„Shell“ vadovas paragino labiau apmokestinti energetikos įmones

Netrukus iš pareigų pasitrauksiantis britų energetikos milžinės „Shell“ vadovas antradienį pareiškė, kad vyriausybės „greičiausiai“ turėtų labiau apmokestinti energetikos įmones, kad padėtų apsaugoti skurdžiausius gyventojus nuo sparčiai augančių sąskaitų už elektrą ir dujas ir palengvintų pragyvenimo išlaidų krizę.

„Shell“.<br>Jethro Carullo/Unsplash.com nuotr.
„Shell“.<br>Jethro Carullo/Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-05 11:13

Šių metų pabaigoje „Shell“ paliksiantis Benas van Beurdenas pasisakė pramonės atstovų forume „Energy Intelligence Forum“.

„Negalima turėti rinkos, kuri taip elgtųsi, kad kenktų nemažai visuomenės daliai. Tiesiog negalima“, – kalbėjo B. van Beurdenas.

„Vienaip ar kitaip, reikia vyriausybių įsikišimo, kad kažkaip būtų apsaugoti vargingiausi. Ir tai tikriausiai reiškia, kad vyriausybės turi apmokestinti žmones, esančius šioje patalpoje – manau, kad mes tiesiog turime priimti visuomeninę realybę“, – pridūrė jis.

Sąskaitos už energiją smarkiai išaugo po svarbios dujų gamintojos Rusijos invazijos į Ukrainą. Kainų augimas paskatino kaltinimus, kad energetikos sektorius pelnosi dėl karo.

Naujoji Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Liz Truss praėjusį mėnesį paskelbė energijos kainų įšaldymą, siekdama sušvelninti namų ūkiams ir įmonėms tenkantį smūgį.

Visgi brangiai atsieisiantis kainų įšaldymas, įtrauktas ir į neseniai pristatytą prieštaringai vertinamą vyriausybės mažesnį nei tikėtasi biudžetą, sukėlė sumaištį dėl jo poveikio valstybės skolai.

B. van Beurdenas nekomentavo tinkamiausio būdo apmokestinti energetikos sektorių. L.Truss, buvusi „Shell“ darbuotoja, jau atmetė galimybę pratęsti mokestį įmonių netikėtam pelnui, kurį paskelbė jos pirmtakas Borisas Johnsonas.

Aplinkosaugos grupė „Greenpeace“ palankiai įvertino B. van Beurdeno komentarus, tačiau kritikavo vyriausybę už tai, kad ji nieko nedaro.

Investicijų ir rinkos analitikė Susannah Streeter teigė, kad B. van Beurdenas „atvėrė duris netikėto pelno mokesčiui, kurias JK vyriausybė mėgino uždaryti“.

„Tai vėl įžiebs diskusiją apie tai, kaip turėtų būti apmokestinamas energetikos milžinių pelnas, kol siautėja ginčai dėl to, ar bus smogta socialinėms išlaidoms, siekiant finansuoti L.Truss administracijos sumažintą biudžetą ir išlaidų politiką“, – pažymėjo analitikė.

Tuo tarpu kadenciją baigiantis „Shell“ vadovas antradienį išreiškė skeptišką nuomonę dėl galimos viršutinės kainos ribos rusiškai naftai.

Europos Sąjunga praėjusią savaitę pasiūlė paskelbti naują sankcijų paketą Maskvai, įtraukiant naftos kainų viršutinę ribą.

„Man sunku suprasti, kuo bus veiksminga Rusijos naftos kainos viršutinė riba“, – sakė B. van Beurdenas forume, remdamasis „Twitter“ komentarais.

„Įsikišti į sudėtingas energijos rinkas bus labai sunku. Vyriausybės turi konsultuotis su rinkos ekspertais, ką jos gali ir ko negali daryti intervencijų srityje“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.