G. Bartkus: reglamente aiškiai parašyta, kad atsiskaitymai už sankcionuotas rusiškas prekes nėra galimi

Advokatas, buvęs teisingumo ministras Gintautas Bartkus tvirtina, kad atsiskaitymų už Kaliningrado tranzitą problema yra vienas iš blogų pavyzdžių, visoje Kaliningrado tranzito istorijoje. Pasak jo, akivaizdžiai matoma, kad Europos Komisijos (EK) gairėse apie atsiskaitymo klausimus iš viso nekalbama, o reglamentas atsiskaitymus draudžia.

Kaliningrado tranzitas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kaliningrado tranzitas.<br>AP/Scanpix nuotr.
G.Bartkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Bartkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 12:18 PM

„Kai atsiverčiame reglamentą ir žiūrime kas ten prirašyta, tai vėl aiškus atsakymas, kad jokie atsiskaitymai dėl sankcionuotų prekių, juo labiau gabenimų, taip pat negalimi. Kai kas tai bando interpretuoti įvairiais būdais, per gaires ir panašiai, tai tarsi sniego kamuolys, kuris vis didėja ir neaiškumai plečiasi.

Mes pereiname iš teisinės pusės į visiškai neteisinę situaciją“, – trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė G.Bartkus.

„Mes turime suprasti, kad gairės nėra privalomas, įpareigojantis dokumentas ir tai nėra mūsų įsipareigojimas aptarnauti tranzitą ar daryti tai, ką nori kitos valstybės, šiuo atveju Rusija. Tai pagrindinė teisinė pozicija“, – pridėjo jis.

G.Bartkus tvirtina, kad jeigu gairėse įmanoma rasti užuominą apie tranzito galimybę, tai kalbant apie mokėjimus, reikia žiūrėti į reglamentą. Jis, advokato teigimu, aiškiai pasako, kad bet kokie atsiskaitymai, tarpininkavimas dėl sankcionuotų prekių, nėra galimas.

„Taip pat nėra daroma jokia išimtis, ar tai būtų tranzitas, ar ne. Mūsų valia yra ar tapti tranzito stotele ar ne. Būtų apgailėtina, jei mes ieškotume įvairių būdų, kaip apeiti labai aiškią reglamente nustatytą tvarką ir kaip palengvinti kažkam atsiskaitymus už tranzitą, arba, kitaip sakant, apeiti sankcijas. Turbūt tai būtų pats blogiausias dalykas“, – sakė buvęs teisingumo ministras.

ELTA primena, kad rugpjūčio 18 d. M. Skuodis tvirtino, kad komerciniai bankai yra raštiškai informuoti, jog gali vykdyti mokėjimus už tranzitu į Kaliningradą keliaujančias rusiškas prekes, tačiau bankų pozicija dėl tokių mokėjimų nesikeičia – jie nebus vykdomi, paliekamos tik tam tikros išimtys.

Šiaulių banko teigimu, kad banko nuostatos dėl mokėjimų į Rusiją ir Baltarusiją bei iš minėtų šalių išlieka tokios pačios, jis tam tikras išimtis leis tik tuomet, kai mokėjimai bus būtini valstybės funkcijoms užtikrinti arba atliekami humanitariniais tikslais. Panašios pozicijos laikosi ir Lietuvos bankų asociacija.

Rusiškų prekių gabenimą į Kaliningradą per Lietuvą aptarnaujantiems bankams pareiškus, kad neketina keisti planų nuo rugsėjo šių mokėjimų nebepriimti, susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad apmokėjimai už tranzitą yra galimi, teisėti bei nuo rudens turėtų būti vykdomi.

ELTA rugpjūčio viduryje skelbė, kad komerciniai bankai, prieš priimdami sprendimą vykdyti mokėjimus už tranzitu į Kaliningradą keliaujančias rusiškas prekes, pirmiausia nori sulaukti atitinkamų šalies institucijų patvirtinimo, jog tokios transakcijos būtų laikomos valstybės poreikių tenkinimu.

Vis tik tokio institucijų patvirtinimo reikalavimas nėra numatytas įstatymuose, o daugiau susijęs su verslo noru įsitikinti, kad jiems apsisprendus vykdyti itin rizikingus mokėjimus, valstybė prisiimtų dalį atsakomybės, patvirtino Lietuvos bankų asociacija (LBA).

Be to, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba yra patvirtinusi, kad jos formali išimtis leisti priimti mokėjimus už Kaliningrado tranzitą nėra būtina ir reikalinga tais atvejais, kai atsiskaitoma už prekes, kurios yra įtrauktos į sankcijų sąrašus, arba mokėjimas susijęs su sankcijų sąrašuose esančiais fiziniais ar juridiniais asmenimis.

Tokiu atveju, pagal Europos Sąjungos ar Lietuvos teisės aktus, atsiskaitymai galėtų įvykti tik tuomet, kai FNTT kiekvienu individualiu atveju suteiktų leidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.