Vyriausybė pritarė viešuosius pirkimus reguliuojančių įstatymų pakeitimams

Ketvirtadienį Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotiems viešuosius pirkimus reguliuojančių įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama daugiau lankstumo, pasitikėjimo pirkimo dalyviais, mažesnės administracinės naštos, kad pirkimų vykdytojams būtų sudarytos geresnės sąlygos orientuotis į pirkimo rezultatus.

Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotiems viešuosius pirkimus reguliuojančių įstatymų pakeitimams.<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybė pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos inicijuotiems viešuosius pirkimus reguliuojančių įstatymų pakeitimams.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 2:46 PM

„Rinkoje esant daug neapibrėžtumo, kylant kainoms, stringant tiekimo grandinėms ir vėluojant užsakytoms medžiagoms itin svarbu peržiūrėti pirkimo procedūras, jų vykdytojams suteikiant daugiau aiškumo ir pasirinkimo galimybių, sumažinti perteklinius reikalavimus ir apskritai palengvinti viešųjų pirkimų vykdymą“, – pranešime žiniasklaidai teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Siekiant vengti situacijų, kai dėl formalių klaidų atmetami ekonomiškiausi pasiūlymai, siūloma leisti tiekėjams taisyti pastebėtus pasiūlymo trūkumus, išskyrus duomenis, kurie daro įtaką pasiūlymų eilei. Supaprastinto pirkimo dokumentuose, pastebėjus netikslumų, bus leidžiama keisti ir pirkimo sąlygas pratęsiant pasiūlymų pateikimo terminą, kad visi pirkime norintys dalyvauti tiekėjai galėtų susipažinti su pasiūlymui parengti reikalinga informacija.

Jeigu pirkimo dokumentuose bus padaryta esminių klaidų, perkančioji organizacija pirkimą galės nutraukti.

Pakeitimais suteikiama daugiau pasirinkimo ir kartu atsakomybės formuojant pirkimo strategiją. Pavyzdžiui, nebelieka absoliučios prievolės skaidyti pirkimą į dalis, tačiau reikalaujama priimti sprendimą atsižvelgiant į smulkiojo ir vidutinio verslo galimybes. Keičiant sutartis reikės laikytis nustatytų sąlygų, tačiau nebeliks ribojimo bendrai sutarties keitimo vertei. Atliekant supaprastintas skelbiamas derybas bus galima praleisti paraiškų teikimo etapą ir pirkimą atlikti greičiau.

Taip pat atsisakoma perteklinių reikalavimų – nustatoma galimybė reikalauti, kad dokumentus, patvirtinančius atitiktį nacionalinio saugumo reikalavimams, pateiktų tik būsimas laimėtojas. Tad dažnu atveju nebereikės visiems pirkime dalyvaujantiems tiekėjams pateikti dokumentų ir jų visų tikrinti.

Be to, supaprastintų pirkimų atveju mažinamas asmenų, apie kuriuos tiekėjas turi pateikti informaciją dėl teistumo, ratas – bus tikrinamas tik vadovas ir asmuo, turintis teisę pasirašyti tiekėjo finansinės apskaitos dokumentus.

Lankstumas atliekant pirkimus nesumenkins pirkimų skaidrumo, pabrėžia ministerija. Priėmus įstatymų pakeitimus bus reikalaujama daugiau dėmesio skirti viso pirkimų proceso – nuo pasirengimo pirkimui iki pirkimo sutarties įvykdymo – vidaus kontrolei. Taip pat asmenys, kurie dalyvauja pirkime priimant sprendimus, turės ne tik deklaruoti viešuosius ir privačius interesus, bet ir bus viešinami skelbiant konkretaus pirkimo procedūrų ataskaitas.

Vyriausybės priimtiems pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.