Kėdainiams tai kainuotų per daug – dėl aukštų elektros kainų šiemet gali tekti apsieiti be ledo arenos

Energetikos krizė verčia veržtis diržus – ir ne tik eilinius gyventojus, bet ir savivaldybes. Ne išimtis ir Kėdainių savivaldybė. Krašto valdantieji jau turi planą, kaip suvaldyti augančius elektros energijos kaštus. Tiesa, iki vasario pirmosios dienos Kėdainiai gyvens gana ramiai, mat iki tada savivaldybė ir jai priklausančios biudžetinės įstaigos turi ilgalaikę sutartį su elektros tiekėjais ir kaip mokėjo po 15 centų už kilovatvalandę, taip ir mokės iki pat vasario, kol baigsis sutartis, o kas bus paskui – kol kas vienas Dievas težino.

Išaugus elektros kainoms Kėdainių rajono savivaldybė rimtai svarsto šį sezoną nelieti ledo arenoje, mat tai kainuotų itin didelius pinigus.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Išaugus elektros kainoms Kėdainių rajono savivaldybė rimtai svarsto šį sezoną nelieti ledo arenoje, mat tai kainuotų itin didelius pinigus.<br>V.Skaraičio asociatyvi nuotr.
Išaugus elektros kainoms Kėdainių rajono savivaldybė rimtai svarsto šį sezoną nelieti ledo arenoje, mat tai kainuotų itin didelius pinigus.<br>www.rinkosaikste.lt nuotr.
Išaugus elektros kainoms Kėdainių rajono savivaldybė rimtai svarsto šį sezoną nelieti ledo arenoje, mat tai kainuotų itin didelius pinigus.<br>www.rinkosaikste.lt nuotr.
P.Aukštikalnis.<br>www.rinkosaikste.lt nuotr.
P.Aukštikalnis.<br>www.rinkosaikste.lt nuotr.
A.Kacevičius.<br>www.rinkosaikste.lt nuotr.
A.Kacevičius.<br>www.rinkosaikste.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Eglė Kuktienė

Oct 15, 2022, 11:43 AM, atnaujinta Oct 15, 2022, 11:46 AM

Kolkas grėsmė iškilo tik ledo arenai, mat šiame objekte už elektrą mokama jau dabartinėmis elektros kainomis. Ledo išliejimas sunaudoja išties daug elektros energijos, todėl neatmetama, kad šiemet gali tekti apsieiti ir be ledo.

Pasirūpino iš anksto

Savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius pasidžiaugė, kad dar prieš prasidedant elektros kainų pasiutpolkei, seniūnijose buvo pakeisti ir atnaujinti šviestuvai.

Dabar itin didelio masto šviestuvų keitimo projektas vykdomas ir Kėdainių mieste.

„Kėdainių mieste šiuo metu 793 šviestuvai bus pakeisti į ledinius. Tokiu būdu bus sutaupyta 0,3 gigavatvalandžių per metus“, – sakė administracijos direktorius.

Pavertus šį kiekį pinigais, skaičiuojant vidutine dabartine elektros kaina, kasmet vien naujų šviestuvų dėka bus sutaupoma apie 100 tūkst. eurų.

Nebus ir ledo arenos

Nepaisant to, kad savivaldybė elektros pirkimą vykdė centralizuotai ir visos biudžetinės įstaigos iki vasario pirmosios moka 15 centų už kWh kainą, ledo arenai išlaikyti taikoma didesnė kaina.

„Kai vykdėme pirkimus, ledo arenos tiesiog dar nebuvo, todėl ji aprūpinama elektra, už kurią mokame dabar esančias kainas.

Tenka pripažinti, kad rimtai svarstome nelieti ledo arenoje, nes tai iš tiesų reikalauja be galo daug elektros“, – sakė A. Kacevičius.

Taupo ir kitais būdais

Taip pat savivaldybės administracija jau išjungė fontanus, svarsto galimybę trumpinti apšvietimo laiką parkuose ir kitose viešosiose poilsio zonose.

„Su seniūnais kalbame, kad imtų griežtai stebėti elektros suvartojimą, išjunginėti šviesas patalpose, kurios rečiau naudojamos.

Tiesa, gatvių apšvietimo mažinti kol kas neplanuojama.

Su futbolo klubu „Nevėžis“ tarsimės ir prašysime paankstinti varžybų ir treniruočių laiką, kad kaip įmanoma daugiau jų vyktų šviesiuoju paros metu“, – sakė savivaldybės administracijos vadovas.

Dar neaišku

A. Kacevičiaus teigimu, naujas elektros tiekimo sąlygų pirkimas bus taip pat vykdomas centralizuotai, dėl to viliamasi sulaukti palankesnių kainų pasiūlymo.

Kol kas nėra apsispręsta, ar bus pasirinka fiksuota, ar kintama kaina.

„Nagrinėjome ar fiksuotą, ar kintamą kainą imti. Niekas negali pasakyti, kaip geriau.

Kai prieš du metus ėmėme fiksuotą kainą, laimėjome, na bet dabar kaip bus – nežinia. Lyg dujos ima pigti, gal ir elektros kaina sumažės.

Niekas negali pasakyti, kaip bus geriau, ko gero, šansai yra apylygiai“, – svarstė A. Kacevičius.

Vicemeras su administracijos pozicija nesutinka

Tuo tarpu Kėdainių vicemeras Paulius Aukštikalnis, kuris kuruoja sporto sritį rajone, su tokia savivaldybės administracijos pozicija nesutinka. Jo nuomone, ledo arena turėtų veikti nepaisant aukštų elektros kainų, juolab, kad šias kainas iki pat vasario amortizuoja tai, kad savivaldybei ir kitoms jai priklausančioms įstaigoms, skirtingai nei ledo arenai, ši kaina liko nepakitusi, todėl ledo arenai privalu rasti lėšų sumokėti net ir didesniu tarifu už elektrą.

„Mano nuomone, ledo arena turėtų veikti. Reiktų labai gerai apgalvoti, kada būtų geriausia pradėti jos veiklą. Mūsų rajono gyventojai, o ypač vaikai ir jaunimas, labai laukė šios arenos atidarymo. Aš ir pats ten lankiausi daugybę kartų ir mačiau, kiek daug ten vaikų ir tėvelių, sveikai ir prasmingai leidžiančių laiką.

Kėdainių vicemero Pauliaus Aukštikalnio nuomone, ledo arena turėtų veikti nepaisant aukštų elektros kainų. Turime suprasti, ne viską galime išmatuoti pinigais. Ir pabrangus elektrai neturime pulti uždarinėti objektų, kurie reikalingi žmonėms ir kurie leidžia jiems prasmingai leisti laisvalaikį, sportuoti ir taip stiprinti imunitetą bei sveikatą tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Manau, kad svarstydami naująjį biudžeto projektą kitiems metams, turime rasti lėšų ledo arenos išlaikymui ir veiklai. Juk ką tik į šio objekto statybas įdėti didžiuliai pinigais ne tam, kad vos po vieno sezono veikimo, arenos veikla būtų nutraukta“, – sako P. Aukštikalnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.