Spręs dėl Maskvos pelno iš naftos apkarpymo – turi sprendimo idėją

Šaltiniai Vokietijos vyriausybėje sakė naujienų agentūrai dpa, kad G7 lyderiai aptars galimybę nustatyti viršutinę kainos ribą naftai, jog Maskva negalėtų pelnytis iš augančių kainų, o naftą perkančios valstybės būtų apsaugotos nuo kainų nepastovumo, kuris gali kilti kai metų pabaigoje įsigalios rusiškos naftos embargas.

G7 lyderiai aptars galimybę nustatyti viršutinę kainos ribą naftai, jog Maskva negalėtų pelnytis iš augančių kainų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G7 lyderiai aptars galimybę nustatyti viršutinę kainos ribą naftai, jog Maskva negalėtų pelnytis iš augančių kainų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2022, 3:26 PM, atnaujinta Jun 26, 2022, 4:32 PM

Anot šaltinio, dėl tokio žingsnio Vakarų valstybės turėtų suteikti draudimą krovininiams laivams, transportuojantiems naftą tik į šalis, sutinkančias laikytis kainų lubų. Be to, transporto bendrovėms galėtų būti draudžiama gabenti naftą, viršijančią kainų lubas arba būtų apribota jų prieigą prie finansinių paslaugų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Ch. Michelis teigė, kad pasiūlymą reiktų nuodugniai aptarti nes jam pritarti turėtų 27 ES valstybės narės. Jo teigimu, reiktų apsvarstyti visas galimas pasekmes ES šalims ir įsitikinti, kad pasiūlymas paveiktų tik Rusiją, o ne apsunkintų ES padėtį.

Sekmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat paskelbė, kad G7 valstybės uždraus Rusijos aukso importą, siekdamos dar labiau ekonomiškai izoliuoti Rusiją, kad ji negalėtų finansuoti karo prieš Ukrainą.

Prancūzija sekmadienį paragino naftą išgaunančias šalis apriboti jos kainas, kad būtų daromas spaudimas Rusijai, gaunančiai naudos iš smarkiai kylančių energijos kainų.

Paryžius remia JAV pasiūlymą nustatyti maksimalią naftos kainą, bet sakė, kad „būtų daug veiksmingiau, jei tai darytų išgaunančios šalys“, paskelbė Prancūzijos prezidentūra.

Kad tokia priemonė veiktų, „būtina pradėti diskusiją su OPEC+ ir pasaulio naftos gamintojomis“, sakė šaltinis, paminėdamas 23 valstybių grupę – 13 Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių, vadovaujamų Saudo Arabijos, ir 10 jų partnerių, vadovaujamų Rusijos.

JAV pasiūlė kainų lubas, kurias nustatytų vartojančios šalys; pasiūlymas turi būti aptartas per Didžiojo septyneto (G-7) lyderių susitikimą Bavarijos Alpėse šį sekmadienį. Tačiau Vokietija mano, kad tokią priemonę būtų per sunku įgyvendinti.

Vienas vokiečių aukšto rango pareigūnas sakė: „Vis dar intensyviai diskutuojame, kaip tai veiktų ir kaip tai derėtų su amerikiečių, britų, europiečių ir japonų sankcijų režimais.“

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis taip pat sakė, kad diskusijos vyksta, bet dar reikia nuodugniau aptarti detales.

„Norime užtikrinti kad tikslas būtų taikytis į Rusiją, o ne apsunkinti savo gyvenimą“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.