Didžiulį energijos kainų brangimą patiriantis verslas kreipiasi į Vyriausybę – informuoja apie grėsmę prarasti konkurencingumą

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija (LPPARA) kreipėsi į Vyriausybę, ragindama skubiai keisti elektros kainos nustatymo modelį biržoje, investuoti į skirstomųjų tinklų stiprinimą, taip pat šalinti gaminantiems vartotojams kylančius trukdžius prisijungiant prie tinklų, imtis kitų skubių priemonių.

Didžiulį energijos kainų brangimą patiriantis verslas kreipiasi į Vyriausybę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didžiulį energijos kainų brangimą patiriantis verslas kreipiasi į Vyriausybę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 5:13 PM

Asociacija akcentuoja, kad per metus elektra Lietuvos įmonėms pabrango daugiau nei penkiskart, todėl jos praranda savo konkurencingumą ir eksporto rinkas, kadangi už elektrą moka gerokai daugiau nei konkurentai kaimyninėse ES šalyse.

„LPPARA skaičiavimais, energijai imliose pramonės šakose elektros dalis gamybos savikainoje sudaro iki 15 proc. Todėl per metus 5,5 karto, o per du metus – 9 kartus išaugusios vidutinės elektros kainos lemia nekonkurencingą Lietuvos gamintojų produkciją ir prarandamas eksporto rinkas.

Be to, nors Lietuva kaip ir kaimynės dalyvauja elektros biržoje „Nord Pool“, tačiau energiją verslas vis tiek perka brangiau nei Latvijos, Estijos ar ypač Lenkijos vartotojai. Visa tai lemia, kad įmonės yra verčiamos svarstyti veiklos stabdymo ar iškėlimo į kitas šalis galimybes“, – rašoma LPPARA išplatintame pranešime spaudai.

Asociacijos pasiūlymai Vyriausybei aptarti antradienį vykusiame jos įmonių-narių neeiliniame posėdyje, žadama netrukus Ministrų Kabinetui įteikti ir oficialų kreipimąsi.

LPPARA siūlo atsisakyti elektros kainos skaičiavimo modelio pagal didžiausią rinkoje pasiūlytą kainą, taip pat skirti daugiau lėšų skirstomųjų tinklų atnaujinimui, o su gaminančiais vartotojais, kurie į tinklą pateikia elektros perteklių, atsiskaityti realiomis kainomis.

Dar Ministrų Kabinetui bus pasiūlyta leisti išmaniuosius elektros skaitiklius įsirengusiam verslui vykdyti valandinius elektros pirkimus.

Be to, LPPARA teigimu, Lietuvos elektros perdavimo tinklų operatorius „Litgrid“ bei skirstomųjų tinklų valdytojas „Energijos skirstymo operatorius“ gauna neplanuotų pajamų iš augančių energijos kainų, o valstybė surenkam daugiau pridėtinės vertės mokesčio.

„Dalį šių lėšų būtų teisinga panaudoti proporcingai padengiant elektros kainos dalį verslui, kaip tai daroma Latvijoje, kurioje verslui padedama, atsisakius dalies mokesčių“, – rašoma asociacijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.