Paskolų prašanti „Snaigė“ atsimuša į sieną, tačiau įmonės vadovas tikisi atsitiesti

Milijoninių skolų slegiamos Rusijos grupės „Polair“ netiesiogiai valdomos vienintelės Baltijos šalyse šaldytuvų gamybos bendrovės „Snaigė“ vadovas tikisi, kad jai pavyks atsitiesti ir išvengti bankroto, nepaisant to, kad įmonė negauna nei komercinių bankų, nei valstybės fondų paskolų.

Alytaus šaldytuvų gamykla „Snaigė“.<br>T.Bauro nuotr.
Alytaus šaldytuvų gamykla „Snaigė“.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2022, 8:56 AM

Mindaugas Sologubas sako, kad „Snaigės“ restruktūrizavimo planą numatyta įgyvendinti be išorinio finansavimo.

„Kadangi turime rusų kilmės akcininkus, šiais laikais tai labai nepatogu – ir komerciniai bankai, ir valstybės valdomos įmonės, ir valstybės fondai, visi sako tą patį, kad rusiška įmonė ir nefinansuojame“, – naujienų agentūrai BNS sakė M.Sologubas.

„Jokių rimtesnių finansavimo sprendimų jie neprisiima dėl politinės rizikos“, – pridūrė jis.

Įmonės vadovas tikisi, kad įmonei pavyks persitvarkyti ir išvengti bankroto.

„Aš nesu įmonės akcininkas ir jei netikėčiau, čia nedirbčiau. Tikiu, kad tokioje situacijoje įgyvendinama ir restruktūrizacija yra įvykdoma, bet su išoriniu finansavimu tai būtų sklandžiau ir greičiau“, – sakė M.Sologubas.

„Šiai dienai restruktūrizacijos planas pagrįstas be išorinio finansavimo, bet, be abejo, bendrovė ieško“, – kalbėjo jis.

„Snaigės“ vadovas taip pat tikisi, kad prasidėjus restruktūrizavimui atsiras galimybė skolintis ir bankai į tai žiūrės palankiau, tačiau kol kas įmonė gyvena iš vidinių resursų.

„Mūsų resursai yra atsargos, gautinos sumos, jų kol kas uždengti kreditoriniams reikalavimams pakanka, bet kuo ilgiau situacija tęsis, tuo sunkiau juos paskui versti pinigais“, – teigė M.Sologubas.

Motyvuodamas tuo, kad įmonės akcijos kotiruojamos biržoje, jis neatskleidė, ar įmonė sulaukė potencialių pirkėjų susidomėjimo.

„Snaigės“ vadovas pabrėžia, jog įmonė turi veiklos perspektyvą – ji ketina gaminti daugiau profesionalios ir medicininės šaldymo įrangos, be to, žadama parduoti dalį turto.

„Buitinė technika išliks kaip viena iš sričių, bet vystomasi į pramoninę, profesionalią medicininę šaldymo techniką, žingsniai žengti, procesai prasidėjo, pardavimuose jie jau sudaro pakankamai ženklią dalį, perspektyva yra“, – sakė „Snaigės“ vadovas.

Anot M.Sologubo, Ukrainos rinka pernai sudarė 11 proc. pardavimų, anksčiau jie siekdavo 10–25 proc. Tuo metu Rusijoje ir Baltarusijoje įmonė nieko neparduoda – anksčiau čia ji parduodavo 1 proc. produkcijos. Dabar pagrindinė įmonės rinka – Vokietija, tačiau prekiaujama ir su Skandinavija, Baltijos šalimis, Čekija, Prancūzija.

Įmonės vadovas prognozuoja, kad šiemet apyvartos kritimas sieks apie 20 proc., nes sumažėjusios gamybos apimtys.

„Pelno rodikliai nebus labai geri, stebuklų nebus, bet įmonė bandys pasiekti, ką gali geriausio, ir bent kitais metais, planuojama, turėtų išeiti į teigiamą pusę“, – sakė jis.

Darbuotojų skaičius, pasak M.Sologubo, taip pat yra kintantis ir priklauso nuo poreikių, gamybos apimčių ir atskirų situacijų. Anot jo, jei bus poreikis, laikinai dar gali sumažėti darbuotojų, tačiau apie masinius atleidimus nekalbama.

Pagal akcininkų patvirtintą restruktūrizavimo plano projektą bendrovė Kauno apygardos teismui pirmadienį įteikė prašymą iškelti restruktūrizavimo bylą – teismas vėliausiai per 30 dienų priims nutartį dėl nemokumo bylos iškėlimo.

Planas numato, kad įmonė gamins daugiau profesionalios ir medicininės šaldymo bei išskirtinės įrangos, atsisakys dalies turto. Jį numatoma pradėti vykdyti 2023 metų pradžioje ir užbaigti per ketverius metus.

Restruktūrizacijos laikotarpiu kreditoriams planuojama grąžinti 9,2 mln. eurų. Gegužės 18 dieną visi bendrovės įsipareigojimai siekė 20,8 mln. eurų.

Pernai „Snaigės“ pajamos augo 14,4 proc. iki 32,9 mln. eurų, įmonė patyrė 2 mln. eurų nuostolių.

Pagrindinė „Snaigės“ akcijų valdytoja yra Kipre registruota bendrovė „Sekenora Holdings“, kurią netiesiogiai kontroliuoja Rusijos „Polair“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.