Siūlo prekybos tinklams nedirbti sekmadieniais ir taip sutaupyti elektros: „Energetikams tai, žinoma, nenaudinga“

Prekybos tinklo „Norfa“ vadovas Dainius Dundulis palankiai vertina idėją prekybos tinklams nedirbti sekmadieniais. Anot jo, taip būtų sutaupyta elektros energijos, o darbuotojai galėtų pailsėti. Vieni teigia, kad toks sprendimas būtų didelis nepatogumas vartotojams, kiti – kad darbuotojai galėtų daugiau laiko praleisti su šeimomis, treti – kad galėtų dirbti mažos maisto parduotuvės ir tai būtų paskata smulkiajam verslui.

Jei prekybos tinklai nedirbtų sekmadienį, sutaupytų 70 proc. elektros.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jei prekybos tinklai nedirbtų sekmadienį, sutaupytų 70 proc. elektros.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Dundulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
D.Dundulis.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Ruginienė.<br>B.Ambrozo nuotr.
I.Ruginienė.<br>B.Ambrozo nuotr.
B.Gruževskis.<br>D.Umbraso nuotr.
B.Gruževskis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 9:50 AM

Apie tokią idėją „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ diskutavo prekybos tinko „Norfa“ vadovas D.Dundulis, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė, Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius ir Lietuvos socialinių tyrimų centro vadovas Boguslavas Gruževskis.

D.Dundulis teigė, kad sumanymas sekmadieniais nedirbti prekybos tinklams – senas. „Visada už tai pasisakiau, tik dabar ši idėja darosi dar aktualesnė. Pagrindinis pliusas iš viso to – darbuotojams, antras dalykas – elektros sąnaudos. Sekmadienio elektros sąnaudos būtų tik 30 proc. visų sąnaudų, kiek sunaudojama dabar. Tai reiškia, kad nedirbami sekmadienį sutaupytume 70 proc. elektros, nes iš esmės veiktų tik šaldytuvai, ir tai ne visu pajėgumu“, – aiškino D.Dundulis.

Anot jo, kadangi elektros paklausa mažėtų, tai galėtų padaryti šiokią tokią įtaką ir elektros kainai, nes dings elektros paklausa. „Norfos“ savininkas skaičiuoja, kad visa prekybos sistema sunaudoja 10–20 proc. visos elektros. O tai jau gana žymu. „Energetikams tai, žinoma, nenaudinga, nes jie gyvena iš to, kuo daugiau mes sunaudojame elektros. Nereikia apsimetinėti“, – tiesiai kalbėjo verslininkas.

Jis neslėpė, kad būtų ir tokio sprendimo – prekybos tinklams nedirbti sekmadieniais – trūkumų: atsirastų nepatenkintų pirkėjų, nors ir nedaug, tačiau nuostolių patirtų valytojai ir saugos darbuotojai, nes jų darbo reikėtų mažiau. „Visų kitų darbuotojų reikės lygiai taip pat kaip ir dirbant septynias dienas“, – tikino D.Dundulis.

Laidoje kalbėjusi I.Ruginienė patikslino, kad idėja nedirbti sekmadieniais kilo profsąjungose. Tai jos prieš kelerius metus kėlė problemą dėl nedarbo šventinėmis dienomis ir sekmadieniais.

„Reikia suprasti, kad šitas pasiūlymas buvo nukreiptas į darbuotojų gerovę. Man norėtųsi, kad darbdaviai tokius pokyčius darytų dėl darbuotojų, o ne taupumo sumetimais ir tik prisidengtų, jog tai bus gerai darbuotojams. Šitas pasiūlymas kalbėjo apie tai, kad sekmadieniai būtų laisva diena, tačiau jei jau reikia dirbti, kai kurie darbuotojai galėtų dirbti, bet jiems darbo tarifas būtų kaip poilsio dieną, – aiškino I.Ruginienė. -

Prieš kelerius metus klaidingai komentuota, kad viskas sustos, kad profsąjungos neleidžia dirbti. Tačiau mes kalbame apie tai, kad žmogus turi teisę į poilsį, į laiką su savo šeima, bet, jei neišvengiamai turi dirbti parduotuvės, darbdavys turėtų sumokėti dvigubą darbo kainą“.

Profesinių sąjungų atstovės tikinimu, dabar dirbama pagal slenkantį grafiką su sumine darbo apskaita, o tokiu atveju šeštadienis ir sekmadienis laikoma darbo diena, nes darbuotojui kaip poilsio laikas kompensuojamos kitos dienos.

