„Lafarge“ už teroristinių grupių palaikymą Sirijoje skirta 778 mln. JAV dolerių bauda

Prancūzijos cemento milžinė „Lafarge“, prisipažinusi kalta dėl materialinės paramos teikimo džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ ir kitoms teroristinėms grupuotėms Sirijos pilietinio karo metais, sumokės 778 mln. JAV dolerių (apie 792 mln. eurų) baudą, antradienį pranešė JAV teisingumo departamentas.

 „Lafarge“ už teroristinių grupių palaikymą Sirijoje skirta 778 mln. JAV dolerių bauda.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Lafarge“ už teroristinių grupių palaikymą Sirijoje skirta 778 mln. JAV dolerių bauda.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 11:00 PM, atnaujinta Oct 19, 2022, 8:34 AM

„Lafarge“ pripažino, kad tarpininkams sumokėjo milijonus eurų, kad jos cemento gamykla Sirijoje galėtų tęsti veiklą 2013 ir 2014 metais, kai kitos bendrovės jau buvo pasitraukusios iš šios šalies.

JAV teisingumo departamentas tokius bendrovės veiksmus pavadino „neįsivaizduojamu pasirinkimu“.

Prancūzijos teismas anksčiau šiais metais nusprendė, jog bendrovė žinojo, kad didelė dalis tų pinigų buvo panaudota „Islamo valstybės“ operacijoms finansuoti.

„Lafarge“ ir jos nebeveikianti patronuojamoji bendrovė „Lafarge Cement Syria“ „sutiko pripažinti kaltę dėl vieno kaltinimo susimokymu teikti materialinę paramą nustatytoms užsienio teroristinėms organizacijoms Sirijoje nuo 2013 metų rugpjūčio iki 2014 metų spalio“, rašoma prancūzų bendrovės paskelbtame pranešime.

JAV apygardos prokuroras Breonas Peace'as Teisingumo departamento pranešime pasmerkė „Lafarge“ veiksmus.

„Vykstant pilietiniam karui, „Lafarge“ padarė neįsivaizduojamą pasirinkimą – duoti pinigų ISIS, vienai barbariškiausių pasaulyje teroristinių organizacijų, kad ji galėtų toliau pardavinėti cementą“, – pareiškė B. Peace'as.

„Lafarge“ į savo gamyklos Sirijoje statybą investavo 680 mln. eurų. Gamykla buvo užbaigta 2010 metais, o jau kitais metais šalyje įsiplieskė tebesitęsiantis karas, per kurį, apytikriais skaičiavimais, jau žuvo daugiau kaip 0,5 mln. žmonių.

Žmogaus teisių aktyvistai išreiškė viltį, kad ši byla taps pavyzdžiu, kaip patraukti atsakomybėn tarptautines korporacijas, kurios, pasak teisių gynėjų, nekreipia dėmesio į teroristines operacijas mainais už galimybę tęsti veiklą karo draskomose šalyse.

„Lafarge“ savo pranešime nurodė prisiėmusi „atsakomybę už atskirų susijusių vadovaujančių darbuotojų veiksmus, kuriais buvo grubiai pažeistas „Lafarge“ elgesio kodeksas“.

„Giliai apgailestaujame dėl tokių veiksmų ir bendradarbiavome su JAV teisingumo departamentu, siekdami išspręsti šį klausimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?