Krizės apimta Šri Lanka siunčia į Rusiją ministrus derybų dėl naftos – gyventojai degalų laukia ištisas dienas

Šri Lanka siunčia į Rusiją du ministrus derėtis dėl degalų – vienos iš būtiniausių prekių, kurių ši Indijos vandenyne esanti sala beveik nebeturi dėl tebesitęsiančios ekonomikos krizės.

 Šri Lanka.<br>pasja1000/pixabay.com nuotr.
 Šri Lanka.<br>pasja1000/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 11:56 AM, atnaujinta Jun 27, 2022, 11:59 AM

Energetikos ministras Kanchana Wijesekera sakė, kad du ministrai pirmadienį išvyks į Rusiją tęsti derybų su Rusijos valdžios institucijomis dėl tiesioginio degalų pirkimo ir kitų susijusių klausimų.

Šeštadienį jis paragino žmones nestovėti eilėse prie degalų, nurodęs, kad nauji pristatymai vėluos dėl „bankininkystės ir logistikos priežasčių“.

Ministras sakė, kad ribotos degalų atsargos visą kitą savaitę bus paskirstomos po tam tikras degalines. Pasak K.Wijesekeros, iki naujų pristatymų „pirmenybė bus teikiama viešajam transportui, elektros generatoriams ir pramonei“.

Gyventojai priversti valandų valandas, o neretai ir ištisas dienas laukti eilėse, kad gautų kuro. Maistui gaminti jiems dažnai tenka naudoti medžio anglis ar palmių lapus.

K.Wijesekera kalbėjo Šri Lankoje viešint JAV aukšto rango pareigūnų delegacijai, atvykusiai į Kolombą ieškoti būdų, kaip padėti šiai salai grumtis su beprecedente ekonomikos krize ir būtiniausių prekių stygiumi.

Rusijai vasario gale įsiveržus į Ukrainą, smarkiai išaugo pasaulinės naftos kainos. Kol Vašingtonas ir jo sąjungininkai stengiasi apriboti Maskvos karo mašinos finansavimo srautus, Rusija siūlo savo naftą su didele nuolaida, kuri labai vilioja kai kurias šalis.

Šri Lanka, kaip ir kai kurios kitos Pietų Azijos šalys, laikosi neutralios pozicijos Rusijos karo prieš Ukrainą atžvilgiu.

Tačiau K.Wijesekera sakė, kad Užsienio reikalų ministerija ir Šri Lankos ambasadorius Rusijoje tariasi dėl rusiškų degalų pirkimo.

„Mums būtų naudinga pirkti naftą tiesiogiai iš Rusijos vyriausybės arba Rusijos įmonių. Vyksta derybos“, – sakė ministras žurnalistams sekmadienį.

Dėl būtiniausių prekių stygiaus Šri Lankoje kilo antivyriausybinių protestų banga. Pastaruoju metu protestuose daugiausia reikalaujama degalų.

Šri Lanka sako negalinti vykdyti įsipareigojimų dėl 7 mlrd. JAV dolerių užsienio skolos grąžinimo šiais metais. Šiuo metu šalis derasi su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl finansinės pagalbos paketo. Iki 2026 metų Šri Lanka turi kasmet sumokėti vidutiniškai po 5 mlrd. dolerių. Kolombas paprašė TVF vadovauti konferencijai Šri Lankos skolintojams suvienyti.

Praėjusį mėnesį Šri lanka nupirko 99 tūkst. tonų rusiškos naftos, kad atnaujintų savo vienintelės naftos perdirbimo gamyklos darbą, sakė K.Wijesekera.

Birželio viduryje duodamas interviu naujienų agentūrai AP Šri Lankos premjeras Ranilas Wickremesinghe sakė, kad jo šalis bus priversta pirkti naftą iš Rusijos. Jis pridūrė, kad Šri Lankai žūtbūt reikia degalų ir kad ji stengiasi gauti naftos ir anglių iš tradicinių tiekėjų Artimuosiuose Rytuose.

„Jei galėsime gauti iš kitų šaltinių, imsime iš ten. Priešingu atveju mums gali tekti vėl vykti į Rusiją“, – kalbėjo jis.

Praėjusią savaitę R.Wickremesinghe taip pat sakė, kad valstybinė naftos ir dujų įmonė „Ceylon Petroleum Corporation“ (CPC) turi 700 mln. dolerių skolų, todėl nė viena šalis ar organizacija nenori tiekti degalų.

Protestuotojai jau daugiau kaip du mėnesius blokuoja įėjimą į prezidento Gotabayos Rajapaksos biurą, reikalaudami jo atsistatydinimo dėl šalį paralyžiavusios ekonominės krizės.

JAV delegacija, vadovaujama Iždo departamento aukšto rango pareigūno Roberto Kaprotho ir Valstybės departamento aukšto rango diplomatės Kelly Keiderling, į Šri Lanką atvyko sekmadienį ir iki trečiadienio ves derybas su aukščiausiais šalies pareigūnais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.