Sako, kad pirmasis pusmetis valstybės biudžetui buvo puikus, bet netrukus jis pradės tuštėti

Pirmasis 2022 metų pusmetis buvo ypač sėkmingas valstybės finansams, tačiau antrosios metų pusės rezultatai bus prastesni, o kitąmet biudžeto deficitas augs, sako SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Povilauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eurai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eurai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 30, 2022, 12:25 PM

SEB duomenimis, pirmąjį 2022 m. pusmetį valstybės biudžete fiksuotas 818 mln. eurų perteklius, o dėl to mažiau, nei tikėtasi pavasarį, šiemet augs ir valstybės skola.

Anot T. Povilausko, toks perviršis sukauptas dėl aukštos infliacijos ir spartesnio, nei planuota ekonomikos, ypač – vartojimo, augimo.

„Su valstybės biudžetu viskas, kol kas, pavadinkime, yra puikiai. Čia infliacija daro savo darbą ir kadangi vartojimas taip greitai nereagavo, turime bent jau centrinės valdžios biudžete pirmąjį pusmetį plius 800 mln. eurų“, – antradienį SEB renginyje „Ar rudenį vės ne tik orai, bet ir ekonomika?“ kalbėjo T. Povilauskas.

„Nepamenu, kada būtų buvęs toks perteklius“, – pažymėjo jis.

Vis tik, ekonomisto teigimu, antrąjį šių metų pusmetį valstybės biudžeto pajamų ir išlaidų balansas bus prastesnis, visų pirma dėl to, kad vasarą įsigaliojo Vyriausybės parengtas antiinfliacinių priemonių paketas. Be to, SEB numato, kad kitais metais biudžeto deficitas išaugs, kadangi prastės ekonomikos padėtis, didės valdžios išlaidos.

„Suprantame, kad pavasarinis antiinfliacinis paketas pradėjo veikti nuo liepos mėnesio ir pensijos padidintos, ir kompensacijos už elektrą ir pan. Tos sumos bus pradėtos „valgyti“ antrą pusmetį. Ir, aišku, kitais metais deficitas ūgtels, nes energetikos kainų sušvelninimui pinigų reikės“, – prognozavo T. Povilauskas.

2,26 mlrd. eurų vertės infliacijos poveikio švelninimo paketą Vyriausybė parengė, o Seimas priėmė dar pavasarį. Juo nuo birželio padidintos senatvės pensijos ir socialinės išmokos, o nuo liepos visiems buitiniams vartotojams kompensuojama dalis elektros ir dujų kainų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.