Palangos verslininkų nestabdo nė panaikinti leidimai: maistą siūlo nelegaliai

Palangos centre valstybinę žemę užėmusio ir niekur neregistruoto kiosko savininko nestabdo net praėjusią savaitę panaikintas leidimas čia ruošti maistą.

Nors ir netekęs maisto tvarkymo pažymėjimo, kioskas greitojo maisto patiekalus ir toliau siūlo praeiviams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nors ir netekęs maisto tvarkymo pažymėjimo, kioskas greitojo maisto patiekalus ir toliau siūlo praeiviams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nors ir netekęs maisto tvarkymo pažymėjimo, kioskas greitojo maisto patiekalus ir toliau siūlo praeiviams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors ir netekęs maisto tvarkymo pažymėjimo, kioskas greitojo maisto patiekalus ir toliau siūlo praeiviams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors ir netekęs maisto tvarkymo pažymėjimo, kioskas greitojo maisto patiekalus ir toliau siūlo praeiviams.
Nors ir netekęs maisto tvarkymo pažymėjimo, kioskas greitojo maisto patiekalus ir toliau siūlo praeiviams.
Palangoje šalia rekonstruoto kurhauzo esantis kioskas gadina vaizdą ir užgriozdina dalį šaligatvio.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangoje šalia rekonstruoto kurhauzo esantis kioskas gadina vaizdą ir užgriozdina dalį šaligatvio.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 10:31 AM, atnaujinta Jul 19, 2022, 10:43 AM

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) dar birželio 15 dieną nustatė, kad Registrų centre neregistruotas ir adreso neturintis kioskas J.Basanavičiaus gatvės pradžioje neturi suformuoto sklypo. Po statiniu užimta ir naudojama valstybinė žemė, o pietinė kiosko dalis yra įlindusi į kaimynystėje esantį kurhauzo sklypą.

Nekilnojamojo turto registracijos ir centralizuoto vandens tiekimo bei nuotekų šalinimo neturinčiam objektui Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) liepos 5 dieną panaikino maisto tvarkymo patvirtinimo pažymėjimą.

Baudos neišgąsdino

Tačiau nelegalų kioską valdantys verslininkai į valstybės institucijų grūmojimus numojo ranka ir poilsiautojus maitina toliau.

Kioskas praeiviams tebesiūlo keptą duoną, gruzdintus koldūnus, vištų sparnelius, keptus kibinus. Matyt, J.Basanavičiaus gatvėje dirbančių verslininkų pelnas gana solidus, kad galima nepaisyti ir gresiančių baudų.

Už savavališką žemės užėmimą ir naudojimą Administracinių nusižengimų kodeksas numato baudą nuo 300 iki 560 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – iki 1200 eurų baudą.

Už neteisėtą vertimąsi komercine, ūkine veikla neturint leidimo kiosko savininko laukia 390–1100 eurų bauda. Pakartotinai užfiksavus darant tą patį nusižengimą numatyta 1040–2400 eurų bauda.

Nelegaliame kioske nelegaliai greitojo maisto patiekalus siūlantis verslininkas už panaikintą leidimą Maisto ir veterinarijos tarnybai pagrasino teismu ir nusiteikęs dirbti visą likusį vasaros sezoną.

Užteko nuomos sutarties

Palangos savivaldybės teigimu, jei ne VMVT Klaipėdos departamento nuolaidžiavimas, šis kioskas iš viso neturėjo atsidaryti ir dabar gal jau būtų buvęs nukeltas.

Kad prieš 40 metų kino teatro bilietams parduoti skirtas statinys nebeturi nekilnojamojo turto teisinės registracijos, buvo susizgribta visai neseniai.

Neteisėtame ir centralizuotai tiekiamo vandens nebeturinčiame statinyje 2020 metų pabaigoje VMVT uždraudė ruošti maistą.

Vieną vasarą uždarytomis langinėmis stovėjusio kiosko savininkas veikti pradėjo šiemet pavasarį. Sergant VMVT Klaipėdos departamento direktoriui Antanui Baužai jį pavadavusi darbuotoja pasirašė įsakymą, kuriuo kioske vėl buvo leista ruošti maistą, nors aplinkybės nebuvo pasikeitusios.

Dabar A.Bauža gina savo pavaldines ir aiškina, kad tarnyba siekia netrukdyti verslui ir pasitiki inspektoriams verslininkų pateiktais dokumentais.

Prašydama išduoti leidimą kiosko savininkė bendrovė Palangos verslo centras melavo, kad statinys yra prijungtas prie centralizuoto vandens tiekimo. Tačiau paaiškėjo, kad įmonių prašymus priimanti inspektorė neprivalo tikrinti verslininkų deklaruojamų teiginių.

Paklaustas, o kaip dėl privalomos nekilnojamojo turto registro pažymos, A.Bauža paaiškino, kad ją inspektorei atstojo pateikta kiosko nuomos sutartis.

Tikisi teismų pagalbos

Apie tai, kad nelegaliam kioskui neteisėtai išduotas maisto tvarkymo pažymėjimas, Palangos savivaldybė Vyriausybę informavo dar gegužės 3 dieną.

Iš Vyriausybės kanceliarijos gavusi persiųstą raštą VMVT aplinkybes tyrė beveik du mėnesius.

Tik birželio 30 dieną tarnybos direktorius Mantas Staškevičius nustatė, kad balandį leidimą išdavusi inspektorė nieko nepažeidė, o dėl pažymėjimo spręsti pavedė Klaipėdos departamentui.

Tačiau A.Bauža tik skėsčioja rankomis: „Mes prievartos mechanizmo neturime. Juk neužkalsi langų lentomis.“

Birželio viduryje savavališką valstybinės žemės užėmimo ir naudojimo faktą nustačiusi NŽT privalomą nurodymą nusikelti pastatą jo savininkui parašė tik liepos 12 d.

Verslininkas įpareigotas statinį nusikelti iki rugpjūčio, tačiau NŽT Kretingos skyriaus vadovas Dalius Vitkus jau dabar abejojo, ar tai bus padaryta: „Greičiausiai dėl privalomo kiosko nusikėlimo mums teks kreiptis į teismą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.