Perdirbėjus neramina laikina valstybinės medienos aukcionų tvarka

Vyriausybei patvirtinus laikiną valstybinės medienos pardavimo aukcionuose tvarką, kuri turėtų apsaugoti vietos verslą nuo žaliavos trūkumo, baiminamasi, kad ji be medienos paliks tuos, kuriems jos labiausiai reikia – Lietuvos perdirbėjus.

Baiminamasi, kad tvarka be medienos paliks tuos, kuriems jos labiausiai reikia – Lietuvos perdirbėjus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baiminamasi, kad tvarka be medienos paliks tuos, kuriems jos labiausiai reikia – Lietuvos perdirbėjus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Pryšmantas

Jul 11, 2022, 9:06 AM, atnaujinta Jul 11, 2022, 10:08 AM

Dėl sankcijų Rusijai ir Baltarusijai, iš kur buvo importuojami milžiniški kiekiai medienos, regione jaučiamas šios žaliavos trūkumas. Reaguodama į tai Vyriausybė birželio viduryje pakeitė prekybos valstybiniuose miškuose pagaminta žaliavine mediena ir miško kirtimo liekanomis tvarkos aprašą, keičiantį aukciono ilgalaikėms ir pusmetinėms sutartims rezultatų nustatymo būdą.

Pagal jį įsigyjant iki 1 tūkst. kietmetrių medienos galima be jokių apribojimų, kitiems pirkėjams maksimalus jos kiekis nustatomas atsižvelgiant į jų pirkimo istoriją. Pokyčius inicijavusi Aplinkos ministerija teigia, kad tai apsaugos nuo spekuliacijų rinkoje ir užtikrins žaliavą vietos gamintojams.

Verslas į tokias valdžios permainas reaguoja atsargiai: jis sako, kad laikina tvarka apriboja sveiką konkurenciją. Didėjantis aukciono dalyvių skaičius esą tik patvirtina nuogąstavimus, kad lietuviška mediena bus išvežta ir parduota į kitas regiono šalis – saugiklių nuo to nėra.

Ministras: laikina tvarka – reakcija į galimas grėsmes

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad tvarką keisti buvo būtina, nes dėl karo Ukrainoje pritaikius sankcijas medienos importui iš Rusijos ir Baltarusijos regione pradėjo labai trūkti žaliavos ir dėl to kilo grėsmė rinkos spekuliacijoms bei Lietuvos medienos perdirbėjų apsirūpinimui.

„Pirmiausia, tai šis prekybos tvarkos pakeitimas buvo reikalingas tam, kad būtų apsisaugota nuo spekuliacinių medienos pirkimų intervencinėmis kainomis, kilo reali grėsmė spekuliaciniams rinkos iškraipymams bei Lietuvos medienos perdirbėjų apsirūpinimui žaliava“, – teigiama BNS ministro atsiųstame komentare.

Anot jo, tai turėtų apsaugoti nuo medienos trūkumo ir kainų iškraipymo nuolatinius pirkėjus.

„Iš esmės pakeitimai padaryti tam, kad tie medienos pirkėjai, kurie iki šiol nuolat ir tvarkingai pirko medieną iš Valstybinių miškų urėdijos, galėtų ir toliau tai daryti tomis pačiomis apimtimis ir apsirūpinti jiems reikiama mediena, o medienos rinkoje susiformuojančios kainos nebūtų iškraipomos“, – teigė S. Gentvilas.

Abejoja, ar apsaugos vietinius perdirbėjus

Vakarų Lietuvos medienos perdirbėjų ir eksportuotojų asociacijos administratorius Arvydas Urbis abejoja, ar naujoji tvarka apsaugos vietinius gamintojus ir nebus priešingo efekto, kai žaliava iškeliaus svetur.

„Kaip suprantu, pagrindinis tikslas buvo apsaugoti vietinius gamintojus nuo netikėtų atėjūnų – turima galvoje didžiosios regiono kompanijos iš Švedijos ir Suomijos – jos labai didelius kiekius gaudavo iš Rusijos ir Baltarusijos ir dabar jaučia didelį trūkumą. Įdomu, ar apsaugosime, ar sudarysime sąlygas kažkam būti labiau išrinktiems. Daug nežinomųjų, vienareikšmiškai pasakyti, gerai tai ar blogai, sudėtinga, laikas parodys“, – BNS sakė A. Urbis.

Jo teigimu, asociacija siūlė Vyriausybei, kad pagrindinis kriterijus turėtų būti gamybinis pajėgumas, kuris įrodo, jog šalyje įsigyta mediena ir bus panaudota šalies įmonėse, tuo metu nauja tvarka įsigyjamos žaliavos kiekius nustato pagal ankstesnius įsigijimus.

