ECB įspėja bankus nešvelninti paskolų sąlygų energijos tiekėjams

Europos Centrinio Banko (ECB) priežiūros valdybos pirmininkas antradienį įspėjo bankus nešvelninti kapitalo reikalavimų, taikomų su dideliu nestabilumu energetikos sektoriuje susiduriantiems energijos tiekėjams ir prekiautojams, nes tai galėtų padidinti finansų įstaigų pažeidžiamumą.

Eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eurai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2022, 2:49 PM

Rusijai po invazijos į Ukrainą smarkiai apribojus iškastinio kuro tiekimą Europai, žemyną yra ištikusi energetikos krizė. Kai kurie energijos prekiautojai ir tiekėjai dėl sparčiai kylančių visų pirma dujų kainų yra priversti ieškoti likvidumo šaltinių.

ECB priežiūros valdybos pirmininkas Andrea Enria pažymėjo, kad rizika, susijusi su energijos kainų kilimu ir dujų normavimu, gali „paveikti“ ir kai kuriuos bankus, priklausomai nuo to, kiek papildomo likvidumo šie bankai gali suteikti energijos prekiautojams ir tiekėjams.

„Atsargiai vertinčiau šiuo metu svarstomą idėją sušvelninti galiojančius maržos reikalavimus, nes tie reikalavimai buvo nustatyti siekiant apsaugoti sistemą būtent įtemptais laikotarpiais“, – įspėjo jis.

Rekordinė infliacija ir palūkanų normų didinimas, kurio griebėsi įvairių pasaulio šalių centriniai bankai siekdami pažaboti vartotojų kainų kilimą, jau ėmė kurstyti nuogąstavimus dėl galimos bankrotų bangos.

A.Enria pažymėjo, kad didesnių palūkanų normų aplinka bankams kol kas buvo „palanki“, bet pabrėžė, kad bankai privalo „ir toliau budriai stebėti rizikos perspektyvų pokyčius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.