TVF sumažino pasaulinio augimo prognozę 2023 metams – blogiausia dar ateityje

Kitais metais pasaulinės ekonomikos augimas greičiausiai dar labiau sulėtės, antradienį paskelbė Tarptautinis valiutos fondas (TVF), sumažinęs savo prognozes, šalims grumiantis su Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmėmis, didėjančiomis pragyvenimo išlaidomis ir ekonomikos nuosmukiu.

Kitais metais pasaulinės ekonomikos augimas greičiausiai dar labiau sulėtės.<br>J.Stacevičius.
Kitais metais pasaulinės ekonomikos augimas greičiausiai dar labiau sulėtės.<br>J.Stacevičius.
Kitais metais pasaulinės ekonomikos augimas greičiausiai dar labiau sulėtės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kitais metais pasaulinės ekonomikos augimas greičiausiai dar labiau sulėtės.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 10:29 AM

Pasaulio ekonomika pastaraisiais metais patyrė daugybę smūgių – po koronaviruso protrūkio prasidėjęs karas Ukrainoje padidino maisto ir energijos kainas, o augančios sąnaudos ir palūkanų normos kelia grėsmes ekonomikos augimui visame pasaulyje.

„Šių metų sukrėtimai vėl atvers ekonomines žaizdas, kurios po pandemijos buvo išgydytos tik iš dalies“, – pareiškė TVF patarėjas ekonomikos klausimais Pierre'as-Olivier'as Gourinchas tinklaraščio įraše, pasirodžiusiame paskelbus naujausias TVF pasaulio ekonomikos prognozes.

Ekonomistas perspėjo, kad daugiau nei trečdalis pasaulio ekonomikos šiais ar kitais metais trauksis, o trys didžiausios ekonomikos – JAV, Europos Sąjunga ir Kinija – ir toliau stagnuos.

„Blogiausia dar laukia ateityje, o daugelis žmonių 2023 metais susidurs su nuosmukiu“, – teigė P. O. Gourinchas.

Savo ataskaitoje TVF sumažino 2023 metų pasaulinio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę iki 2,7 proc., arba 0,2 procentinio punkto, palyginti su liepos mėnesio prognoze.

Fondo pasaulinio augimo prognozė šiems metams nesikeičia ir lieka 3,2 proc. lygyje.

Pasaulinis augimo profilis yra silpniausias nuo 2001 metų, neskaitant pasaulinės finansų krizės ir blogiausio pandemijos meto, pažymėjo TVF.

Tokia prognozė atspindi didžiausių ekonomikų sulėtėjimą, įskaitant JAV ekonomikos susitraukimą pirmąjį 2022 metų pusmetį ir tebesitęsiančius karantinus Kinijoje, kuri, be kita ko, susiduria su didele nekilnojamojo turto sektoriaus krize.

Tikimasi, kad pasaulio ekonomika išvengs nuosmukio, tačiau galimybės yra maždaug viena prieš tris, kad augimas gali sulėtėti iki 2 proc. ar mažesnio rodiklio, antradienį perspėjo P. O. Gourinchasas.

„Nuo 1970 metų mes tai patyrėme tik penkis kartus <...>. Tai buvo 1973 metų naftos kainų šokas, 1981 metų dezinfliacija, 2008 metų finansų krizė <...> tai yra reikšmingi dalykai, paveikę pasaulio ekonomiką“, – kalbėjo jis naujienų agentūrai AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.