Nepaisant dešimtmečius netvarkomų problemų Lietuvoje laivyba po truputį atgyja: už kokias sumas galima paplaukioti

Nemuno vaga ties Birštonu nevalyta jau kelis dešimtmečius, ir tai sukelia nepatogumų didesnių laivų savininkams. Nepaisant to, laivyba šiame kurorte pradeda klestėti, ekskursijų laivais daugėja, o ir laivybos kelius pagaliau žadama atnaujinti.

Prie didžiųjų keleivinių laivų prieplaukos švartuojasi „Algirdas“. Ja gali naudotis ir mažesnių laivų kapitonai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie didžiųjų keleivinių laivų prieplaukos švartuojasi „Algirdas“. Ja gali naudotis ir mažesnių laivų kapitonai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Plaukdami „Algirdu“ keleiviai gali pasigrožėti Birštono bažnyčios bokštu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Plaukdami „Algirdu“ keleiviai gali pasigrožėti Birštono bažnyčios bokštu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Keltas „Birštonas“ vietos gyventojus į kitą Nemuno pusę kelia nemokamai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Keltas „Birštonas“ vietos gyventojus į kitą Nemuno pusę kelia nemokamai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 31, 2022, 3:23 PM

Birštonas – Nemuno kilpose įsikūręs Lietuvos kurortas. Net 90 procentų Birštono savivaldybės ploto yra Nemuno kilpų– regioninio parko teritorijoje. Ar laivų savininkai išnaudoja upės teikiamas galimybes?

Kapitonai papasakojo, su kokiomis problemomis susiduria ir kokių naujovių šį sezoną siūlo.

Kurorto valdžios atstovai žadėjo, kad netrukus plaukioti Nemunu bus dar patogiau.

Konkurencija – nemaža

Dairantis į Birštone prie Nemuno nusidriekusią krantinę ir upės pakrantę matyti, kad prie jos prišvartuota nemažai pačių įvairiausių laivų. Prasidėjus vasaros sezonui, jų savininkai kviečia į įvairios trukmės keliones upe.

Prie ties Birštono senamiesčiu esančios betoninės prieplaukos pramogautojų laukia kapitonas Linas Stankevičius. Jis turi klasikinį lėtaeigį dyzelinu varomą laivą.

Skandinavijoje 1965 metais pagamintas laivas restauruotas, viduje galima išvysti raudonmedžio apdailą.

Kapitonas pasakojo, kad šiuo verslu užsiima 4 metus.

„Nors degalai pabrango, bilietų kainų nedidinome. Laivu gali plaukti 8–10 žmonių. Viso laivo nuoma kainuoja 50–60 eurų. Bet plaukiame ir tada, kai susirenka bent 3 keleiviai. Tada kelionės kaina – 25 eurai“, – atskleidė L.Stankevičius.

Kapitonas sakė, kas savaitgaliais norinčiųjų paplaukioti nestinga, darbo dienomis keleivių kur kas mažiau, pavyksta surengti 2–4 keliones.

„Konkurencija nemaža, mažų laivų savininkams sunku konkuruoti su dideliu keleiviniu laivu „Algirdas“, bet mes galime pasiūlyti įdomesnių kelionių. Pavyzdžiui, plaukdami Nemunu pasukti link į jį įtekančios Verknės ir paplaukioti šia upe. Ten iš arti galima pamatyti „Ožkų pečių“. Tai šlaite susiformavęs didžiulis akmuo. Ant jo šildosi stirnos, iš toli jos panašios į kalnų ožkas, todėl ši vieta taip įdomiai ir praminta“, – pasakojo kapitonas.

L.Stankevičius sakė, kad didesni laivai susiduria ir su didesnėmis problemomis.

„Nemuno vaga šioje vietoje nevalyta kelis dešimtmečius. Didesniems laivams trūksta upės gylio, todėl jie negali švartuotis prie stacionarios prieplaukos, laivus palieka arčiau Vasaros arenos, kur upė gilesnė. Mano nuomone, vagą būtina valyti, tai pagerintų laivybos sąlygas“, – kalbėjo kapitonas.

Matyti Birštono panorama

Kitame Birštono gale, arčiau naujamiesčio, ties vasaros estrada pakrantėje prišvartuota iš Kauno atplukdyta didžiųjų keleivinių laivų prieplauka, kurioje veikia kavinė.