„Pirmiausiai turėtų apsirūpinti gamybinius pajėgumus turinčios įmonės ir kurios perdirba medieną Lietuvoje, kad pirmajame rate būtų galima nusipirkti tiek, kiek gali perdirbti ir neliktų erdvės spekuliuoti. Toks buvo mūsų pagrindinis pasiūlymas – pagal tai, kiek gali perdirbti. O dabartinė tvarka numato pagal tai, kiek anksčiau pirkai“, – kalbėjo A. Urbis.

„Pajėgumai yra tas kriterijus, kuris įrodo, kad mediena bent perdirbama Lietuvoje ir teikia valstybei didžiausią pridėtinę vertę, o šiandien išeina taip, kad atiduodame pardavimui, bent jau didesnę dalį. Regione poreikis auga“, – pridūrė A. Urbis.

Advokatų kontoros „Sorainen“ advokatas Daivis Švirinas mano, kad kriterijus, pagal kurį parduodamos medienos kiekis nustatomas pagal ankstesnius įsigijimus, ne tik neapsaugo perdirbėjų, bet ir diskriminuoja juos bei pažeidžia sąžiningą konkurenciją.

„Tie medienos pirkėjai, kurie, pavyzdžiui, pirko pagal ilgalaikes sutartis arba pirko medieną iš privačių miškų, atsiduria daug mažiau palankesnėje padėtyje nei tie, kurie pirko pagal pusmetines sutartis. Tai reiškia, kad jos pagal tą sąlygą dalyvauti negalės. Ilgalaikių sutarčių kiekiai neįskaičiuojami į pusmetinių aukcionų kriterijų“, – BNS sakė jis.

D. Švirinas primena, kad pagal galiojantį teisinį reguliavimą, valstybės medienos aukcionuose gali dalyvauti visi pirkėjai be jokių apribojimų.

Laikinoji tvarka numato, kad pirkėjams, kurie ankstesniuose pusmetiniuose aukcionuose pirkdavo daugiau nei 1 tūkst. kietmetrių medienos, limitas nustatomas pagal jų paskutiniųjų dvejų metų pirkimų istoriją. Tokių pirkėjų, Aplinkos ministerijos duomenimis, iki šiol buvo apie 30 proc.

Likę aukciono dalyviai iki šiol įsigydavo iki tūkstančio kietmetrių medienos.

D. Švirinas abejoja, ar mažiau ribojami ir dėl to pranašumą įgavę pirkėjai iš tikrųjų apsaugo Lietuvos perdirbėjų interesus, nes didžioji dalis medienos galėjo būti superkama perpardavimui.

„Reikėtų panagrinėti, kas laimėdavo tuos pusmetinius aukcionus. Tiek, kiek žinoma iš rinkos dalyvių surinktos informacijos, didžiąją dalį tos medienos supirko viena įmonė, o kiti yra perpardavėjai. Gal dėl skubos tokia informacija nebuvo pakankamai išanalizuota ir įvertinta, dėl to deklaruojamas tikslas skiriasi nuo realybės“, – teigė jis.

Teisininko skaičiavimu, Vyriausybės nutarimu keičiama tvarka prekybą paveiks maždaug 1,1 mln. kietmetrių, arba iki 20 proc. per metus Lietuvoje pagaminamos medienos. Tai, anot jo, labiausiai paveiks vidutines ir dideles medienos perdirbimo įmones, kurių optimaliai veiklai reikia daug žaliavos.

„Jie turi įsigyti didelius kiekius, kad optimaliai vyktų gamybos procesas, kad masto ekonomija būtų pasiekta, o užkraunant tik dalį pajėgumų, ji vyksta neefektyviai, dėl to labai brangsta mediena. Jiems taikomas limitas tūkstančio kietmetrių, jų masteliais – tai niekas. Iš tiesų tai, ką ministerija norėjo padaryti, ir tai, kas gavosi, labai skiriasi“, – BNS teigė advokatas.

Pirmajame aukcione dalyvių daugėja

Energijos išteklių biržos operatorės „Baltpool“ teigimu, pirmasis aukcionas pagal naują tvarką jau paskelbtas, rinkoje jaučiamas padidėjęs susidomėjimas, o dalyvių skaičius išaugo dešimtadaliu.

„Šiuo metu vyksta aukcionas pusmetinėms sutartims sudaryti. Dėl situacijos medienos rinkoje jaučiamas didesnis dalyvių susidomėjimas – į aukcioną užsiregistravo 10 proc. daugiau dalyvių nei prieš tai buvusiame aukcione – iš viso registruota apie 290 dalyvių“, – BNS sakė „Baltpool“ Vilija Nemunytė-Ročė.

Anot jos, statistika, kiek dalyviai siekė įsigyti medienos, kiek įsigijo ir už kokias kainas, bus paskelbta pasibaigus aukcionui – šie rezultatai gali būti aiškūs apie liepos 18 dieną.

