Rusijos elitas ir verslas panikuoja dėl sankcijų: vanagai nori griežtesnių veiksmų, tačiau balandžiai nori visai ne to

„The Washington Post“ šaltiniai teigia, kad Rusijos elitas jau kalba apie revoliuciją, verslas panikuoja dėl sankcijų. Rusijos elitas pradeda kalbėti apie galimą šalies vadovybės pakeitimą – tokios kalbos dabar girdimos garsiau nei per daugiau nei 20 Vladimiro Putino valdymo metų, rašo „The Washington Post“. Tuo pačiu niekas negali pasakyti, kaip ir kada tai gali įvykti.

Maskva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Maskva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Putinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 15, 2022, 1:14 PM

„Pradėjome žengti į revoliucinę situaciją“, – sakė vienas iš „The Washington Post“ pašnekovų Rusijoje. – „Visi laukia šio to kito nei turime dabar: kitokios vadovybės, kitokio karo. Vanagai nori griežtesnių veiksmų. Balandžiai visai nenori karo. Atėjo laikas politinės sistemos pokyčiams, bet nežinau, kaip tai įvyks.“

„The Washington Post“ kalbinti aukšto rango Rusijos vyriausybės šaltiniai ir verslo elitas sako, kad jie yra sugniuždyti ir prislėgti. Jie prognozuoja, kad politinis ir ekonominis klimatas artimiausiu metu pablogės. Putino suplanuotos eskalacijos (pirmadienio raketų atakos prieš Ukrainos miestus) poveikis vargu ar bus ilgalaikis – visuomenėje ir toliau augs pasipiktinimas dėl pralaimėjimų Ukrainoje ir mobilizacijos.

Vienas iš valdžioje esančių „The Washington Post“ pašnekovų mano, kad Rusijai gali imti trūkti raketų – senos raketos baigiasi, naujų beveik nėra. „Akivaizdu, kad karinė ar politinė pergalė yra neįmanoma. Tačiau pralaimėti taip pat neįmanoma. Tai virsta šachmatų situacija, žinoma kaip cugcvangas, kai kiekvienas įmanomas žingsnis tik pablogins situaciją, o nepajudėti negalima“, – sakė vienas iš leidinio pašnekovų.

„Žmonės mato, kad ateities nėra“, – sakė jis. Mobilizacija jau smogė Putino populiarumui – vienam pagrindinių legitimumo ramsčių. Iš fronto pradėjus grįžti rezervistų lavonams reikalai gali tik pablogėti, mano neįvardytas Maskvos verslininkas. „Po kelių mėnesių Rusijoje bus labai neigiama tendencija, pablogės visuomenės nuotaikos“, – sakė jis.

Tačiau retas kuris Maskvoje tiki, kad Putinas griebsis taktinio branduolinio smūgio, nes po to Putinas prarastų Kinijos užnugarį ir nebeturėtų laisvės kitam ėjimui.

Atrodo, kad Saudo Arabijos sprendimas sumažinti naftos gavybą šią žiemą padrąsino Rusijos prezidentą. Jis mano, kad jei energijos kainos išliks tokiame lygyje, kaip dabar, tai „Europą ištiks krizė, o Ukrainai nebeliks laiko“, – Rusijos lyderio logiką aiškina „The Washington Post“ pašnekovas. „Tai vis dar išsekinimo karas, kol viena pusė nebegalės tęsti karo“, – mano verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.