Pelnėsi slėpdamas mokesčius: pirkdavo mėsą Lenkijos, Lietuvos įmonėse ir nelegaliai ją parduodavo turgavietėse

Vilniaus prokurorai ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) teismui perdavė bylą dėl mėsa ir jos gaminiais prekiaujančių įmonių galimai nuslėptų 0,5 mln. eurų mokesčių.

Kaltinamasis – keturių mėsa ir jos gaminiais prekiaujančių įmonių faktinis savininkas ir vadovas, Vilniuje prekiavęs mėsa ir jos gaminiais be apskaitos dokumentų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaltinamasis – keturių mėsa ir jos gaminiais prekiaujančių įmonių faktinis savininkas ir vadovas, Vilniuje prekiavęs mėsa ir jos gaminiais be apskaitos dokumentų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-08 10:25

Kaip ketvirtadienį informavo FNTT, kaltinamasis – keturių mėsa ir jos gaminiais prekiaujančių įmonių faktinis savininkas ir vadovas, Vilniuje prekiavęs mėsa ir jos gaminiais be apskaitos dokumentų. Jis kaltinamas dėl dokumentų klastojimo, mokesčių vengimo, teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, bei apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Įtariama, kad vyras produkciją įsigydavo iš Lenkijos bei Lietuvos įmonių ir viską perparduodavo turgavietėse be kasos kvitų ir kitų apskaitos dokumentų, pardavimai nebūdavo įtraukiami į kaltinamojo valdomų įmonių apskaitą. Už gautus grynuosius pinigus vyras vėl įsigydavo mėsos ir toliau ją pardavinėdavo.

Pareigūnų duomenimis, siekdamas išvengti susikaupusių skolų sumokėjimo bei vengdamas mokėti mokesčius valstybei, vyras galimai keisdavo įmones – prasiskolinusią įmonę parduodavo asocialiems asmenims ir šeimos narių vardais pirkdavo kitą.

Taip kas 1–2 metus galėjo būti įsigytos ir parduotos keturios įmonės.

Skaičiuojama, kad per beveik ketverius metus kaltinamasis galėjo valstybei nesumokėti apie 343 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir beveik 110 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Tyrimo metu su kaltinamuoju bendrininkavę keturi fiktyviai įmones įgiję ir fiktyviai joms vadovavę asmenys patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl dokumentų klastojimo, dėl jų priimti ir jau įsiteisėję sprendimai.

Už mokesčių vengimą teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 37,5 tūkst. eurų, griežčiausiai baudžiama laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Apgaulingas apskaitos tvarkymas griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki ketverių metų. Už dokumentų klastojimą teismas gali skirti griežčiausią bausmę – iki trejų metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.