A. Urbio manymu, didėjantis dalyvių skaičius tik patvirtina nuogąstavimus, kad rinkoje atsiranda iki šiol nematytų žaidėjų, kurių tikslai yra neaiškūs.

„Tai rodo, kad atsiranda poreikis pirkti. Tik įdomu, ar tie pirkėjai yra gamybininkai, o jeigu tai ne jie, reiškia, jog tai pirkėjai, ieškantys medienos išvežimui“, – sakė Vakarų Lietuvos medienos perdirbėjų ir eksportuotojų asociacijos administratorius.

Pasak jo, aukcionas parodys, ar Vyriausybės tikslai bus pasiekti ir duos tikėtos naudos, tačiau versle esą yra daugiau pesimistų nei optimistų.

„Gali būti nuo labai blogai iki neblogai. Didesnė dalis stato ant to, kad bus labai blogai. Visi tyli ir nelabai ramiai laukia“, – sakė A. Urbis.

Asociacijos administratoriaus teigimu, iki šiol į užsienį buvo išvežama iki 40 proc. medienos, o ateityje šis kiekis gali padidėti iki 50 proc. A. Urbis sako, kad dėl Europos Sąjungos sankcijų regione, kuriam priskiriamos Baltijos ir Skandinavijos šalys bei Lenkija, kitą pusmetį bus jaučiamas apie 20 mln. kubinių metrų medienos trūkumas, Lietuvoje stigs apie 3 mln. kubų.

A. Urbio teigimu, Lietuva neįvedė jokių apribojimų naujiems rinkos žaidėjams, todėl yra tikimybė, kad lietuviška mediena gali būti išvežta svetur.

„Baisiausia yra tai, kad kitos šalys yra įvedusios griežtesnius ar švelnesnius apribojimus kitiems, ne vietos perdirbėjams, ateiti į rinką. O Lietuva yra vienintelė, kuri duoda visiems“, – BNS sakė jis.

Lietuvoje rinkai kasmet pateikiama apie 7 mln. kietmetrių medienos. Maždaug pusė jos pagaminama valstybiniuose miškuose ir parduodama pagal ilgalaikes, pusmetines ir trumpalaikes sutartis.

Laikina taps nuolatine?

Advokatas D. Švirino teigimu, rinkos dalyvius neramina tai, jog nėra nurodyta, kiek laikina tvarka galios, baiminamasi, kad ji netaptų nuolatine ir nebūtų kliūtis ilgalaikėms medienos įsigijimo sutartims.

„Nėra jokių realių saugiklių, kurie užtikrintų, kad šie tvarkos pakeitimai iš tikrųjų bus laikini ir bus panaikinti ar peržiūrėti, jei situacija ir priežastys, dėl kurių priimti pakeitimai, keistųsi. Yra mintis, kad ta tvarka bus keičiama, ir neaišku, į kurią pusę ir baiminamasi, kad jei ir toliau bus tokie sprendimai daromi, bus sukurtos kliūtys ilgalaikėms sutartims, pagal kurias niekas netrukdo medienos įsigyti ir dabar“, – BNS sakė jis.

Ministras S. Gentvilas sako, kad laikina tvarka bus atšaukta, kai bus panaikintos sankcijos, o rinka grįš į įprastines sąlygas.

„Pagrindinė sąlyga laikinosios tvarkos atšaukimui būtų sankcijų panaikinimas ir rinkos grįžimas į įprastas vėžes“, – teigia jis komentare BNS.

Ministras taip pat patvirtino, kad prie ankstesnės tvarkos gali būti nesugrįžta, ją ruošiamasi tobulinti ir įteisinti atviruosius aukcionus, kuriuose būtų varžomasi dėl medienos įsigijimo realiuoju laiku.

„Siekiant ilgalaikėje perspektyvoje turėti atsparesnę sistemą numatoma ne tiesiog grįžti prie buvusios, bet prekybos mediena tvarką toliau tobulinti įteisinant atvirų aukcionų ilgalaikėms ir pusmetinėms sutartims sudaryti taikymo principus. Tokių pakeitimų paruošimui ir techninio įgyvendinimo pasirengimui reikia daugiau laiko“, – teigia S. Gentvilas.

D. Švirinas mano, jog tokie aukcionai galėtų pakeisti ilgalaikes sutartis, tačiau verslui gaires reikia žinoti jau dabar, nes jie kai kurioms įmonėms sutartys baigiasi.

„Tai nėra blogai, rinkos dalyviai supranta, tai turbūt būtų gera tvarka, o kiekvienas, kam reikia medienos, gali siūlyti savo kainą, geriausią pasiūlęs galėtų įsigyti. Tačiau tos ilgalaikės sutartys baigiasi jau daug rinkos dalyvių, natūralu kad domimasi ateitimi, žiūrima plačiau. Faktas, kad Lietuvoje žaliavos nepakaks, paklausa bus mažesnė nei pasiūla“, – sakė advokatų kontoros „Sorainen“ advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.