Duris atvėrė nauja Alytaus pieninės saugykla

Taupyti, optimizuoti, diegti naujoves, kurios padės išvengti nuostolių ir sumažins išlaidas, – tokiu keliu sunkmečiu eina bendrovės „Norfa“ įkūrėjas Dainius Dundulis. Prieš trejus metus pradėjus įmonės gamyklų modernizavimą šiandien jau skinami jo vaisiai: duris atvėrus naujai Alytaus pieninės saugyklai įmonė sunaudoja trečdaliu mažiau vandens, sumažina kitas sąnaudas.

Pieninės saugykloje, kur gaminami, išpilstomi ir pakuojami pieno produktai, valdymas vyksta elektroniniu būdu: įrengtos butelių pūtimo, automatinė linijų, talpyklų, įrenginių plovimo linijos.<br>lrytas.lt montažas.
Pieninės saugykloje, kur gaminami, išpilstomi ir pakuojami pieno produktai, valdymas vyksta elektroniniu būdu: įrengtos butelių pūtimo, automatinė linijų, talpyklų, įrenginių plovimo linijos.<br>lrytas.lt montažas.
Pieninės saugykloje, kur gaminami, išpilstomi ir pakuojami pieno produktai, valdymas vyksta elektroniniu būdu: įrengtos butelių pūtimo, automatinė linijų, talpyklų, įrenginių plovimo linijos.
Pieninės saugykloje, kur gaminami, išpilstomi ir pakuojami pieno produktai, valdymas vyksta elektroniniu būdu: įrengtos butelių pūtimo, automatinė linijų, talpyklų, įrenginių plovimo linijos.
Alytaus pieninės naujausias pievo valymo įrenginys.
Alytaus pieninės naujausias pievo valymo įrenginys.
Pieninės saugykloje, kur gaminami, išpilstomi ir pakuojami pieno produktai, valdymas vyksta elektroniniu būdu: įrengtos butelių pūtimo, automatinė linijų, talpyklų, įrenginių plovimo linijos.
Pieninės saugykloje, kur gaminami, išpilstomi ir pakuojami pieno produktai, valdymas vyksta elektroniniu būdu: įrengtos butelių pūtimo, automatinė linijų, talpyklų, įrenginių plovimo linijos.
Daugiau nuotraukų (4)

Ema Vilčinskaitė

2022-10-10 09:00

Šiuo metu Alytaus pieninės, kurioje gaminama produkcija „Norfos“ parduotuvėms visoje Lietuvoje, darbuotojai pratinasi prie naujovių – naujoji pieninės saugykla jau veikia, bet dar nedirba visu pajėgumu: vyksta darbuotojų mokymo procesas, kai kurias funkcijas dar ketinama programuoti – tai turės padaryti rangovai, bet instaliavimo darbai jau visiškai baigti.

„Būsiu sąžiningas ir atviras – tikrai dar iki galo neišmokome dirbti su naująja sistema. Kai įvyksta gamybinių procesų automatizavimas, naujų galimybių atrandame ir jas įdiegiame net ir po metų. Esame įmonė, diegianti naujoves ir ieškanti naujų sprendimų.

Esu įsitikinęs, kad dar atrasime dalykų, apie kuriuos iš pradžių nepagalvojome. Automatizavimą panaudojame visu pajėgumu. Mėgstu naujoves, jų ieškau ir matydamas sistemą vis mąstau, kaip dar būtų galima ją patobulinti“, – kalbėjo „Norfos“ įkūrėjas ir vadovas D.Dundulis.

Skalavimui – tik šviežias vanduo

Verslininkas įvardijo, kokius privalumus įmonei suteikia naujoji pieninės saugykla.

Pirmiausia sumontuota nauja centrinė plovimo stotis apie trečdaliu sumažino vandens sunaudojimą plovimo darbams. Mat pieninėje visiems plovimams sunaudojama labai daug vandens.

Ankstesnė, ne tokia moderni, plovimo stotis neleido sutaupyti tokio kiekio vandens. Dabar vanduo visiškai surenkamas ir naudojamas antrą kartą pirminiam plovimui. Skalavimui visuomet naudojamas šviežias vanduo, kad nepatektų jokių mikrobų.

„Be to, higiena dabar bus gerokai aukštesnio lygio. Jau dabar atlikome tyrimus ir galime pasakyti, kad tikimybė, jog į produktą gali patekti mikrobų, gamybos procese augti bakterijos, yra gerokai mažesnė, o tai reiškia, kad ilgėja pieno produktų galiojimo laikas“, – pasakojo D.Dundulis.

Fiziškai lengvesnis darbas

Pieninės saugykloje, kur gaminami, išpilstomi ir pakuojami pieno produktai, valdymas šiandien jau vyksta elektroniniu būdu.

Anksčiau darbuotojai sukinėdavo kranus, o dabar prie ekrano spaudo mygtukus.

„Žinoma, toks darbas pirmiausia lengvesnis fiziškai. Be to, gerokai sumažėja klaidų. Trečia, anksčiau egzistavo žmogiškojo veiksnio tikimybė – galbūt darbuotojas ne iki galo užsuks kraną, gal atsiras pralaidumas – šiandien tokie dalykai jau atmestini, nėra galimybių jiems nutikti.

Dar planuojame sistemą suprogramuoti taip, kad sterilizavimui, pilstymui ir kitiems procesams pieninėje reikalingi garinimo darbai pasileistų patys – darbuotojams čia nebereikės gaišti laiko ir laukti, kol prieš pradedant pilstyti bus išgarinami vamzdynai. Šie darbai bus atliekami pagal suprogramuotą laiką, o ne paspaudus mygtuką. Tai didžiulis privalumas“, – aiškino kompanijos vadovas.