Jos savininkas, keleivinės laivų asociacijos „Nemunas“ prezidentas ir mažosios bendrijos „Birštono kruizas“ įkūrėjas Mindaugas Žiedelis, į Birštoną ją atplukdė ir išbandė dar pernykštės vasaros pabaigoje.

Prie į vandenį nuleistos prieplaukos pramogautojų laukia keleivinis laivas „Algirdas“. Jis iš Kauno į Birštoną ir atgal plaukioja jau nuo 2014 metų.

Šeštadieniais ir sekmadieniais „Algirdu“ rengiamos vienos valandos trukmės ekskursijos „Apžvalginis Birštonas“.

Jų metu iš laivo galima pamatyti neogotikinės Birštono Šv. Antano Paduviečio bažnyčios bokštą, Vytauto paminklą ir kalną.

Toliau atsiveria Nemuną supančios atodangos, gražios prie upės stovinčios sodybos.

Laivas priplaukia tą Nemuno vietą, kur į jį įteka Verknė, ir apsisukęs grįžta į prieplauką.

Plukdo iki Prienų ir atgal

Šių metų naujovė – keleiviai „Algirdu“ iš Birštono plukdomi iki Prienų ir atgal.

Kelionės vyksta penktadienio ir šeštadienio vakarais, jų trukmė – 2 valandos. Liepos mėnesį laivas plauks ir sekmadieniais. Ekskursijos kaina – 20 eurų.

Laivas praplaukia pro paukščių salą, artėjant prie Prienų iriasi po tiltu ir, pasiekęs pakrantę, sustoja prie prieplaukos šalia viešbučio „Revuona“. Prieplauką įsirengė pats laivo savininkas.

Pakeliui apie matomus objektus pasakoja gidas. Prienuose galima išlipti, o į laivą įlips norintieji plaukti į Birštoną.

„Investuojame ne tik į laivus, bet ir į infrastruktūrą. Šiemet sujungėme Kauną ir Prienus, kitais metais galbūt jau plauksime ir iki Alytaus, o gal ir Druskininkų“, – svarstė M.Žiedelis.

Verslininkas sakė, kad prie Birštone esančios prieplaukos savo laivus švartuoja ir kiti kapitonai, už tai jokio mokesčio mokėti nereikia.

Nemuno gylis farvateryje net ir dideliam 29 metrų ilgio „Algirdui“, pasak M.Žiedelio, yra pakankamas, bet reikėtų gilinti visą vagą, laivybai ypač trukdo ties Birštonu Nemune susiformavusi sala.

Kursuoja ir keleivinis keltas

Birštono turizmo informacijos centro vadovė Rūta Kapačinskaitė tikino, kad per visą atkurtos nepriklausomos Lietuvos laikotarpį Birštone niekada nebuvo tiek įvairių laivų, kiek jų yra šį sezoną.

„Licencijas švartuotis prie krantinės ir plukdyti pramogautojus esame išdavę dešimčiai laivavedžių. Kai kurie turi po 2 ar 3 laivus. Taip pat vis daugiau paprastų ar motorinių valčių įsigyja ir gyventojai savo reikmėms. Taip keliaujant iš Birštono į Prienus ar atgal galima sutaupyti laiko“, – sakė R.Kapačinskaitė.

Taip pat turistų ir gyventojų patogumui Nemunu kursuoja ir nedidelis keleivinis keltas. Juo iš Birštono galima persikelti į kitą upės pusę, keltas gali gabenti ir 7 dviračius.

Birštono gyventojams tai nekainuoja, turistai už šią pramogą moka 1 eurą.

Nori gaivinti ir apleistą žiemos uostą

Jovita Tirvienė, Birštono savivaldybės administracijos direktorė

„Liepos 1 dieną Vidaus vandenų kelių direkcija pradės valyti Nemuno vagą, esančią ties Birštonu. Labiausiai reikia, kad būtų nukasta ties stacionaria prieplauka esanti sala. Tokių darbų nevyko daugiau kaip 40 metų.

Darbus planuojama baigti iki spalio mėnesio. Tikimės, kad tai pagerins pramoginės laivininkystės sąlygas.

Kitoje Nemuno pusėje yra apleistas žiemos uostas. Norime pritraukti investicijų ir jį atgaivinti. Tikimės, kad tai pavyks padaryti per metus ar dvejus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.