ES planuoja uždrausti produktus, pagamintus naudojant priverstinį darbą

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį paskelbė apie planus uždrausti produktus, pagamintus naudojant priverstinį darbą, stiprėjant kritikai Kinijos atžvilgiu, kad Sindziango regione gyvenantys uigūrai yra verčiami dirbti prieš jų valią.

Europos Sąjunga.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Europos Sąjunga.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 4:11 PM, atnaujinta Sep 14, 2022, 4:15 PM

Briuselio planuose Kinija nėra konkrečiai minima, o daugiausia dėmesio bus skiriama visiems gaminiams, pagamintiems naudojant priverstinį darbą, įskaitant tuos, kurių kilmės šalis yra ES.

„Šis pasiūlymas tikrai bus labai naudingas kovojant su šiuolaikine vergove, kuri paliečia milijonus žmonių visame pasaulyje“, – teigė EK pirmininkės pavaduotojas ir prekybos komisaras Valdis Dombrovskis.

„Mūsų tikslas yra iš ES rinkos pašalinti visus gaminius, pagamintus naudojant priverstinį darbą, nesvarbu, kur jie buvo pagaminti“, – pridūrė jis.

Pasiūlymas įsigalios po dvejų metų, tačiau pirmiau jį dar turės ratifikuoti ES valstybės narės ir Europos Parlamentas.

ES idėja skiriasi nuo aiškaus Jungtinių Valstijų draudimo importuoti prekes iš Sindziango, leidžiantį daryti prielaida, kad minėtame regione gamyboje yra naudojamas priverstinis darbas, todėl importas sustabdomas dar pasienyje, nebent įmonės gali įrodyti, kad priverstinis darbas nebuvo naudojamas.

Visgi ES pasiūlymas gali sukelti stiprią Pekino reakciją, jei jis bus vertinamas kaip susijęs su kaltinimais dėl uigūrų ir kitų musulmonų mažumų teisių pažeidimais šiame Kinijos regione.

Sindziangas yra vienas didžiausių pasaulyje medvilnės gamintojų ir pagrindinis saulės kolektorių gamybai reikalingų medžiagų tiekėjas.

ES planas leis valstybių narių muitinėms pradėti tyrimus dėl produktų, „kilus pagrįstų įtarimų, kad jie pagaminti naudojant priverstinį darbą“, sakoma pranešime.

Tyrėjai galės atlikti patikrinimus ir peržiūras, taip pat ir šalyse, nepriklausančiose Europos Sąjungai.

Kinija jau daugelį metų yra kaltinama daugiau nei milijono uigūrų ir kitų musulmonų laikymu regione. Pekinas tvirtina, kad regione veikia profesiniai centrai, skirti pažaboti ekstremizmą.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis kiek anksčiau šį mėnesį pasveikino Jungtinių Tautų ataskaitą, smerkiančią Kinijos susidorojimą su uigūrų mažuma Sindziango regione.

Kinija pasmerkė ilgai atidėliotą Jungtinių Tautų ataskaitą, kuri buvo paskelbta nepaisant jos protesto ir kurioje teigiama, kad savavališkas uigūrų ir kitų daugiausia musulmonų etninių grupių atstovų laikymas vakariniame Sindziango regione gali būti laikomas nusikaltimu žmoniškumui.

„Jūsų minėta vadinamoji kritiška ataskaita yra suplanuota ir parengta JAV ir kai kurių Vakarų jėgų, ji yra visiškai neteisėta ir negaliojanti“, – savo ruožtu sakė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas per eilinę spaudos konferenciją.

„Ataskaita yra dezinformacijos kratinys ir politinė priemonė, naudojama kaip Vakarų strategijos, kuria siekiama panaudoti Sindziangą Kinijai kontroliuoti, dalis“, – pridūrė jis.

Kitas neseniai atliktas JT darbo ir migracijos agentūrų bei fondo „Walk Free“ tyrimas parodė, kad praėjusių metų pabaigoje visame pasaulyje priverstinį darbą dirbo 28 mln. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.