Rusijos centrinis bankas imasi veiksmų – sumažino pagrindinę palūkanų normą iki 8 proc.

Rusijos centrinis bankas penktadienį sumažino bazinę palūkanų normą, kuri dabar bus mažesnė negu buvo prieš tai, kai prezidentas Vladimiras Putinas vasarį išsiuntė karius į Ukrainą.

Penktadienį Rusijos centrinis bankas sumažino pagrindinę palūkanų normą.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Penktadienį Rusijos centrinis bankas sumažino pagrindinę palūkanų normą.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 3:04 PM, atnaujinta Jul 22, 2022, 3:35 PM

Rusijos bankas sumažino bazinę palūkanų normą nuo 9,5 iki 8 proc. ir pažymėjo, kad „metinė infliacija toliau mažėja“, bet perspėjo, kad „Rusijos ekonomikos išorinė aplinka tebėra sudėtinga“.

Netrukus po to, kai V. Putinas nusiuntė pajėgas į Ukrainą, o Vakarai paskelbė Maskvai virtinę sankcijų, centrinis bankas padidino bazinę palūkanų normą nuo 9,5 iki 20 proc., siekdamas paremti tuomet sparčiai pigusį rublį.

Nuo tada rublio kursas gerokai atsitiesė, tad centrinis bankas ne kartą sumažino savo bazinę palūkanų normą, siekdamas pažaboti nacionalinės valiutos kurso kilimą.

„Rusijos centrinis bankas laiko koją ant greičio pedalo“, – pažymėjo konsultacijų bendrovė „Capital Economics“ apžvalgoje klientams ir pridūrė mananti, kad metų pabaigoje palūkanų norma sudarys maždaug 7 procentus.

Centrinis bankas pranešime nurodė, kad metinė infliacija šiais metais, jo vertinimais, smuks iki 12–15 proc., 2023 metais sumažės iki 5–7 proc., o 2024-aisiais – iki 4 procentų.

Banko pranešime rašoma, kad šalies bendrovės ir toliau susiduria su sunkumais gamybos ir logistikos srityse.

„Tačiau verslo pasitikėjimas laipsniškai atsitiesia, nes yra diversifikuojami gatavų produktų, žaliavų ir dalių tiekėjai, taip pat pardavimo rinkos“, – pažymėjo centrinis bankas.

„Vartotojų aktyvumas tebėra sumažėjęs, tačiau jau pradeda atsigauti, nes, be kita ko, laipsniškai didėja vartotojų prekių importas.“

Centrinis bankas taip pat nurodė, kad kitas posėdis, kuriame bus peržiūrėtos palūkanų normos, bus surengtas rugsėjo 16-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.