Rugsėjo metinė infliacija sudarė 24,1 proc.: štai kas brango ir kas pigo

2022 m. rugsėjo metinė (2022 m. rugsėjį, palyginti su 2021 m. rugsėju) infliacija sudarė 24,1 proc., praneša Statistikos departamentas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 28,9 proc., paslaugų – 12,9 proc.<br>D.Umbraso nuotr.
Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 28,9 proc., paslaugų – 12,9 proc.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2022, 9:49 AM

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo šilumos energijos, kietojo kuro, elektros energijos, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, degalų ir tepalų, duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, dujų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, aliejaus ir riebalų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, automobilių kainų padidėjimas bei garso ir vaizdo priėmimo, įrašymo ir atgaminimo įrenginių kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 28,9 proc., paslaugų – 12,9 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 42,6 proc., rinkos –21,2 proc.

2022 m. rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,9 proc. Daugiausia tam įtakos turėjo šilumos energijos, elektros energijos, drabužių, daržovių, avalynės, viešojo maitinimo valgyklose paslaugų, mėsos ir jos produktų kainų padidėjimas bei degalų, keleivių vežimo oru paslaugų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 3,4 proc., paslaugų – 1,3 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 9,9 proc., rinkos – 1,7 proc.

2022 m. rugsėjį, palyginti su rugpjūčiu, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos padidėjo 9,6 proc. Daugiausia pakilo šilumos energijos (30,7 proc.), elektros energijos (16,5 proc.), skystojo kuro (7,9 proc.), gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (2,6 proc.), kietojo kuro (1,3 proc.) kainos.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 2,5 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo trumpavaisių agurkų, avokadų, žiedinių kopūstų, apelsinų, gūžinių salotų kainos, bet sumažėjo vynuogių, melionų, morkų, saldžiųjų paprikų, burokėlių kainos. Taip pat pabrango saulėgrąžų aliejus, kava, traškučiai, sūdytos žuvys, varškės sūris, bet atpigo šviežios ar atšaldytos jūros gėrybės, alyvuogių aliejus, grūdų dribsniai, kruopos, ledai.

Dėl naujų rudens sezono kolekcijų drabužių ir avalynės kainos padidėjo 8,9 proc. Avalynė pabrango 13,1 proc., drabužiai – 7,8 proc., avalynės taisymas – 2,3 proc.

Transporto prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,9 proc. Daugiausia sumažėjo keleivių vežimo oro transportu paslaugų (17 proc.), benzino (4,7 proc.) kainos. Perkraustymo paslaugų (5,4 proc.), dyzelinių degalų (1,6 proc.), suskystintų automobilinių dujų (1,2 proc.), automobilių (1 proc.) kainos padidėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.