15 metų pinigus pralaikęs ir nė cento palūkanų nesumokėjęs bankas gavo karčią pamoką

Absurdiškais įsiteisėjusio teismo sprendimo teiginius pavadinęs ir teisėtiems savininkams beveik 200 tūkst. eurų nenorėjęs grąžinti „Swedbank“ gavo karčią pamoką.

Vilnius,NT,statybos,biurai,būstas,Swedbank<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilnius,NT,statybos,biurai,būstas,Swedbank<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pinigai „Swedbank“ depozitinėje sąskaitoje atsidūrė 2007 m., kai tuometė bendrovė „Megrame“ nupirko garsios elektronikos gamyklos „Vilma“ kontrolinį akcijų paketą.<br>„VilniusGo“ nuotr.
Pinigai „Swedbank“ depozitinėje sąskaitoje atsidūrė 2007 m., kai tuometė bendrovė „Megrame“ nupirko garsios elektronikos gamyklos „Vilma“ kontrolinį akcijų paketą.<br>„VilniusGo“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 6:06 PM

Bankas turės atiduoti pinigus, kuriuos, nemokėdamas jokių palūkanų, sąskaitoje laikė 15 metų.

Negana to, „Swedbank“ turės atlyginti ir daugiau kaip 10 tūkstančių eurų verslininkų bylinėjimosi išlaidas.

Pervedė už įmonės akcijas

Ginčas tarp žinomos bendrovės „Macro Investment“ (buvusi „Megrame“) ir „Swedbank“ kilo praėjusiais metais, kai verslininkai, remdamiesi įsiteisėjusiu teismo sprendimu, paprašė jiems priklausančius 195 tūkstančius eurų pervesti į savo sąskaitą SEB banke.

Bet „Swedbank“ atstovai tai daryti atsisakė ir dar pareiškė, kad kai kurie šio teismo sprendimo teiginiai yra absurdiški.

Bendrovei „Macro Investment“ priklauso 95 proc. akcijų. Apie 5 proc. likusių smulkiųjų gamyklos akcininkų savo akcijas turėjo parduoti už nustatytą kainą.

Pinigai – beveik milijonas litų (apie 278 tūkstančius eurų) buvo pervesti į depozitinę banko „Swedbank“ sąskaitą.

Būtent iš šios sąskaitos smulkieji akcininkai, kurių buvo daugiau kaip 400, galėjo atsiimti pinigus už savo akcijas. Vidutiniškai vienas akcininkas turėjo gauti apie 700 eurų.

Niekas pinigų nepanoro

Smulkiesiems akcininkams registruotu paštu buvo išsiųsti kvietimai atsiimti pinigus, vėliau daug kartų apie tai buvo skelbta žiniasklaidoje, bet tokia galimybe pasinaudojo tik keli žmonės.

Dauguma ne tik neatsiėmė pinigų, bet ir neginčijo nustatytos akcijų kainos, nereiškė kitų pretenzijų. Jie dėl savo akcijų nesikreipė ne tik į „Swedbank“, bet ir į bendrovę „Vilma“.

Taip 13 metų bendrovės „Megrame“ pervesti pinigai gulėjo banko depozitinėje sąskaitoje. Įmonė šių lėšų negalėjo ne tik panaudoti savo verslui, bet ir užbaigti privalomo akcijų pardavimo sandorio.

Turėjo kreiptis į teismą

Verslininkams neliko kitos išeities, kaip tiktai kreiptis į teismą ir prašyti, jog teismas konstatuotų, kad pareiga atsiskaityti už akcijas įvykdyta.

Pernai pradėjus nagrinėti bylą teisme dar kartą buvo išsiuntinėti raginimai smulkiesiems akcininkams atsiimti pinigus, tačiau atsiliepė tik nedidelė jų dalis.

Daugiausia tai buvo jau mirusių akcininkų paveldėtojai – vaikai ir anūkai. Tačiau net ir jiems atsiėmus pinigus depozitinėje sąskaitoje dar liko beveik 195 tūkstančiai nepanaudotų eurų.

Bylą išnagrinėjusi Vilniaus apylinkės teismo teisėja Jorūnė Pukinskienė konstatavo, kad susidarė nestandartinė situacija, – verslininkai negali įvykdyti mokėjimo prievolės ir užbaigti sandorio, nes smulkieji akcininkai paprasčiausiai nepriima pinigų.

Per visą tą laiką bendrovė „Macro Investment“ ne tik negavo palūkanų už pinigų laikymą, bet ir turėjo bankui „Swedbank“ mokėti už lėšų saugojimą bei administravimą.

Praėjusių metų gegužę teismas nusprendė visiškai ir besąlygiškai atleisti „Macro Investment“ nuo prievolės sumokėti 194 482 eurus už parduotas „Vilmos“ akcijas.

Argumentus vadino absurdu

Vos tik šis sprendimas įsiteisėjo, verslininkai kreipėsi į banką ir paprašė grąžinti jų 14 metų depozitinėje sąskaitoje laikytus pinigus. Bet bankininkai atsisakė.

Verslininkams vėl teko kreiptis į teismą ir prašyti, kad teisėjai įpareigotų banką atiduoti jų pinigus. Tačiau tai padaryti nebuvo taip paprasta.

Bylos nagrinėjimo metu bankininkai bandė sumenkinti jau įsiteisėjusį Vilniaus apylinkės teismo sprendimą, kuris netiesiogiai nurodė verslininkų teisę susigrąžinti savo lėšas.

„Teismo sprendimo teiginys, kad ieškovė negali įvykdyti prievolės sumokėti už išperkamas „Vilmos“ akcijas, yra absurdiškas“, – teisme teigė banko atstovai.

Bylą išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas stojo į bankininkų pusę ir pinigus paliko jiems, o ieškinį atmetė.

Buvo konstatuota, kad nėra jokio termino, iki kada smulkieji akcininkai iš depozitinės sąskaitos turi atsiimti gautas sumas.

Be to, skirtingai nei jau įsiteisėjusiame Vilniaus apygardos teismo sprendime, nutarta, jog faktas, kad žmonės neatsiima pinigų, nereiškia, jog jie nepriima mokėjimo.

Jeigu šis sprendimas būtų įsiteisėjęs, greičiausiai visa ši pinigų suma amžinai taip ir būtų likusi „Swedbank“ sąskaitoje, o bankininkai galėtų laisvai jais disponuoti.

Atlygins ir bylinėjimosi išlaidas

Bet verslininkai nenuleido rankų ir surašė apeliacinį skundą.

Buvo tvirtinama, jog, negrąžinus pinigų, jie liktų bankui „Swedbank“, kuris neturi jokių teisių į šias lėšas. Taip bankas galėtų nepagrįstai praturtėti.

Be to, sprendimo, kuriuo buvo uždrausta atsiimti pinigus, motyvai akivaizdžiai prieštaravo jau įsiteisėjusiam Vilniaus apylinkės teismo sprendimui.

Šie argumentai įtikino neseniai bylą išnagrinėjusią Apeliacinio teismo kolegiją. Aukštesnės instancijos teismo nuomone, verslininkai turi teisę atsiimti savo pinigus.

Teismas ne tik įpareigojo banką „Swedbank“ išmokėti bendrovei „Macro Investment“ visas depozitinėje sąskaitoje buvusias lėšas, bet ir verslininkų naudai priteisė beveik 11 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų bei palūkanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.