Norėjęs atsikratyti šiferio vyras turėjo jį vežtis atgal namo: visur girdėjo tą patį atsakymą

Vienas Kauno gyventojas atsidūrė aklavietėje – aplankęs tris Kauno didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles, šiferį turėjo vežtis atgal namo. Specialistai tikina, kad taip neturėtų būti.

Kaunietis, aplankęs tris Kauno didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles, šiferį turėjo vežtis atgal namo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaunietis, aplankęs tris Kauno didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles, šiferį turėjo vežtis atgal namo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaunietis, aplankęs tris Kauno didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles, šiferį turėjo vežtis atgal namo.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kaunietis, aplankęs tris Kauno didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikšteles, šiferį turėjo vežtis atgal namo.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 22, 2022, 2:15 PM, atnaujinta Aug 22, 2022, 3:52 PM

„Tvarkingai išmesti atliekas – neįmanoma misija. Su neįtikėtina problema susidūriau norėdamas Kaune atsikratyti kelių sodyboje surinktų šiferio lakštų.

Apsilankiau trijose aikštelėse ir visur tas pats atsakymas – nėra vietos. Kada bus? Niekas nežino. Gal yra kažkur, kur priima? Niekas nežino. Jei nori – gali vežti į kitą aikštelę ir bandyti laimę ten“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo su šiferiu atgal namo grįžęs kaunietis.

Nepavyko prisiskambinti

Prieš važiuodamas į stambiagabaričių atliekų aikšteles, apie laisvas vietas šiferiui vyras bandė pasidomėti telefonu, bet ir čia susidūrė su nesklandumais.

„Atrodo, būtų galima pasiskambinti ir prieš važiuojant pasiklausti? Nė velnio – nurodytu telefonu darbo metu neatsiliepė nė viena aikštelė.

Ir aš turiu tik kelis šiferio gabalus. Baisu pagalvoti, ką su šiomis atliekomis daro žmonės, keičiantys senus stogus ar turintys šiferio pilnus kiemus, – pasakojo vyras.

Tikino, kad bėdos nėra

Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (RATC) šios situacijos nekomentavo ir pasiūlė kreiptis į „Kauno švarą“.

Tačiau „Kauno švara“ neadministruoja nė vienos stambiagabaričių atliekų aikštelės – jas prižiūri ir jų tvarka rūpinasi Kauno RATC

„Mūsų bendrovės darbininkai iš šių aikštelių tik išveža prisipildžiusius konteinerius ir pastato kitus, tuščius. Užsakymus gauname elektroniniu laišku“, – teigė „Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Anot jo, pagal įprastinę stambiagabaričių aikštelių eksploatavimo tvarką aikštelės darbuotojai gyventojus turėtų priimti visada – nesvarbu, ar konteineriai perpildyti, ar laisvi.

„Kauno švaros“ atstovas pabrėžė, kad Kauno RATC telefono linijos puikiai veikia.

„Neatmestina, kad gyventojas bandė susisiekti ir atvežti atliekas per pietų pertrauką“, – svarstė J.Tumpa.

Jo teigimu, konteineriai su pavojingomis atliekos, kurių sudėtyje yra asbesto, išvežami beveik kiekvieną darbo dieną, o tam tikrais atvejais, atsižvelgiant į konteinerių užpildymą, ir kelis kartus per dieną.

Pavojinga medžiaga

J.Tumpa atkreipė dėmesį, kad šalia kiekvienos aikštelės įvažiavimo gyventojai gali rasti priėmimo tvarką, kurioje yra aiškiai parašyta, kad į aikštelę kiekvienas fizinis asmuo gali išmesti iki 10 lapų (iki 100 kg) šiferio.

Kauno departamento visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Irma Drukteinienė sakė, kad kol asbesto turintys statiniai ar gaminiai yra neliečiami, asbestas didesnio pavojaus nekelia, tačiau visai kitaip yra, kai asbestą pradedama laužyti ar pjaustyti.

„Griaunant statinius, keičiant šiferinę stogų dangą, laužant, pjaustant šiferį ar kitaip apdorojant asbesto turinčius gaminius, aplinkoje pasklinda labai smulkūs plaušeliai, kurie gali sukelti tokias ligas kaip asbestozė, plaučių vėžys, mezotelioma (krūtinplėvės ir pilvaplėvės vėžys), rečiau – skrandžio, storosios žarnos vėžys“, – teigė I.Drukteinienė.

Asmenims, išmetusiems pavojingas atliekas į aplinką, gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 10 tūkst. 426 eurus už 1 toną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.