Atsinaujinanti energetika: tvarumas ir ekonominė nauda

Elektros energijos poreikis nuolat auga, todėl potencialas, galimybės ir priežastys tapti energetiškai nepriklausomiems tampa vis aktualesnės. RATO kredito unija taip pat prisideda prie tvariosios, atsinaujinančios energetikos verslų plėtros Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-16 17:14

Vienas ambicingų Lietuvos tikslų – siekis, kad 2025 metais šalyje veikiančių saulės jėgainių galia būtų 1 gigavatas (GW). O energetiškai nepriklausoma Lietuva siekia tapti nuo 2030 metų. Planuojama, kad tuomet bendra įrengtoji žaliosios energetikos galia Lietuvoje siektų 7 GW, iš jų – 1,4 GW sugeneruotų jūros vėjo elektrinės, 3,6 GW – sausumos vėjo ir 2 GW – saulės elektrinės.

Išnaudoti augantį atsinaujinančios energijos potencialą skuba ir verslininkai. Nuo 2013 m. veikianti UAB „Saulera“ gamina saulės energiją 28,9 kW galios elektrinėje Gaižiūnų k., Utenos rajone. Pernai, 2021 m., įmonė kreipėsi į RATO kredito uniją dėl finansinių galimybių plėsti atsinaujinančiosios energetikos verslą, finansuoti naujos saulės elektrinės statybą ir prie jau turimos prijungti saulės ir vėjo elektrines.

Atsinaujinanti energetika: operatyvūs RATO sprendimai

Anot UAB „Saulera“ vadovo Vaidoto Kaučiko, pagal dabartines energijos supirkimo kainas atsinaujinanti energetika – perspektyvus verslas.

„Saulės elektrinės tampa vis patrauklesnės plėtoti šį verslą ir dėl išaugusios supirkimo kainos. Reikia pabrėžti, kad Lietuvoje sudarytos palankios sąlygos plėtoti atsinaujinančiosios energetikos verslą“, – pasakoja Kaučikas.

Anot verslininko, paskolas verslui gauti nėra sunku, tačiau retas kuris bankas finansuoja elektrinių statybų eigą.

„Didžiosios finansų institucijos labiau linkusios finansuoti jau pastatytų elektrinių įsigijimą. Skirtingai nuo bankų, RATO kredito unijos finansavimo pasiūlymas išsiskyrė mažesne nuosavų lėšų dalimi, nei reikalauja bankai. Taip pat itin maloniai nustebino projekto svarstymo operatyvumas priimant sprendimą“, – teigia „Sauleros“ atstovas.

Šiuo metu Lietuvoje finansavimo šaltinių netrūksta, tačiau tokie verslai susiduria su pagrindiniu iššūkiu – vis sunkiau rasti vietą, tinkamą elektrinėms statyti. Mat elektros tinklų galios yra ribotos, todėl norint prisijungti reikalingos didelės investicijos į elektros tinklų rekonstrukciją, o su šiomis investicijomis išauga projekto atsipirkimo laikotarpis. Tai nemažų investicijų reikalaujantis verslas, todėl pradžia nėra lengva.

Tvarumas ir ekonominė nauda

Vyriausybei pritarus įstatymų pataisų paketui, kuriuo siekiama spartinti atsinaujinančiosios energetikos plėtrą, bei didėjant alternatyviosios energetikos finansuojamų projektų apimčiai ir įvairovei, RATO kredito unijai tapo paprasčiau priimti sprendimus dėl finansavimo. „Mes tobulėjame kartu su klientais – ne tik žinome, kuri Lietuvos vietovė yra vėjingiausia ir kur daugiausia būna saulės, bet ir galime patarti dėl kitų niuansų, svarbių tiek finansuojantis, tiek pradedant ateities energetikos plėtros verslą“, – sako Kreditų skyriaus vadovas Andrius Grigas. Be to, siekdami plėsti investicinius projektus, jei esate smulkaus ar vidutinio verslo įmonė, galite teikti paraišką dėl dalinio palūkanų kompensavimo INVEGAI, o tai leidžia žymiai susimažinti finansavimo kaštus.

Atsinaujinančiosios energetikos projektų finansavimas yra ne tik ekonominė nauda, bet ir tvarumo didinimas klientams, RATO kredito unijai ir visuomenei.

Paskolos investicijoms ir verslo plėtrai. Paskolos apyvartinių lėšų papildymui. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.