Programavimas – darbas, hobis ir gyvenimo būdas

Yra žmonių, kurių hobis virsta darbu arba, atvirkščiai, darbas taip patinka, kad tampa hobiu. Retas nustebtų, jei kalbėtume apie šokėją, muzikantą, krepšininką ar lenktynininką. Tačiau šis straipsnis yra apie Mykolą Molį, „Zenitech“ programinės įrangos kūrimo vadovą, kuris tikrąja šių žodžių prasme gyvena programavimu.

„Zenitech“ programinės įrangos kūrimo vadovas Mykolas Molis.
„Zenitech“ programinės įrangos kūrimo vadovas Mykolas Molis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 12:52 PM

Prie „Zenitech“ Mykolas prisijungė prieš šešerius metus, įmonei dar tik pradedant veiklą Lietuvoje. Jis skaičiuoja, kad iš pirmosios „bangos“ darbuotojų šiandien liko trise.

„Tuo metu buvau JAVA programuotojas, man pasiūlė prisijungti kaip „JavaScript“ vyr. programuotojui. Kalba kita, bet greit ją perkandau ir pradėjau dirbti su vienu svarbiu klientu. Jau po kelių mėnesių pajutau, kad man čia kažko trūksta, todėl vadovai, matydami mano alkį, pasiūlė prisidėti prie naujų darbuotojų paieškos ir įdarbinimo“, – karjeros pradžią prisimena Mykolas.

Būna ten, kur labiausiai reikia

„Zenitech“, pasak jo, yra „IT grynuolis“ – įmonėje ilgą laiką dirbo tik programuotojai, todėl ir sprendimo būdų kylančioms problemoms jie ieškojo savaip. Antai komandai sparčiai augant buvo pastebėta, kad darbuotojams stinga dėmesio, jie jaučiasi palikti su savo darbais ir problemomis. Todėl buvo įsteigta nauja People Lead rolė – žmogaus, kuris išklauso kolegas, siekia suprasti jų siekius ir padėti juos įgyvendinti. Mykolas buvo pirmasis, kuriam patikėtas šis vaidmuo.

Šiandien jis yra programinės įrangos kūrimo vadovas ir formaliai įmonėje užima Tech Lead poziciją. Ji apima penkias atsakomybių sritis: tai programavimas, verslo analitika, projekto planavimas, architektūra ir vadovavimas komandai. Tačiau bendrauti mėgstantis ir vietoje nenustygstantis pašnekovas sako, kad iš tiesų neturi griežtai apibrėžto darbo grafiko.

„Aš iš tų žmonių, kuriems patinka blaškytis. Esu ten, kur manęs labiausiai reikia: ar startuoja naujas projektas, ar jau vykstančiam projektui reikia pagalbos, ar komandoje kyla neaiškumų – kolegos žino, kur kreiptis. Nuolat esu įsitraukęs į bent kelias veiklas“, – sako Mykolas.

Žiniomis ir patirtimi dalinasi su studentais

„Zenitech“ jis drąsiai vadina savo antraisiais namais. Vyras atvirauja, kad dėl noro visiems padėti ir būti visur įsitraukus „Zenitech“ buvo tapę kone pirmaisiais namais, tačiau tai pajutęs dviejų vaikų tėtis peržiūrėjo gyvenimo prioritetus ir nusprendė skirti daugiau dėmesio šeimai.

O kaip laisvalaikis, hobiai? Mykolas šypteli: jie taip pat susiję su programavimu. Pagrindine „užklasine veikla“ jis įvardija dėstytojavimą Vilnius Tech universitete, kur vieną semestrą per metus dėsto trečiakursiams.

Savo dėstytojavimo būdą lektorius apibūdina kaip „organinę edukaciją“: studentams siūlo patiems rinktis, kaip jie gaus reikiamus balus – ar lankydami paskaitas ir būdami jose aktyvūs, ar laikydami testus, atlikdami užduotis, ar atėję į egzaminą.

„Dirbdamas universitete visada atkreipiu dėmesį į tuos, kuriems su mumis gali būti pakeliui, kurie norėtų būtent „Zenitech“ pradėti savo kelią, karjerą. Į įmonę atvedžiau nemažai savo studentų, o vieną jų, Luką, užauginau iki Tech Lead rolės. Ir nors kaskart semestrui pasibaigus užplūsta mintys, kad jau užteks, kitais metais nebedėstysiu, pusmetį pailsėjęs studentų vėl pasiilgstu, noriu grįžti“, – sako Mykolas.

Laiko randa ir startuoliui, ir sportui

Jis neslepia sulaukiantis daug pasiūlymų iš konkurentų ir „galvų medžiotojų“. Nors apie darbo keitimą nesvarsto, pasiūlymais stengiasi pasidomėti iš profesinės pusės, kadangi ir „Zenitech“ tenka prisidėti prie darbuotojų paieškos.

Toks smalsumas jam padėjo rasti ir kitą laisvalaikio užsiėmimą, startuolį „Tipit“, kuris sudaro galimybę kavinėse, restoranuose ir kitose vietose palikti arbatpinigių kortele. Šiam startuoliui Mykolas skiria bent po kelias valandas per savaitę.

Ar yra pomėgių, kurie nebūtų susiję su programavimu? „Na, dar sportuoju, esu įsitraukęs į boksą. Tiesa, ir čia sąsajų yra – lankau IT specialisto įkurtą sporto klubą, skirtą kitiems IT specialistams. Jame dirba išties geri treneriai, o kiti lankytojai yra panašios sportinės formos, taigi nesijauti silpnesnis, prastesnis, gali laikytis savo tempo“, – kalba „Zenitech“ programinės įrangos kūrimo vadovas.

Kaip sporte, taip ir darbe svarbu atsidavimas, ištvermė bei kantrybė siekiant tikslo. Tam neretai prireikia ne vienerių metų, todėl, Mykolo žodžiais, kartais tenka įsijausti į psichologo vaidmenį – žinai, kad su klientu teks ilgai dirbti, kol pasirodys pirmieji rezultatai, taigi atitinkamai turi nuteikti tiek jį, tiek save ir visą komandą.

„Dirbame su įvairiausiais klientais, nuo startuolių iki didžiulių korporacijų, taigi matome jų skirtumus, privalumus ir trūkumus bei žinome, ką geriausia jiems pasiūlyti – ar patirtį ir žinias, ar paprastumą, lengvumą ir modernumą“, – sako M.Molis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.