Lenkijoje oficialiai atidaromas naujasis „Baltic Pipe“ dujotiekis

Lenkijoje antradienį oficialiai atidaromas naujasis „Baltic Pipe“ dujotiekis, nutiestas per Baltijos jūrą iš Skandinavijos, galutinai panaikinsiantis Lenkijos priklausomybę nuo rusiškų dujų, skelbia visuomeninis radijas.

„Baltic Pipe“.<br>AP/Scanpix nuotr.
„Baltic Pipe“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2022, 4:41 PM, atnaujinta Sep 27, 2022, 5:11 PM

Oficialios ceremonijos Golenieve netoli Ščecino svečių sąraše – Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Lenkijos ir Danijos vyriausybių vadovai Mateuszas Morawieckis ir Mette Frederiksen, Norvegijos naftos ir energetikos ministras Terje Aaslandas ir Europos Komisijos Energetikos direktorato vadovė Ditte Juul Jorgensen.

10 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo „Baltic Pipe“ baigtas tiesti liepos pabaigoje ir turėtų pradėti veikti nuo spalio. Projekto užbaigimas patvirtina Lenkijos strateginį sprendimą nepratęsti sutarties su „Gazprom“, kuri baigs galioti šiais metais.

Liepos viduryje Lenkijos vyriausybės kontroliuojama dujų monopolininkė „Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo“ (PGNiG) pasirašė pirmąją sutartį dėl 5 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų importo iš Norvegijos, iš jų 3 mlrd. kubų – šiemet. Projektinį vamzdyno pralaidumą numatyta pasiekti 2023-aisiais.

„Baltic Pipe“ dujotiekis tarp Lenkijos ir Danijos per Baltijos jūrą padidins dujų tiekimo saugumą regione, sako Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ vadovas. Pasak Nemuno Bikniaus, didesnė dujų pasiūla taip pat mažins jų kainą.

„Lenkijos energetikos sistemos plėtra reikšmingai didina ir Lietuvos saugumą. Lenkijos ir Danijos projektas „Baltic Pipe“ buvo įgyvendintas pačiu laiku. Papildomas dujų tiekimo šaltinis mūsų regione padidins dujų tiekimo saugumą, o didesnė dujų pasiūla sudarys prielaidas dujų kainų mažėjimui“, – „Amer Grid“ pranešime teigė N. Biknius.

Pasak jo, šiuo metu Lenkijos dujų perdavimo sistemos operatorė „Gaz-System“ stato naują suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą – tikėtina, jis bus užbaigtas iki 2028 metų.

900 kilometrų ilgio ir 10 mlrd. kubinių metrų metinio pralaidumo „Baltic Pipe“ baigtas tiesti liepos pabaigoje ir turėtų pradėti veikti nuo spalio. Planuojama, jog maksimaliu pajėgumu dujotiekis veiks šių metų pabaigoje.

Lenkija jau sudarė sutartis dėl 8 mlrd. kubinių metrų dujų tiekimo per „Baltic Pipe“ ateinančiais metais. Kartu su kitais apsirūpinimo šaltiniais tai leis visiškai patenkinti Lenkijos gamtinių dujų poreikį“, – neseniai sakė Lenkijos aplinkosaugos ministrė Anna Moskva.

„Baltic Pipe“ sujungė Lenkijos ir Danijos dujų perdavimo sistemas. Jo pagrindinė paskirtis – gamtinių dujų iš Norvegijos tiekimas per Daniją, Švedijos pakrantę ir Baltijos jūrą į Lenkiją bei jos kaimynes. Vamzdyną numatyta sujungti su Lenkijos SGD terminalu Svinouiscyje, kad dujas galima būtų pumpuoti ir atbuline kryptimi – į Švediją ir Daniją. Vamzdyno operatorės – Danijos „Energinet“ ir Lenkijos „Gaz-System“.

Europos Sąjunga šio projekto įgyvendinimui skyrė beveik 270 mln. eurų finansavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.