Pasibaigus Seimo sesijai, parlamentarai nusiteikę dirbti ir vasarą – ketina rengti naujus „antiinfliacinius“ siūlymus

Nors ketvirtadienį parlamentarai susirinko į paskutinį pavasario Seimo sesijos posėdį, Seimo nariai teigia nusiteikę ir toliau tęsti pradėtus darbus. Mat kiek anksčiau valdantiesiems atmetus opozicijos parengtus „antiinfliacinius“ siūlymus, parlamentarai vasarą ketina parengti naujas iniciatyvas.

Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2022, 1:26 PM

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teigimu, apie tai, kaip atrodys parlamentarų darbas su premjere Ingrida Šimonyte, bus aptarta jau kitą savaitę.

„Kaip ir kada vyktų opozicijos darbo grupės susitikimai su premjere, bus aptarta kitą savaitę, kai bus pasibaigusi sesija ir aiškiau matysis vasaros perspektyva“, – Eltai teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas mano, kad opozicijos susitikimai su ministre pirmininke turėtų būti formalizuoti.

„Buvo aptarta ir sutarta, kad bus sudaryta darbo grupė, ir tai bus formalizuota. Čia jau Seimo pirmininkė pasirinks būdą iš jai turimų instrumentų, ar valdybos sprendimu, ar panašiai. Tai, kaip jau Seimo pirmininkė nuspręs, taip ir bus, bet buvo apsitarta, kad formatas turi būti formalus“, – teigė G.Paluckas.

Socialdemokratas pažymi, kad susitikimai būtini, nes, jo žiniomis, jau yra parengtas 2023-iųjų biudžetas, todėl opozicijos atstovai nori laiku pateikti savo siūlymus.

„Darbo grupė turi būti, niekur nedingsime. Pati Vyriausybė šneka, kad, jei reikės, pensijas trečią kartą indeksuos, dar kažką pasižiūrės, tuo labiau kad reikia kalbėti apie kitų metų biudžetą, kuris jau yra paruoštas ir klaidžioja Vyriausybės koridoriuose.

Tai, jei kalbame apie antiinfliacinius paketus, mes – opozicija – irgi norime matyti, kad laiku padarytume savo darbą ir pateiktume siūlymus“, – komentavo G.Paluckas.

Tuo tarpu Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis pažymi, kad susitikimų formatas nėra svarbus, nes, anot jo, svarbiausia, kad dialogas vyktų geranoriškai.

„Koks bus formatas, skirtumo nėra. Aišku, galėtų būti formalus, nes galbūt šiek tiek įpareigoja abi puses, kad nebūtų tik pasikalbėjimai, o turėtų rezultatą. Bet, jei sutarimas yra geranoriškas, nereikia ir formalumų. Svarbu, kad dialogas su Vyriausybe būtų“, – teigė S.Skvernelis.

Taip pat, atmetus opozicijos parengtą „antiinfliacinį“ paketą, parlamentaras viliasi, kad valdantieji susitikimuose pateiks savo siūlymus.

„Valdantieji, matyt ,turi savo planus, kaip jie patys įsivaizduoja situacijos suvaldymą, tai galbūt juos ir pristatys. Mes esame opozicija ir tai puikiai suprantame, bet svarbu, kad Vyriausybė išgirstų mūsų idėjas ir bus galima tokiu atveju priimti sprendimus, kai bus pasiektas maksimalus konsensusas. Tai tikiuosi konstruktyvaus darbo“, – kalbėjo S.Skvernelis.

ELTA primena, kad kelias savaites dėl progos pateikti savo „antiinfliacinius“ siūlymus Seimo posėdžius boikotavusi opozicija galiausiai pristatė keturis parengto paketo projektus. Tačiau jau po pateikimo buvo atmestos visos keturios opozicijos iniciatyvos.

Toks valdančiųjų sprendimas buvo palydėtas aštria opozicijos kritika. Teigta, kad vykusios derybos Dialogo grupėje buvo tik butaforinės, kad valdantieji pažemino opoziciją ir pamynė demokratines vertybes.

Opozicinių frakcijų parengtame pakete teikiami siūlymai dėl lengvatinio PVM taikymo maisto produktams, šildymui, mažint akcizus kurui, taip pat neapmokestinamąjį pajamų dydį sulyginti su minimalia mėnesine alga, atidėti elektros rinkos liberalizavimą ir nuo dabar galiojančio 6 mėnesių iki 12 mėnesių pratęsti terminą, kada įsigaliotų nauji mokestiniai pakeitimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.