Tarptautinis arbitražas priėmė sprendimą dėl Rusijos ieškinio Lietuvai, susijusio su „Snoru“

Tarptautinis arbitražo teismas atsisakė nagrinėti Rusijos investuotojų teisių gynimo užsienio šalyse fondo ieškinį prieš Lietuvą – fondas reikalavo priteisti daugiau nei 1 mlrd. eurų Rusijos piliečio Vladimiro Antonovo tariamai patirtą žalą dėl 2011 metais žlugusio banko „Snoras“ nacionalizuotų akcijų.

Be to, JAV Aukščiausiasis Teismas birželio 13 dieną atmetė fondo prašymą iš buvusio laikinojo „Snoro“ administratoriaus Simono Freakley išreikalauti duomenų apie banko laikinąjį administravimą 2011 metais bei kitas aplinkybes, taip pat jį apklausti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Be to, JAV Aukščiausiasis Teismas birželio 13 dieną atmetė fondo prašymą iš buvusio laikinojo „Snoro“ administratoriaus Simono Freakley išreikalauti duomenų apie banko laikinąjį administravimą 2011 metais bei kitas aplinkybes, taip pat jį apklausti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iš kairės: V.Antonovas ir R.Baranauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Iš kairės: V.Antonovas ir R.Baranauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2022, 2:30 PM, atnaujinta Jul 12, 2022, 5:50 PM

Tarptautinių prekybos rūmų (International Chamber of Commerce, ICC) arbitražo teismas Paryžiuje liepos 1 dieną priėmė galutinį sprendimą, antradienį pranešė Finansų ministerija.

Ministerija BNS nesutiko atskleisti arbitražo spendimo motyvų.

„Negalime atskleisti sprendimo motyvų, nes tai būtų konfidencialumo pažeidimas“, – BNS sakė finansų ministrės atstovė Hermantė Brandišauskaitė.

Fondas, kuris tvirtino esąs V.Antonovo teisių perėmėjas, remdamasis Lietuvos ir Rusijos dvišalės investicijų apsaugos sutartimi, ieškinį arbitražui pateikė 2019 metais.

Be to, JAV Aukščiausiasis Teismas birželio 13 dieną atmetė fondo prašymą iš buvusio laikinojo „Snoro“ administratoriaus Simono Freakley išreikalauti duomenų apie banko laikinąjį administravimą 2011 metais bei kitas aplinkybes, taip pat jį apklausti.

Arbitražo teismas taip pat priteisė Lietuvai bylinėjimosi išlaidas su palūkanomis. Teismas anksčiau buvo įpareigojęs fondą pralaimėjimo atveju užtikrinti Lietuvos išlaidų kompensavimą šioje byloje – arbitražui priėmus sprendimą visos šios išlaidos buvo kompensuotos.

Rusijos fondas pretenzijoje arbitražui teigė, kad Lietuva, likvidavusi „Snoro“ banką ir neatlyginusi žalos V.Antonovui, pažeidė keturis su Rusija pasirašytos sutarties dėl abipusės investicijų apsaugos punktus.

V.Antonovas 2016 metais jau buvo inicijavęs ieškinį Lietuvai Maskvos arbitražo teisme, kur siekė prisiteisti daugiau nei pusės milijardo eurų žalos atlyginimą dėl „Snoro“ nacionalizavimo. Byla buvo nutraukta Lietuvai nusprendus pasinaudoti tarptautinės teisės garantuojamu valstybės imunitetu nuo Rusijos teismų jurisdikcijos.

„Snoras“ buvo nacionalizuotas ir jo veikla sustabdyta 2011 metų pabaigoje. Lietuvos prokurorai atliko ikiteisminį tyrimą ir 2019 metų gruodį teismui perdavė medžiagą dėl didelės vertės „Snoro“ turto pasisavinimo – kaltinimai byloje pareikšti buvusiems banko vadovams ir akcininkams V.Antonovui ir Raimondui Baranauskui.

Jie kaltinami didelės vertės „Snoro“ turto pasisavinimu, didelės vertės turto iššvaistymu, nusikalstamu bankrotu, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimu, apgaulingu banko buhalterinės apskaitos tvarkymu, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu.

V.Antonovas Rusijoje yra nuteistas laisvės atėmimo bausme dėl sukčiavimo banke „Sovetskij“.

Didžiosios Britanijos teismai 2015 metais buvo nusprendę tuo metu Londone gyvenusius V.Antonovą ir R.Baranauską išduoti Lietuvai, tačiau pastarieji iš šios valstybės išvyko į Rusiją ir ten gavo prieglobstį. Maskva atsisako suteikti teisinę pagalbą Lietuvai.

Lietuvai arbitražo byloje atstovavo advokatų kontorų „DLA Piper“ bei „Ellex Valiunas ir partneriai“ advokatų komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.