Naudojasi padėtimi: V. Putinas pareiškė, kad Vakarai turi panaikinti Rusijos grūdų eksporto apribojimus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Vakarai privalo panaikinti rusiškų grūdų eksporto apribojimus.

Grūdai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Grūdai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-20 09:50, atnaujinta 2022-07-20 13:34

„Palengvinsime Ukrainos grūdų eksportą, tačiau remsimės tuo, kad bus panaikinti visi apribojimai, susiję su rusiškų grūdų eksporto pristatymais oru“, – sakė V.Putinas po derybų su Irano ir Turkijos prezidentais Teherane.

Rusijos karinė intervencija į Ukrainą sutrikdė vienos didžiausių pasaulyje kviečių ir kitų grūdų eksportuotojų tiekimus ir sukėlė baimę dėl pasaulinio maisto trūkumo.

„Kaip žinote, amerikiečiai panaikino – iš esmės panaikino – rusiškų trąšų tiekimo pasaulio rinkoms apribojimus, – sakė V.Putinas. – Jei jie nuoširdžiai nori pagerinti situaciją tarptautinėse maisto rinkose, tikiuosi, kad tas pats bus padaryta ir dėl rusiškų grūdų eksporto tiekimų“.

Grūdų kainos Afrikoje, skurdžiausiame pasaulio žemyne, smarkiai išaugo dėl sumažėjusio eksporto iš Ukrainos, tai paaštrino konflikto padarinius bei sukėlė baimę, kad gali kilti socialiniai neramumai. Jungtinės Tautos pareiškė, kad Afrika susiduria su „precedento neturinčia“ konflikto sukelta krize.

„Mes padėsime eksportuoti ukrainietiškus grūdus, tačiau remiamės tuo, kad taip pat bus panaikinti visi apribojimai, susiję su galimu rusiškų grūdų eksportu“, – sakė V.Putinas Teherane po derybų su Irano ir Turkijos prezidentais.

Rusijos karinė intervencija smarkiai sutrikdė kviečių ir kitų javų gabenimą iš Ukrainos, vienos didžiausių šių produktų eksportuotojų pasaulyje, todėl nuogąstaujama dėl maisto stygiaus, galinčio ypač skaudžiai paveikti neturtingas valstybes.

Dėl nutrūkusio eksporto iš Ukrainos Afrikoje, skurdžiausiame pasaulio žemyne, smarkiai šoktelėjo grūdų kainos. Tai paaštrino konfliktų ir klimato kaitos poveikį ir pakurstė nuogąstavimus dėl socialinių neramumų.

Jungtinės Tautos perspėjo, kad Afrikai dėl šio konflikto gresia „beprecedentė“ krizė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.