TVF: Rusijos ekonomika sankcijas atlaiko geriau, nei tikėtasi, JAV turi tik menką šansą išvengti recesijos

Rusijos ekonomika, pasak Tarptautinio valiutos fondo (TVF), Vakarų sankcijas atlaiko geriau, nei tikėtasi, nes jai naudingos aukštos energijos kainos.

Maskva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maskva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2022, 5:06 PM, atnaujinta Jul 26, 2022, 5:32 PM

Nors įvesdami sankcijas Vakarai siekė atkirsti Rusiją nuo pasaulinės finansų sistemos ir atimti iš jos prieigą prie savo lėšų, kurias ji galėtų panaudoti dabartinio karo Ukrainoje finansavimui, TVF pakėlė Rusijos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo 2022 m. prognozę net 2,5 proc. Nepaisant to, šalies ekonomika vis vien turėtų susitraukti 6 proc.

TVF teigimu, nors didžiausios pasaulio ekonomikos, įskaitant JAV ir Kiniją, lėtėja, „Rusijos ekonomika antrą ketvirtį susitraukė mažiau, nei prognozuota, nes žalios naftos ir ne energetikos išteklių eksportas pranoko lūkesčius“.

Fondas pridūrė, kad atsparumu pasižymi ir Rusijos vidaus paklausa, o dėl to atsakingos „sankcijų poveikiui suvaldyti skirtos priemonės“.

Jungtinės Valstijos turi tik menką šansą išvengti ekonomikos nuosmukio, atsižvelgiant į tai, su kokia įvairia rizika susiduria šalies ūkis, antradienį pareiškė TVF. „Tai labai siauras takelis“, – pareiškė TVF vyriausiasis ekonomistas Pierre'as-Olivier'as Gourinchas.

„Dabartinė aplinka rodo, jog tikimybė, kad JAV ekonomika gali išvengti recesijos, iš tikrųjų yra gana menka.“ Jis įspėjo, kad net „nedidelis sukrėtimas“ gali įstumti JAV ekonomiką į recesiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.