Įpusėjus kruizų sezonui Klaipėdą aplankė 39 laivai, laukiama dar 20

Nuo kruizų sezono pradžios balandį Klaipėdoje jau apsilankė 39 laivai, dar 20 turėtų atvykti iki jo pabaigos spalį, pranešė Klaipėdos uostas. Šį sezoną uostamiestyje lankosi daugiau pirmą kartą atplaukiančių laivų, sako uosto atstovė.

Kruizinių laivų terminalas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kruizinių laivų terminalas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-10 12:14

„Šis kruizinių laivų sezonas Klaipėdos uostui turėtų būti ypatingas ir pirmąkart atvykstančių laivų skaičiumi. Įprastai Klaipėda kasmet sulaukdavo 5–6 naujų kruizinių laivų, tačiau šiemet pro uosto vartus jau įplaukė 9 laivai, kurie svečiavosi pirmąkart“, – pranešime sakė uosto direkcijos tarptautinių ryšių ir protokolo vadovė Kristina Gontier.

Trečiadienį Klaipėdos uoste vieši jau 39-asis kruizinis laivas šiais metais – 294 metrų ilgio laineris „Norwegian Dawn“, jis šiemet čia lankosi jau septintą kartą.

Didžiųjų laivų, atplaukiančių į Klaipėdą, dalis kasmet taip pat auga – 70 proc. jų šiemet ilgesni nei 200 metrų.

Balandį skelbta, kad jei geopolitinė situacija nepateiks staigmenų, šiemet kruizinių laivų sezonas gali būti rekordinis. – laukta apie 80 laivų su 85 tūkst. keleivių. Tačiau dalis vizitų iki liepos pradžios buvo atšaukta – planai keitėsi dėl karo Ukrainoje: laivai keitė maršrutus aplenkdami Baltijos šalis ir vietoje jų pasuko į Skandinaviją.

Dalis kelionių organizatorių planus atšaukė dėl neparduotų bilietų į Baltijos jūros kruizus, sako Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

„Didžiausią įtaką skaičiaus mažėjimui daro karas Ukrainoje, patys laivai nesurenka keleivių, neišparduoda kelionių ir todėl kai kurie laivai turėjo atsisakyti kelionių po Baltijos uostų kruizą, nes neišpardavė kelialapių. Tai, kad už 100 kilometrų nuo Klaipėdos yra Kaliningradas, mums šiuo momentu truputį trukdo“, – BNS trečiadienį sakė ji.

Šių metų pradžioje atplaukti į Klaipėdą buvo užsiregistravę 59 laivai, tačiau, kaip tuomet sakė uosto atstovai, prasidėjus karui kompanijos pradėjo keisti maršrutus, kad aplenktų Rusijos uostus, ir laivus nukreipė į Baltijos šalis.

R.Savickienė sako, kad galutinis laivų skaičius dar gali kisti, tačiau šis sezonas, nepaisant mažesnio nei tikėtasi vizitų skaičiaus, vertinamas puikiai.

„Labai sunku pasakyti, ar tai galutinis skaičius, mes ir dabar tikrinamės kiekvieną mėnesį, todėl kad situacija kruizinėje laivyboje nuolat keičiasi. Bet ir 59 laivai yra tikrai puikus rezultatas, galima džiaugtis, kad kruizinė laivyba atsigavo vertinant tai, kad laivuose vis dar galioja griežti koronaviruso reikalavimai, vyksta karas“, – kalbėjo R.Savickienė.

Pirmas laivas į Klaipėdą šiemet atplaukė balandžio 11 dieną, o paskutinis turėtų atplaukti spalio 13-ąją, o 2023 metų sezonui jau užsiregistravę daugiau kaip 50 laivų.

Siekiant priimti kuo daugiau laivų, pernai lapkritį pradėta terminalo krantinių rekonstrukcija, taip pat planuojama naujos krantinės statyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.