JAV skyrė „Boeing“ 200 mln. dolerių baudą dėl klaidinančio investuotojų informavimo

JAV reguliuotojai paskelbė skyrę aviacijos milžinei „Boeing“ 200 mln. dolerių baudą dėl klaidinančio investuotojų informavimo apie „737 MAX“ orlaivių saugumą.

Boeing.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Boeing.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-23 10:45

Pasak Vertybinių popierių ir biržų komisijos (SEC), „Boeing“ sutiko sumokėti baudą pagal kaltinimus, kad „aplaidžiai pažeidė JAV įstatymų nuostatas dėl kovos su sukčiavimu“. SEC pranešime priduriama, kad aviacijos milžinė ir jos vadovai „teikė pirmenybe pelnui, o ne žmogui“.

Tai – naujausias smūgis „Boeing“ po dviejų 2018 m. ir 2019 m. įvykusių bendrovės eksploatuojamų „737 MAX“ modelio lėktuvų avarijų, kurios iš viso nusinešė beveik 350 gyvybių.

Kaip teigė SEC, praėjus mėnesiui po pirmosios nelaimės, „Boeing“ paskelbė pranešimą, kuriame „selektyviai atkreipė dėmesį tik į tam tikrus faktus“ ir tvirtino, kad avarija įvyko dėl piloto klaidos ir prastai atliktos orlaivio priežiūros. Pranešime, anot SEC, taip pat pabrėžta, neva šio modelio orlaiviai yra saugūs, ir nuslėpta, kad „Boeing“ žinojo apie skrydžių valdymo sistemos gedimą.

SEC teigimu, leidimą paskelbti pranešimą su atitinkamu turiniu davė pats tuometinis bendrovės vadovas Dennisas Muilenburgas.

„Krizių ir tragedijų metu yra labai svarbu, kad bendrovės ir jų vadovai rinkoms pateiktų pilną, sąžiningą ir teisingą informaciją, – teigė SEC pirmininkas Gary'is Gensleris. – „Boeing“ ir jos buvęs generalinis direktorius D.Muilenburgas nesugebėjo įvykdyti savo elementariausio įsipareigojimo.

Jie klaidino investuotojus, tvirtindami, kad „737 MAX“ lėktuvai yra saugūs, nors turėjo informacijos apie rimtas saugumo problemas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.