Dujotiekio „Nord Stream“ turbina įstrigo Vokietijoje dėl Maskvos kaltės

„Siemens“ turbina, neva dėl kurios nebuvimo Rusija sumažino dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream 1“, įstrigo Vokietijoje, nes Maskva iki šiol nedavė oficialaus leidimo jos gabenimui į Rusiją, skelbia „Deutsche Welle“, cituojanti „Reuters“ pranešimą, kuriame agentūra remiasi dviem informuotais šaltiniais.

„Siemens“ turbina, neva dėl kurios nebuvimo Rusija sumažino dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream 1“, įstrigo Vokietijoje.<br>Stop kadras
„Siemens“ turbina, neva dėl kurios nebuvimo Rusija sumažino dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream 1“, įstrigo Vokietijoje.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 5:12 PM

Vieno iš jų duomenimis, logistikos bendrovė „Challenge Group“ šią turbiną, kuri paprastai veikia Rusijos kompresorių stotyje „Portovaja“ ir buvo remontuojama Kanadoje, į Kelną buvo išgabenta liepos 17 dieną.

Kada turbina gali būti grąžinta dujų koncernui „Gazprom“, kol kas neaišku – pasak šaltinių, tai gali užtrukti kelias dienas ar net savaites.

Agentūros duomenimis, Maskva taip pat nepateikė dokumentų, kuriuose būtų nurodyta, į kokią vietą turi būti gabenama turbina ir per kokį pasienio punktą.

Vokietijos koncernas „Siemens“ pareiškė, jog norėtų kuo greičiau pristatyti turbiną į jos eksploatavimo vietą, bet negali visiškai kontroliuoti šio proceso.

Vokietijos ekonomikos ministerija su turbina susijusią padėtį anksčiau pavadino „dingstimi“ dujų koncernui „Gazprom“ sumažinti dujų tiekimą, o šalies vicekancleris ir ekonomikos ministras Robertas Habeckas pažymėjo, jog „kartais susidaro įspūdis, kad Rusija nebenori susigrąžinti“ turbinos.

Kanados valdžia dėl Rusijai paskelbtų sankcijų iš pradžių atsisakė grąžinti turbiną, tačiau po derybų su Vokietija išsiuntė ją į šią šalį, nepaisydama Kyjivo protestų.

Rusija ketvirtadienį atnaujino gamtinių dujų tiekimą Europai vamzdynu „Nord Stream“ po 10 dienų techninės pertraukos, pranešė jo operatorė, bet energijos išteklių srautas, kaip ir prognozuota, dabar yra daug mažesnis nei šio dujotiekio pajėgumai.

Dabartinis tiekimas atitinka prieš pertrauką buvusį lygį, bet sudaro tik apie 40 proc. dujotiekio projektinio pajėgumo.

Rusija aiškino, kad tiekimas birželį buvo sumažintas, nes šaliai nebuvo grąžinama turbina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.