„Maistulio“ ir „Egilėjos vadovams – baudos už dalyvavimą kartelyje

Už kartelinį susitarimą švietimo ir socialinių įstaigų skelbtuose maisto produktų pirkimuose nubausti bendrovės „Maistulis“ vadovas Vidmantas Baniulis ir buvęs „Egilėja“ vadovas Karolis Zumaras.

„Maistulio“ ir „Egilėjos vadovams – baudos už dalyvavimą kartelyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Maistulio“ ir „Egilėjos vadovams – baudos už dalyvavimą kartelyje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2022, 1:16 PM

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį patenkino Konkurencijos tarybos prašymą dėl asmeninės atsakomybės taikymo įmonių vadovams. Jiems apribotos teisės trejus metus eiti vadovaujančias pareigas, „Maistulio“ vadovui dar skirta ir 1 tūkst. eurų bauda, pranešė taryba.

Anot teismo, „Maistulio“ vadovas ir buvęs „Egilėjos“ vadovas derino veiksmus su konkurentais dėl dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose maisto produktams pirkti, įskaitant pasiūlymų kainas, bei pasirašė savo įmonių komercinius pasiūlymus ir taip prisidėjo prie pažeidimo.

Pernai gruodį Konkurencijos taryba nustatė, kad nuo 2016 iki 2019 metų skirtingais laikotarpiais bendrovės „Sanitex“, „Sotėja“, „Maistulis“ ir „Egilėja“, tarpininkaujant „Selnerai“, derino komercinius pasiūlymus, įskaitant kainą, 101 viešajame pirkime maisto produktams pirkti įvairioms visoje Lietuvoje veikiančioms švietimo ir socialinėms įstaigoms.

„Sanitex“ už kartelį buvo skirta 12,663 mln. eurų bauda – jei įmonė nebūtų prisipažinusi ir bendradarbiavusi su Konkurencijos taryba, bauda jai būtų 75 proc. didesnė. „Maistuliui“ skirta 74,6 tūkst., eurų, „Sotėjai“ – 40 tūkst. eurų, „Selnerai“ – 4,7 tūkst. eurų, „Egilėjai“ – 3,5 tūkst. eurų baudos.

Kadangi pagal Konkurencijos įstatymą asmeninės sankcijos negali būti skiriamos įmonės, kuri yra pateikusi reikalavimus atitinkantį prašymą atleisti nuo baudos ar sumažinti baudą, vadovui ir jis bendradarbiauja su Konkurencijos taryba, institucija nesikreips į teismą dėl atsakomybės bendrovių „Sanitex“, „Sotėja“ ir „Selnera“ vadovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.