Pieninėje per šią pertvarką buvo ir gerokai sutrumpinti gamybai naudojami vamzdynai. Vadinasi, buvo sumažinti įmonės nuostoliai: juk vamzdynuose gamybos proceso metu lieka produktų likučių, kurie vėliau ne fasuojami, o išmetami.

Tobulėjimas nuo mažų pokyčių

D.Dundulis įsitikinęs, kad nuo tokių iš esmės mažų pokyčių ir prasideda tobulėjimas, ėjimas viso komplekso link. Verslininkas neslepia – pieninės visais laikais sunaudodavo be galo daug vandens, jam sumažinti sunaudojamo vandens kiekį visada buvo siekiamybė.

„Alytaus pieninė kartu su konservų gamykla per mėnesį sunaudojo apie 12 tūkstančių kubinių metrų vandens. Nelygu mėnuo, tai mums kainavo 25–35 tūkst. eurų be PVM. Ir dar senomis kainomis, nes nuolat girdime kalbas, kad brangs ir vanduo.

Išlaidos už vandenį pieninėje, kol dar nebuvo pabrangusi elektra, buvo didžiausios.

Sistemingai ėjome link to, kad vandens sunaudojimą vis mažintume. O kaip išėjo? Sumažinome suvartojimą, bet išlaidų – ne, nes viskas nuolat brangsta. Išeina, kad stovime vietoje“, – aiškino „Norfos“ įkūrėjas.

Pirkėjai brangimo dar nepajuto

Panaši situacija, pasak verslininko, ir dėl dujų. Pieninėje jos naudojamos garui gaminti: šildyti, rūgimo procesams, vamzdynams dezinfekuoti ir sterilizuoti. Kai prieš kelerius metus pieninėje buvo pastatytas naujas dujų katilas, dujų įmonė suvartoja dukart mažiau.

„Tačiau taip buvo prieš kokius dvejus metus. Dabar jau dujos tiek pabrango, kad nebeišmanau, kokį katilą reikia statyti. Turimas ir vėl nebedžiugina, gaunamos sąskaitos labai didelės“, – atviravo verslininkas.

Diegdamas modernias naujoves, stengdamasis taupyti ir vis mąstydamas, kur dar galima mažinti bendrovės išlaidas ir nuostolius, verslininkas galvoja ir apie pirkėjus – „Norfos“ pirkėjai parduotuvėse dar neišvydo didelio prekių brangimo.

„Žinoma, didėja bendrovės išlaidos dėl energijos brangimo, žinoma, iš tiekėjų šiandien gauname didesnes sąskaitas nei, tarkime, pernai, bet kardinalaus prekių brangimo mūsų pirkėjai dar tikrai nepajuto – jo nėra.

Taip, situacija sunki, bet iš savo verslo patirties tikrai žinau – viskas susitvarko.

Verslas susitvarkys, bet daug priklauso ir nuo valdžios, o dabar jos institucijos neturi jokios atsakomybės niekam“, – kalbėjo D.Dundulis.

Reikia laiko priprasti

Paklaustas, ar jau girdėjo atsiliepimų iš naująja saugykla besidžiaugiančių darbuotojų, „Norfos“ vadovas šypsojosi: darbuotojams daugelis naujovių pirmosiomis savaitėmis neteikia daug džiaugsmo. Mat reikia mokytis, priprasti prie patogesnių įrenginių. Ir tik vėliau, kai personalas apsipranta, verslininkas išgirsta padėkų ir gerų atsiliepimų.

„Dabar pieninės darbuotojų atsakas – tyla. Vadinasi, stadija „kokią nesąmonę čia sugalvojo“ – jau praeityje. Po poros mėnesių, jei koks įrenginys sugenda ir reikia grįžti prie senojo, visi tik ir klausinėja, kada tą naują sutaisys.

Visada taip nutinka. Jau daugiau kaip mėnesį Šilalės rajone veikianti naujoji skerdykla perėjo lygiai tokias pat stadijas. Žinoma, keistis, mokytis darbuotojams diskomfortas“, – sakė verslininkas.

Į gyvenimą žiūri optimistiškai

Nors, pasak D.Dundulio, Lietuvos verslui dabar atėjo sunkesni laikai, jis stengiasi į pokyčius žiūrėti su optimizmu ir drąsiai investuoja į įmonėje diegiamas modernias naujoves. Neseniai Šilalės rajone buvo atidaryta moderniausia Baltijos šalyse skerdykla, ne tik palengvinanti darbuotojų kasdienybę, bet ir mažinanti įmonės išlaidas, Vilniuje testuojamas patalpų plovimo robotas, ką jau kalbėti apie nesustojusį naujų parduotuvių projektavimą ir statybas.

„Taip, visa tai nemažai kainuoja. Tačiau šios investicijos pradėtos įgyvendinti ne dabar, o bene prieš trejus metus, dabar jos tiesiog baigiamos diegti ir jomis pradedama naudotis. Būsiu atviras: naujų didelių projektų šiandien neplanuojame, stebime situaciją ir sukame galvą, kaip elgtis.

Galime analizuoti, galvoti ir iki pat parašo padėjimo svarstyti. Net jei šiandien naujo projekto įgyvendinimo nepasirašysiu, tikrai žinosiu, kad viskas paruošta, ir pasirašyti galėsiu rytoj ar poryt.

Jokiais laikais nestabdžiau pasiruošimo, projektavimo procesų, juk jie ilgai užtrunka. Turime eiti į priekį, turime į gyvenimą žiūrėti optimistiškai – jis neturi sustoti“, – sakė verslininkas. Alytaus pieninės naujausias pievo valymo įrenginys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.