Latvija denonsavo susitarimą su Baltarusija dėl bendradarbiavimo energetikoje

Latvijos ministrų kabinetas antradienį nusprendė vienašališkai denonsuoti tarpvyriausybinį memorandumą su Baltarusija dėl bendradarbiavimo energetikoje.

Astravo atominė elektrinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Astravo atominė elektrinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2022, 9:55 AM

Dokumentas pasirašytas 2009 metais, juo siekiama skatinti dvišalį bendradarbiavimą užtikrinant lygiagretų Latvijos ir Baltarusijos energetikos sistemų veikimą ir organizuojant abipusiai naudingą prekybą elektros energija bei jos tranzitą.

Memorandumo denonsavimo anotacijoje teigiama, kad 2020-ųjų vasarą Latvijos vyriausybė nusprendė stabdyti prekybą elektros energija su Baltarusija, jei bus įjungta Astravo atominė elektrinė, kuri laikoma nesaugia. Šią jėgainę pradėjus eksploatuoti, nuo 2020 metų lapkričio 5 dienos Latvija nutraukė Baltarusijoje pagamintos elektros importą.

Be to, 2021-ųjų birželio 24-ąją ES įvedė papildomų sankcijų Baltarusijai, kurios taip pat turėjo įtakos pastarosios naftos produktų eksportui. Šių metų vasario 17-ąją įsigaliojo naujos ES sankcijos Baltarusijai, kuriomis draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti, importuoti ar perduoti naftos produktus bei dujinius angliavandenilių produktus iš Baltarusijos.

Atsižvelgiant į tai, dvišalis Latvijos ir Baltarusijos bendradarbiavimas energetikoje nevyksta – elektros energija nebeprekiaujama, o naftos produktai ir gamtinės dujos iš Baltarusijos nebeimportuojami, paaiškinama Latvijos ekonomikos ministerijos pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.