Ispanija jau turi planą, kaip taupys energiją: štai kokios taisyklės ir ribojimai

Ispanijos parlamentas ketvirtadienį patvirtino mažumos vyriausybės parengtas energijos taupymo taisykles, numatančias oro kondicionierių naudojimo ribojimus, Europos Sąjungai stengiantis sumažinti priklausomybę nuo Rusijos tiekiamų dujų.

Ispanija, Malaga.<br>Pixabay.com nuotr.
Ispanija, Malaga.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 1:03 PM

Įstatymų leidėjai 187 balsais prieš 161 pritarė įsakui, kuris įsigaliojo rugpjūčio 10 dieną, bet turėjo būti patvirtintas asamblėjos, kad liktų galioti.

Socialistų premjeras Pedro Sanchezas vadovauja mažumos koalicinei vyriausybei, bet ši sugebėjo priimti taisykles, užsitikrinusi mažesnių regioninių partijų paramą.

Remiantis vyriausybės įsaku, šilčiausiais metų mėnesiais kondicionieriams turi būti nustatoma ne žemesnė kaip 27 laipsnių temperatūra. Šis reikalavimas bus taikoma viskam – nuo viešojo transporto iki parduotuvių, biurų, teatrų ir kino teatrų.

Naujosios taisyklės nebus taikomos namų kondicionieriams, nors žmonės skatinami vartoti mažiau energijos savo būstuose.

Vasaros mėnesiais temperatūra Ispanijoje dažnai pasiekia ir perkopia 40 Celsijaus laipsnių žymą.

Naujas teisės aktas taip pat reglamentuos šildymą žiemą – šiuo metu laiku temperatūra patalpose negalės būti aukštesnė nei 19 laipsnių.

Įsaku taip pat reikalaujama, kad nuo 22 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku, parduotuvės išjunginėtų vitrinų apšvietimą. Ši priemonė turės įtakos ir viešųjų pastatų apšvietimui.

Siekiant išvengti energijos švaistymo, iki rugsėjo pabaigos visose kondicionuojamose ar šildomose patalpose turi būti įrengtas automatinis durų uždarymo mechanizmas.

Pagrindinė opozicinė konservatyvioji Liaudies partija (PP) balsavo prieš šias priemones. Daugelis konservatorių jas laiko „improvizuotomis“ ir žalingomis ekonomikai.

Opozicija taip pat skundžiasi, kad naujosios taisyklės buvo parengtos nesitariant su verslo asociacijomis ar regionų valdžios institucijomis, turėsiančiomis stebėti, kaip laikomasi reikalavimų.

Viena didžiausių kritikų yra Madrido regiono vadovė Isabel Diaz Ayuso, kylanti dešiniosios politinės pakraipos žvaigždė. Jis pažadėjo užginčyti naujas taisykles Ispanijos Konstituciniame Teisme.

„Madridas neišsijungs“, – anksčiau šį mėnesį per „Twitter“ parašė I. D. Ayuso.

„Energetinis šantažas“

Gegužę vyriausybė pristatė išsamų energijos taupymo priemonių planą, parengtą pagal ES strategiją, skirtą sumažinti priklausomybę nuo rusiškų gamtinių dujų dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Europos Komisija šiemet planuoja dviem trečdaliais sumažinti ES poreikį importuoti rusiškas dujas, o iki 2030 metų – turėti galimybę visiškai nebeimportuoti Rusijos tiekiamo kuro.

Pati Ispanija rusiškų dujų beveik nenaudoja, bet mažindama energijos suvartojimą vyriausybė tikisi leisti kitoms ES narėms, norinčioms atsikratyti priklausomybės nuo Rusijos, pirkti daugiau produkcijos iš alternatyvių tiekėjų.

Šios priemonės liudija apie Madrido „įsipareigojimą ir solidarumą su mūsų Europos partneriais Rusijos prezidento Vladimiro Putino energetinio šantažo akivaizdoje“.

Siekiant padidinti tikimybę, kad parlamentas pritars energijos taupymo priemonėms, jos buvo įtrauktos į bendrą įstatymo projektą, apimantį kitas populiarias priemones – pavyzdžiui, nemokamą vietinį susisiekimą traukiniais.

Nuo rugsėjo 1 dienos nacionalinė geležinkelių operatorė „Renfe“ keturis mėnesius siūlys nemokomas keliones visais savo priemiestiniais traukiniais, siekiant padėti žmonėms sutaupyti kylant degalų kainoms.

Ketvirtadienį vyriausybė pranešė, kad apie 400 tūkst. žmonių jau užsiregistravo nemokamo važiavimo bilietui gauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.