„Achema“ gali būti ne paskutinė įmonė, stabdanti veiklą dėl pabrangusios energetikos: situacija taptų beprotiška

Tai, kad „Achema“ stabdo veiklą, Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) viceprezidento Arūno Laurinaičio visai nenustebino. Anot jo, daugelis įmonių susiduria su sunkumais dėl itin aukštų energetikos kainų, todėl negalime būti tikri, kad tai liks vienintelė bendrovė, dėl šios priežasties sustabdžiusi veiklą.

Anot A.Laurinaičio, „Achema“ neturėjo kito pasirinkimo, ji privalėjo stabdyti veiklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot A.Laurinaičio, „Achema“ neturėjo kito pasirinkimo, ji privalėjo stabdyti veiklą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Anot A.Laurinaičio, „Achema“ neturėjo kito pasirinkimo, ji privalėjo stabdyti veiklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot A.Laurinaičio, „Achema“ neturėjo kito pasirinkimo, ji privalėjo stabdyti veiklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot A.Laurinaičio, „Achema“ neturėjo kito pasirinkimo, ji privalėjo stabdyti veiklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anot A.Laurinaičio, „Achema“ neturėjo kito pasirinkimo, ji privalėjo stabdyti veiklą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Laurinaitis.<br>T.Bauro nuotr.
A.Laurinaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 25, 2022, 2:37 PM, atnaujinta Aug 25, 2022, 3:27 PM

Anot A.Laurinaičio, „Achema“ neturėjo kito pasirinkimo, ji privalėjo stabdyti darbą, nes nebuvo kur pasispausti ar sutaupyti.

Jo skaičiavimais, net apie 70–80 proc. visų kaštų sudarė sąskaitos už gamtines dujas ir elektrą, likę 20 proc. yra skirti atlyginimams, gamybos efektyvinimui.

Naudoti mažiau gamtinių dujų „Achema“ negalėjo, nes šios reikalingos ne šilumai palaikyti, o kaip žaliava produktams gaminti. Kai kitos įmonės turi galimybę gamtines dujas pakeisti pigesniais energetiniais ištekliais, pavyzdžiui, mazutu, biokuru, durpėmis ar anglimis, „Achema“ šito padaryti negali.

„Achema“ tapo situacijos įkaite. Dabar turime kalbėti apie tai, kokia yra Lietuvos politikų pozicija verslo atžvilgiu, juk kokia bus energetikos kainų situacija, jie jau matė anksčiau“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė A.Laurinaitis.

Jo teigimu, Vokietijos vyriausybė jau kovą ir balandį ėmė svarstyti, kaip verslams kompensuoti brangstančią energetiką, o Lietuvos politikai pavėlavo.

„Mes turime suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, juo įgavome pranašumą, nes galime apsirūpinti dujomis, kai rinkose jos pigiausios. Bet, žinoma, kai visos šalys supuolė pirkti SGD, kaina ėmė kilti.

Bet norėčiau manyti, kad Lietuva yra susitarusi su Latvija dėl Inčukalnio dujų saugyklos, reikia ją išnaudoti, nes SGD laivo neužtenka, juk dujų tada turime tik tiek, kiek telpa tame laive. Jei visa tai padaryta, įmonių bankrotų, darbuotojų išleidimo į prastovas ar atleidimų nematysime.

Bet jei Vyriausybė to nėra padariusi, tada viskas bus beprotiška – verslo situacija blogės prastėjant energetinei situacijai“, – kalbėjo A.Laurinaitis.

Anot pašnekovo, valdžia privalo strateguoti ir galbūt imti skirstyti įmones į dvi grupes – tas, kurios gamtines dujas naudoja šilumai, ir tas, kurios naudoja jas kaip žaliavą.

„Tada valdžia galėtų aiškiai nurodyti, kaip naudojame laive sukauptas SGD ir taip dujų poreikio spaudimas sumažėtų“, – svarstė LPK viceprezidentas.

Kita problema – smarkiai brangstanti elektra, kuri verslams taip pat tapusi didžiule našta.

„Pasižiūrėjus į elektros energijos gamybos perspektyvas ateityje man pasidaro liūdna. Lietuva neturi pakankamai elektros energiją generuojančių šaltinių.

Visi kadaise džiaugėmės, kad į Elektrėnų elektrinę buvo dedami didžiuliai pinigai. Sakyta, kad esant poreikiui elektrinė gamins pigią energiją. Tačiau dabar negirdime atsakymų, kodėl verslai negali tos pigesnės elektros, pagamintos Lietuvoje, turėti.

O ir atsinaujinančios energetikos link einame labai lėtai. Metų perspektyvoje nematau nieko raminančio, rišamės ant kojų akmenis, dėl elektros kainų dauguma įmonių tampa nekonkurencingomis. Pavyzdžiui, apdirbamoji pramonė, turinti daug užsakymų iš Vokietijos ar Skandinavijos, net nebesugeba konkuruoti dėl pabrangusios energetikos. Lietuvos verslas yra labai blogoje situacijoje“, – kalbėjo A.Laurinaitis.

Trečiadienį „Achema“ pranešė, kad dėl aukštų dujų kainų trąšų gamyba tampa nekonkurencinga, todėl bendrovė stabdys gamybą nuo rugsėjo iki gruodžio, darbuotojai bus išleisti į prastovas, 5 proc. jų planuojama atleisti.

Kol kas veiks tik dervų ir techninių dujų gamyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.