Taivane lankosi Lietuvos viceministras su 17 verslo įmonių delegacija

Taivane pirmadienį lankosi ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis su Lietuvos verslo delegacija, pranešė šios salos užsienio reikalų ministerija.

Taivanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taivanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 3:09 PM

Vizitas vyksta prieš Vilniui atidarant savo atstovybę Taibėjuje.

Kaip BNS informavo Lietuvos Inovacijų agentūra, kartu su jos atstovais verslo misijai į Taivaną išvyko 17 įmonių, jos atstovauja lazerių bei biotechnologijų sektorius.

„Šio vizito tikslas – aktyvinti ir plėtoti ekonominį Lietuvos ir Taivano bendradarbiavimą, paskatinti užmegzti verslo partnerystes. Inovacijų agentūra taip pat pasirašys memorandumą su Taivano išorės prekybos plėtros taryba (TAITRA)“, – BNS komentavo agentūra.

Verslo misijos dalyviai lankysis puslaidininkių ir mikroelektronikos technologijų parodoje „Semicon Taiwan“. Lietuvos įmonės taip pat apsilankys Kinijos tarptautinio ekonominio bendradarbiavimo asociacijoje (CIECA), kur pristatys ir aptars svarbias aktualijas.

Taip pat planuojamas apsilankymas Nacionaliniame biotechnologijų tyrimų parke (NBRP), jame delegacija susipažins su jų kurtomis ir pristatomomis inovacijomis.

Verslo misija Taivane numatyta iki penktadienio.

Lietuvos atstovybės atidarymo data – neaiški

Sprendimas Vilniuje atidaryti Taivaniečių atstovybę, o Taivane – Lietuvos atstovybę sukėlė įnirtingą ginčą su Kinija, kuri demokratinę salą laiko savo teritorija ir žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Šis vizitas pademonstravo „Taivano ir Lietuvos, kaip ištikimų partnerių demokratijos fronte, abipusės paramos ir solidarumo dvasią“, sakoma Taivano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Savaitgalį Taibėjuje nusileido 28 narių delegacija iš Lietuvos, kurią sudaro vyriausybės pareigūnai ir technologijų sektoriaus atstovai, pranešė ministerija, tačiau daugiau žinių apie Lietuvos atstovybės Taibėjuje atidarymą neskelbiama.

Lietuvos ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jovita Neliupšienė praėjusį mėnesį BNS sakė, kad ši atstovybė turėtų pradėti savo veiklą pirmadienį.

Tačiau Taivane planuojamai atidaryti Lietuvos atstovybei vadovauti paskirtas Paulius Lukauskas pirmadienį vykusiame prekybos renginyje, skirtame atvykusiai delegacijai, nekomentavo planuojamo atidarymo.

Kinijos komunistų partija labai kritiškai žiūri į bet kokią diplomatinę paramą Taivanui, galinčią sudaryti salos tarptautinio legitimumo regimybę, taip pat vis aštriau reaguoja į Vakarų šalių pareigūnų ir politikų vizitus.

Taivaną oficialiai pripažįsta tik 15 valstybių, tačiau sala palaiko prekybinius ir de facto diplomatinius santykius su daugeliu šalių.

Lietuva pernai leido Taibėjui atidaryti atstovybę šalyje Taivano pavadinimu. Šis žingsnis sukėlė Pekino nepasitenkinimą – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą. Dėl to Europos Sąjunga šių metų pradžioje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

Pekinas taip pat piktai reagavo į Vakarų delegacijų vizitus į Taivaną ir surengė didžiules karines pratybas, protestuodamas prieš JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymą Taibėjuje praėjusį mėnesį.

Pastaraisiais metais daugelis Europos valstybių taip pat aktyviau palaikė Taivaną, o Rusijos įsiveržimas į Ukrainą sustiprino nuogąstavimus, kad Kinija gali padaryti tą patį savo kaimynei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.