V. Janulevičius apie šalies ekonominius rodiklius: „Galėjo būti ir blogiau“

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius tvirtina, kad antrąjį šių metų ketvirtį fiksuoto neigiamo ekonomikos augimo galima buvo laukti. Pasak jo, rodiklis galėjo būti ir blogesnis.

Eurai.<br>T.Bauro nuotr.
Eurai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 5:35 PM

„Galėjo būti ir blogiau, nes viduje buvo nuotaika, kad galėjome eiti vos ne iki -1 proc. ar -0,7 proc. BVP. Karas, kuris prasidėjo, per pirmą ketvirtį nesukėlė didelės ekonominės reakcijos, bet kad antrą ketvirtį tai sukels pasekmių, abejonių niekas neturėjo“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė V.Janulevičius.

„Manyčiau, kad -0,4 proc. yra ženklas, jog lėtėja ekonomika, ir akivaizdu, kad toks didelis ir tokių skirtingų dalių poveikis, kaip ir prieš tai buvęs COVID–19 virusas, minimaliai atsiliepusi problematika su Kinija ir galų gale karas Ukrainoje per energetinius išteklius paveikė ir pramonę, ir pardavimus, ir kiekvieną atskirai žmogų“, – pridūrė ji.

LPK prezidentas aiškina, kad šiuo metu skausmingiausiai verslą veikia energetikos kainos ir žaliavų tiekimo nepastovumas. Anot jo, tiekimas vis dar nevyksta taip, kaip norėtųsi.

„Truputį stabilizavosi tiekimo grandinės, bet visą laiką išsijungia Kinija su kitomis Azijos šalimis, pabrangusios logistikos paslaugos, tai sukelia infliaciją, bet išlieka didelė paklausa. Lygiai taip pat ir kaštai su energetika kyla taip drastiškai, kad kol kas tik spėjame skaičiuoti“, – sakė V.Janulevičius.

Jis tikisi, kad gilios recesijos Europos Sąjungoje (ES) nebus, tačiau gali įvykti lengva recesija, kuri paveiktų Lietuvos konjunktūrą ir eksportą. Tačiau tame V.Janulevičius mato ir galimybių Lietuvai.

„Galbūt šalys ieškos patikimesnio tiekėjo ES viduje ir tokiu būdu atsigręš į šalis, kurios gali pateikti gerą kokybės ir kainos pasiūlą, turiu omenyje Baltijos šalis, Rytų Europą“, – tvirtino LPK prezidentas.

„Ir po 2008–2009 m. krizės atsitiesėme dėl savo eksporto, ir augimas buvo labai ženklus dėl to, kad kokybės ir kainos santykis buvo geras“, – pridėjo jis.

ELTA primena, kad šių metų antrąjį ketvirtį, šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 16,4 mlrd. eurų. Įvertis gautas taikant ekonometrinius modelius pagal turimus statistinius duomenis. Palyginti su 2022 m. pirmuoju ketvirčiu, realusis BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė –0,4 proc., penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Vertinant gamybos metodu, 2022 m. antrąjį ketvirtį didžiausią neigiamą įtaką BVP pokyčiui turėjo transporto ir saugojimo, nekilnojamojo turto operacijų įmonių veiklos rezultatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą