Eurokomisarė ramina – Europa gali susidoroti su sankcijų Rusijai grįžtamuoju poveikiu

Lietuvoje viešinti eurokomisarė Mairead McGuinness sako, kad ES Rusijai pritaikytų sankcijų žala Kremliaus ekonomikai ilgainiui bus vis didesnė, o pati Bendrija yra pajėgi susidoroti su šių apribojimų sukeltu grįžtamuoju efektu.

G.Skaistė (kairėje) ir M.McGuinness.<br>„Finmin.lt“ nuotr.
G.Skaistė (kairėje) ir M.McGuinness.<br>„Finmin.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 6:06 PM

„Manau, kad svarbu suvokti, jog kiekvienas naujas sankcijų paketas plačiau ir giliau paveiks Rusiją ir jos karo mašiną“, – trečiadienį sakė M.McGuinness.

„Žinoma, ES ekonomikai jos įtaką taip pat daro. Labai atvirai sakome savo piliečiams, kad jei teiksime Ukrainai paramą, kurios iš mūsų visuomenė ir tikisi, žmonėms būtina žinoti, kad pasekmės bus. Bet jos išsprendžiamos“, – tikino ji.

Eurokomisarė pastebėjo, kad nors ES ir prognozuojamas mažesnis ekonomikos augimas, ji vis tiek augs, tiek šiemet, tiek kitais metais. Tad M.McGuinness įsitikinusi, kad Europa bus pajėgi atlaikyti Kremliui pritaikytų sankcijų neigiamą įtaką pačiai ES.

„Dabartinėje padėtyje vis dar lieka daug neaiškumų, bet mes tvirtai pasiryžę stebėti ir valdyti pasekmes. Bet kol kas ES ekonomikoje, finansinėje sistemoje nematome jokio trapumo. Ji yra gana atspari ir tas mane drąsina“, – kalbėjo Europos Komisijos atstovė.

„Jei kažkokios grįžtamosios pasekmės Europos ekonomikai bus, žinoma, kad ES turi sankcijas sureguliuoti taip, kad poveikis mums būtų kuo mažesnis. Bet, manau, kad tą galime suvaldyti“, – pažymėjo M.McGuinness.

Ekonomiką veikia ne sankcijos Rusijai, o karas

Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė akcentuoja, kad poveikį Lietuvos ar visos ES ekonomikai visų pirma daro ne skelbiamos sankcijos, o pati Rusijos pradėta agresija prieš Ukrainą.

„Ne sankcijos veikia mūsų ekonomiką, o karas. Ir veikia gerokai stipriau, nei sankcijos pačios savaime. Sankcijų poveikis yra labai ribotas ir apribotų prekių kiekis yra labai ribotas, kurios, pavyzdžiui, keliaudavo per Lietuvą“, – sakė G.Skaistė.

Ministrė argumentavo, kad tiesioginį ES sankcijų Rusijai poveikį pajustų nebent tokios įmonės kaip „Lietuvos geležinkeliai“ ar Klaipėdos uostas. Vis dėlto ekonomikai bendrai, pasak jos, kur kas didesnę žalą daro Kremliaus kariniai veiksmai ir dar prieš invaziją pradėtas energetinis šantažas prieš Europą, keliant energetinių išteklių kainas ir ribojant jų pasiūlą.

Nuo vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, ES priėmė septynis vis griežtesnių sankcijų paketus Maskvai. Tarp jų – rusiškos anglies, metalų, naftos ir kitų žaliavų, taip pat aukso importo draudimas, draudimas rusiškiems laivams įplaukti į ES uostus, įšaldytos eurais laikomos Rusijos rezervo lėšos, didžiosios dalies Rusijos bankų atjungimas nuo SWIFT sistemos, kiti ribojimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.