„Taip išeina, kad kai tavo šeima šeštadienį ir sekmadienį ilsisi, tu priverstas dirbti. Derinti šeimos ir darbo santykius tampa praktiškai neįmanoma“, – komentavo pašnekovė.

Tiesa, D.Dundulis garantavo, kad jo vadovaujamame tinkle sekmadieniai laikomi šventinėmis dienomis ir apmokami papildomai. Tačiau, anot jo, darbuotojai mielai norėtų nedirbti sekmadieniais.

I.Ruginienė paminėjo, kad „Norfos“ savininkas – vienintelis iš prekybos tinklų atstovų, kuris rezervuotai žiūri į galimybę nedirbti sekmadieniais. Visi kiti anksčiau, jos žodžiais tariant, piestu stodavo prieš tokį siūlymą.

Tačiau vienam prekybos tinklui užsidaryti sekmadieniais – ne išeitis. „Mes pralošime konkurencinėje kovoje. Pralošime ne tik vieną kitą tūkstantį, bet ir darbuotojų pajamas: nepamirškite, kad ką uždirbame, tą išmokame“, – paaiškino D.Dundulis.

Jam ir kitiems prekybos tinklams I.Ruginienė pasiūlė pasiekti sektorinį susitarimą: „Visi prekybos tinklai galėtų parodyti aukščiausio socialinio dialogo lygį ir susitarti dėl vieno ar kito dalyko“.

Tačiau į tai „Norfos“ savininkas atkirto, kad čia – ne išeitis, nes susitarę prekybos tinklai iš Konkurencijos tarybos gautų didžiulę baudą.

„Netiesa. Su Konkurencijos taryba reikia dirbti. Europiniai teisės aktai kalba apie tai, kad dėl kainų, įvairių rinkos dalykų prekybos tinklai negali susitarti, tačiau kai kalbama apie socialinius dalykus, kai kalbama apie kolektyvinę sutartį, apie gerovę darbuotojams, šie dalykai neįeina į Konkurencijos tarybos kompetenciją. Kitaip visas pasaulis liktų be kolektyvinių sutarčių“, – argumentavo profesinių sąjungų vadovė.

Tačiau tai D.Dundulio neįtikino: „Kai tai man pateiksite raštiškai, aš patikėsiu. Kol kas turiu kitokią karčią patirtį“.

Lietuvos socialinių tyrimų centro vadovas B.Gruževskis mano, kad dauguma prekybos tinklų darbuotojų turėtų turėti laisvą dieną, viena galimų schemų: trys savaitgaliai laisvi, vienas – darbo. „Būtų galima atiduoti susitarti struktūrą patiems darbdaviams. Aš palaikyčiau, kad tai būtų laisva diena darbuotojams“, – teigė pašnekovas.

„Ne visi darbuotojai galės nedirbti sekmadieniais: tai ir greitosios pagalbos gydytojai, ir specialiosios tarnybos. Tačiau tuose sektoriuose, kur galima padaryti pokyčius ir bent dalį darbuotojų išlaisvinti nuo priverstinio darbo poilsio dieną, pokyčiai privalo būti padaryti“, – teigė I.Ruginienė.

Sutaupytų milijoną kilovatvalandžių

Jei viena idėjų sutaupyti prekybos tinklams – nedirbti sekmadieniais, tai viešasis sektorius ieško kitokių kelių. Kaip „Žinių radijo“ laidoje minėjo Turto banko vadovas M.Sinkevičius,

per dvejus metus viešajame sektoriuje tikimasi 20 proc. mažiau sunaudoti tiek šiluminės, tiek elektros energijos.

„Mūsų manymu, galima sutaupyti milijoną kilovatvalandžių tiek šilumos, tiek elektros. Tai – dideli kiekiai“, – sakė jis.

Be to, pasak M.Sinkevičiaus, brangstantys energiniai ištekliai skatina pagalvoti apie efektyvų turto panaudojimą: juk kuo daugiau turto turi, tuo daugiau išteklių sunaudoji. Jau dabar, anot laidos pašnekovo, kelios ministerijos, biudžetinės įstaigos atsisako nereikalingo ploto. Tik, pasak Turto banko vadovo, trūksta mechanizmo, kad sutaupyti pinigai grįžtų institucijoms turto būklei pagerinti arba darbo užmokesčiui padidinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.