„Bloomberg“ praneša apie beprecedentį Rusijos biudžeto išlaidų slaptumą – to nebuvo net ir po Krymo okupacijos

Iki ketvirtadalio kitų, 2023-ųjų, metų Rusijos biudžeto projekto yra įslaptinta arba neapibrėžta. Agentūra „Bloomberg“ tokį slaptumo lygį vadina beprecedenčiu karinės operacijos ir dalies Ukrainos aneksijos kontekste. Kalbama apie 6,5 trln. rublių iš visų planuojamų 29 trln. rublių išlaidų, kas sudaro kone ketvirtadalį numatytų išlaidų. Tokie duomenys gauti remiantis „Bloomberg“ skaičiavimais.

Leidinio „Vedomosti“ skaičiavimais, išlaidos slaptiems ir visiškai slaptiems objektams sudaro apie 23 proc. visų išlaidų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Leidinio „Vedomosti“ skaičiavimais, išlaidos slaptiems ir visiškai slaptiems objektams sudaro apie 23 proc. visų išlaidų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Leidinio „Vedomosti“ skaičiavimais, išlaidos slaptiems ir visiškai slaptiems objektams sudaro apie 23 proc. visų išlaidų.<br>Pixabay.com nuotr.
 Leidinio „Vedomosti“ skaičiavimais, išlaidos slaptiems ir visiškai slaptiems objektams sudaro apie 23 proc. visų išlaidų.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 10:50 AM

Anot agentūros „Bloomberg“, kitų metų biudžeto projekto slaptumo lygis atspindi didėjantį Rusijos valdžios institucijų nenorą atskleisti biudžeto pajamas ir išlaidas.

Leidinio „Vedomosti“ skaičiavimais, išlaidos slaptiems ir visiškai slaptiems objektams sudaro apie 23 proc. visų išlaidų.

Biudžeto projekte numatyta, kad 2023 m. Rusijos išlaidos krašto apsaugai sudarys 17 proc. viso biudžeto. Be to, 4,4 trln. rublių (15 proc. biudžeto) planuojama išleisti pagal straipsnį „Nacionalinis saugumas ir teisėsauga“. Vadinasi, 2023 m. gynybai ir saugumui teks beveik trečdalis visų federalinio biudžeto išlaidų.

Šiais metais biudžete buvo suplanuota 23,7 trln. rublių išlaidų, iš kurių 4 trln. rublių (17 proc.) buvo įslaptinti. Tačiau baigiantis pirmajam pusmečiui Audito rūmai pranešė, kad faktiškai įvykdytų federalinio biudžeto išlaidų dalis neskelbiamiems straipsniams siekė 18,6 proc., pažymėjo „Vedomosti“.

Laikraščio duomenimis, uždariausias biudžetas buvo 2015 m., kitais metais po Krymo aneksijos ir konflikto Donbase pradžios (įslaptinta daugiau nei 21 proc.), atviriausias – 2021 m. (įslaptinta 14,9 proc. išlaidų). Per pastaruosius penkerius metus vidutiniškai apie 17 proc. išlaidų buvo įslaptintos, pažymėjo laikraštis, kurį cituoja „forbes.ru“.

Rugsėjo 28 d. vyriausybė nusiuntė 2023–2025 m. Rusijos biudžeto projektą Valstybės Dūmai. Biudžeto projekte numatyta, kad 2023 m. pajamos sieks 26,13 trln. rublių, 2024 m. – 27,24 trln. rublių, o 2025 m. – 27,98 trln. rublių. Planuojama, kad pagrindiniu šaltiniu dengiant deficitą bus vyriausybės skolinimasis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.