Rusija nuo karo pradžios uždirbo 158 mlrd. eurų iš energijos išteklių eksporto – daugiau nei pusę sumos sumokėjo ES

Per šešis mėnesius nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija eksportavo energijos už 158 mlrd. eurų ir daugiau nei pusę tos sumos sumokėjo Europos Sąjunga, antradienį pranešė analitinis centras.

Per šešis mėnesius nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija eksportavo energijos už 158 mlrd. eurų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Per šešis mėnesius nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija eksportavo energijos už 158 mlrd. eurų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Europos sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos sąjunga.<br>V.Skaraičio nuotr.
Per šešis mėnesius nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija eksportavo energijos už 158 mlrd. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per šešis mėnesius nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija eksportavo energijos už 158 mlrd. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 8:10 AM

Energetikos ir švaraus oro tyrimų centras (CREA) paragino taikyti veiksmingesnes sankcijas Maskvai po to, kai dėl invazijos smarkiai pakilo naftos, dujų ir anglių kainos.

„Sparčiai augančios iškastinio kuro kainos reiškia, kad dabartinės Rusijos pajamos yra gerokai didesnės nei ankstesniais metais, nepaisant to, kad šiais metais eksporto apimtys sumažėjo“, – teigė Suomijoje įsikūrusi organizacija.

Gamtinių dujų kainos Europoje pastaruoju metu pasiekė rekordinį lygį, nes Rusija nutraukė jų tiekimą. Žaliavinės naftos kainos prasidėjus invazijai taip pat šoktelėjo, nors vėliau sumažėjo.

„Nuo invazijos pradžios iškastinio kuro eksportas į Rusijos federalinį biudžetą įnešė apie 43 mlrd. eurų, taip padėdamas finansuoti karo nusikaltimus Ukrainoje“, – teigia CREA.

Duomenys apima šešis mėnesius nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną. CREA apskaičiavo, kad šiuo laikotarpiu ES buvo didžiausia Rusijos iškastinio kuro importuotoja – už 85,1 mlrd. eurų.

Toliau sekė Kinija – 34,9 mlrd. eurų ir Turkija – 10,7 mlrd. eurų.

Nors ES sustabdė rusiškos anglies pirkimą, ji tik palaipsniui įveda draudimą pirkti rusišką naftą ir nenustatė jokių apribojimų gamtinių dujų, nuo kurių yra labai priklausoma, importui.

CREA teigė, kad ES draudimas importuoti rusiškas anglis buvo veiksmingas. Įsigaliojus draudimui, Rusijos anglies eksportas sumažėjo iki žemiausio lygio nuo karo pradžios.

„Rusijai nepavyko rasti kitų pirkėjų, kurie pakeistų mažėjančią ES paklausą“, – teigė CREA.

Tačiau centras paragino ES ir JK pasinaudoti savo įtaka pasaulinėje laivininkystėje ir įvesti griežtesnes taisykles bei užtikrinti jų vykdymą dėl Rusijos naftos eksporto.

„ES turi uždrausti naudoti Europai priklausančius laivus ir Europos uostus rusiškai naftai gabenti į trečiąsias šalis, o JK turi nebeleisti savo draudimo sektoriui dalyvauti šioje prekyboje“, – sakė CREA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.