Lėšų trūkumas e-verslo plėtros trukdyti nebeturėtų

Internetinės prekybos verslas pasaulyje vis dar kopia aukštyn. Ši tendencija matoma ir Lietuvoje – į elektroninę erdvę keliasi ne tik didieji rinkos žaidėjai. Smulkus ir vidutinis verslas el. prekybą sėkmingai išnaudoja verslo plėtrai. Vis dėlto, kaip mažiesiems nepritrūkti investicijų, kai ir konkurencinė aplinka, ir klientų lūkesčiai auga kasdien?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 3:49 PM, atnaujinta Sep 8, 2022, 12:11 PM

„Sudėtingu ekonominiu laikotarpiu dažnas smulkaus ar vidutinio verslo savininkas linkęs nuleisti rankas ir tiesiog ramiai pralaukti šį laikotarpį. Deja, nesiiriant į priekį, verslus ištinka liūdniausi scenarijai. Tam, kad taip nenutiktų, pirmiausia reikia imtis griežtos finansinės disciplinos. Iš kitos pusės – strategiškai ir kūrybiškai pažvelgti į savo verslą, įvertinti galimybes ir į jas investuoti“, – sako SME Finance vadovas Mindaugas Mikalajūnas.

Finansavimą suteikia įvertinę pajamas

Visai neseniai lietuviško kapitalo alternatyvus verslo finansuotojas „SME Finance“ el. verslui pasiūlė pajamomis grįsto finansavimo paslaugą (angl. revenue-based financing) – tai leidžia sprendimą dėl paskolos priimti itin greitai. Verslo paraiška paskolai gauti vertinama remiantis kliento pardavimų ir pelno duomenimis. Paskolos verslui suteikiamos trijų mėnesių laikotarpiui ir gali būti naudojamos apyvartinėms lėšoms ar investicijoms į plėtrą.

„Su šiuo projektu startavome „Pigu.lt“ platformoje Baltijos šalyse ir Suomijoje. Fintech ir e-platformos integracija leidžia paslaugas verslui suteikti itin paprastai ir greitai. Iš partnerio duomenis apie paraiškos teikėją gauname realiuoju laiku, lengvai įvertiname verslo būklę, tad paskolos išdavimo procesas, finansavimo sąlygos tampa labai paprastos. Taip pat taikome principą, kad palūkanas verslas moka tik už panaudotą paskolos dalį“, – komentuoja M. Mikalajūnas.

Artimiausiu metu bendrovė planuoja partnerystę ir su kitomis e-prekybos platformomis, taip pat paslaugą integruoti tiesiogiai „SME Finance“ platformoje. Paslauga bus siūloma su kitais finansavimo produktais: paskolomis, lizingu, faktoringu.

„Pirmasis klientas pajamomis grįsto finansavimo paslauga pasinaudojo, kai tik startavome. Šiuo metu turime klientų, kuriems ne tik suteikėme finansavimą, tačiau jie padengė turėtus įsipareigojimus ir jau kreipėsi pakartotinai. Kadangi finansavimo kriterijai yra aiškūs ir lengvai suprantami, verslininkai iš anksto planuoja poreikį ir ruošiasi artėjančiam švenčių sezonui. Dažniausia finansavimo suma – apie 20 tūkst. Eurų“, – pasakoja „SME Finance“ vadovas.

Išgyventi padeda sumanumas

M. Mikalajūno teigimu, patirtis rodo, kad ir sunkiausiais laikais sumanus verslas išgyvena, vis dėlto, ryžtas tam būtinas. Tvirtas finansinis stuburas reiškia ne tik laiku atliekamus mokėjimus. Tiek partneriai, tiek finansuotojai verslą vertina atsižvelgdami į tai, kaip gebama valdyti prekių atsargas, ar investuojama į technologinius sprendimus, procesų optimizaciją, klientų patirties gerinimą.

„Internetinio verslo savininkai kartais neįvertina, kokia svarbi yra klientų patirtis apsiperkant virtualioje parduotuvėje, prekių pasirinkimo spektras, pristatymo galimybės ir greitis. Ir nedidelės sumanios investicijos gali išauginti pajamas. O tuo atveju, jeigu planuojate aktyvesnę plėtrą ir didesnes investicijas, prieš teikdami paraišką finansavimui gauti, pasirūpinkite verslo planu ir tvarkingais įmonės finansais ne tik trumpuoju laikotarpiu. Tokia disciplina pravers visais laikais. O jeigu sudėtingoje situacijoje dvejojate, ką pasirinkti, pasitarkite su savo finansų partneriu“, – pataria finansų ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.