Šri Lankos turimų degalų atsargų neužteks nė vienai dienai – degalinėse driekėsi kilometrinės eilės

Šri Lankos turimų degalų atsargų neužteks nė vienai dienai, sekmadienį pranešė energetikos ministras, tuo tarpu viešasis transportas sustojo gilėjant ekonominei krizei. Vairuotojų eilės degalinėse driekėsi kelis kilometrus, nors dauguma degalinių jau kelios dienos neturi ką pasiūlyti.

Viešasis transportas Šri Lankoje sustojo.<br>pasja1000/pixabay.com nuotr.
Viešasis transportas Šri Lankoje sustojo.<br>pasja1000/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 1:07 PM, atnaujinta Jul 4, 2022, 1:11 PM

Energetikos ministras Kanchana Wijesekera teigė, kad benzino atsargos šalyje siekia apie 4 tūkst. tonų – šiek tiek mažiau nei suvartojama per vieną dieną.

„Kita benzino siunta numatoma liepos 22–23 dienomis“, – žurnalistams Kolombe teigė K.Wijesekera.

„Susisiekėme su kitais tiekėjais, bet negalime patvirtinti naujų tiekimų iki 22 dienos“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę grynųjų trūkumą išgyvenanti Šri Lanka paskelbė dviem savaitėms stabdanti degalų pardavimą, išskyrus būtiniausias paslaugas, siekdama taupyti benziną ir dyzeliną ekstremalioms situacijoms.

Dauguma parduotuvių sekmadienį buvo uždarytos, o padėtis, manoma, tik dar labiau pablogės, kai pirmadienį vėl atsidarys bankai ir biurai.

Keliuose buvo matyti desperacijos apimtų gyventojų, mėginusių stabdyti tą nedidelį pravažiuojančių transporto priemonių kiekį, tikėdamiesi paprašyti pavėžėti.

Privatūs autobusų valdytojai, sudarantys du trečdalius šalies parko, teigė, kad sekmadienį jų autobusai važinėjo trumpus maršrutus.

„Visoje šalyje eksploatavome apie 1 tūkst. autobusų iš 20 tūkst., priklausančių mūsų nariams“, – sakė Privačių autobusų operatorių asociacijos pirmininkas Gemunu Wijeratne.

„Rytoj situacija tikrai pablogės, nes neturime galimybės gauti dyzelino“ – pridūrė jis.

Pasak jo, pirmadienį paslaugos bus dar labiau apribotos, o greito sprendimo nematyti.

Triračiai taksi – populiarus „paskutiniosios mylios“ transportas – taip pat neišvažiavo į gatves, o dauguma vairuotojų kelias dienas stovėjo eilėse, kad gautų šešių litrų benzino davinį.

Užsienio valiutos stygius, lėmęs tai, jog vyriausybė nepajėgi finansuoti net ir būtiniausio importo, sukėlė didžiausią 22 mln. gyventojų turinčios šalies istorijoje ekonominę krizę.

Šri Lanka taip pat susiduria su rekordine infliacija, o nuo praėjusių metų pabaigos – ir su ilgalaikiais elektros energijos tiekimo nutraukimais.

Visoms neesminėms vyriausybinėms institucijoms ir mokykloms įsakyta užsidaryti iki liepos 10 dienos, kad būtų sumažintas važiavimo į įstaigas ir atgal poreikis bei taupoma energija.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad prie degalinių įvyko pavienių susirėmimų.

Šri Lanka šiuo metu derasi su Tarptautiniu valiutos fondu dėl galimo gelbėjimo plano, kai balandį neįvykdė su 51 mlrd. JAV dolerių dydžio išorės skola susijusių įsipareigojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.