Teisme – vandentvarkos bendrovės ginčas su „Luminor“ dėl garantijos Baltarusijos įmonei

Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti vandentvarkos bendrovės „Arginta“ ieškinį bankui „Luminor“ – banko prašoma pripažinti pasibaigusia Baltarusijos Vitebsko vandentiekio ir nuotekų tvarkymo įmonei „Vitebskvodokanal“ suteiktą garantiją ir grąžinti 0,6 mln. eurų užstatą.

Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti vandentvarkos bendrovės „Arginta“ ieškinį bankui „Luminor“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo nagrinėti vandentvarkos bendrovės „Arginta“ ieškinį bankui „Luminor“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 8:50 AM

Lietuvos apeliacinis teismas spalio 13 dieną panaikino rugpjūtį Vilniaus apygardos teismo priimtą nutartį sustabdyti „Argintos“ ieškinio bankui nagrinėjimą, kol bus priimtas ir įsiteisės Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas dėl pertvarkytos ir „Vitebskoblvodokanal“ pavadintos įmonės teisės reikšti reikalavimus pagal banko garantiją.

„Esant situacijai, kai bylai reikšmingos aplinkybės gali būti nustatomos byloje, bylą sustabdyti vien dėl fakto, kad tam tikros aplinkybės bus vertinamos ir kitoje byloje, yra netikslinga ir neproporcinga“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Bendrovės „Arginta“ direktorius Marius Citavičius BNS teigė, jog įmonė 2016 metais laimėjo tarptautinį konkursą rekonstruoti Vitebsko nuotekų valymo įrenginius, todėl, kaip ir reikalaujama, įmonei „Vitebskvodokanal“ buvo suteikta banko garantija.

Anot M. Citavičiaus, „Argintai“ įgyvendinus daugiau nei pusę projekto, „Vitebskvodokanal“ buvo reorganizuota į „Vitebskoblvodokanal“ – su ja Lietuvos bendrovė vėliau nutraukė sutartį su sąlyga, kad banko garantija yra nebegaliojanti.

„Arginta“ kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydama pripažinti pasibaigusia 2019 metais „Luminor“ garantiją įmonei „Vitebskvodokanal“, taip pat įpareigoti banką grąžinti 607,4 tūkst. eurų užstatą bei atlyginti beveik 3 tūkst. eurų žalą. Pasak „Argintos“, garantija turi būti pripažinta pasibaigusia, nes Baltarusijos įmonė nesikreipė į banką dėl pinigų išmokėjimo.

Tačiau į „Luminor“ dėl pinigų išmokėjimo pagal garantiją kreipėsi įmonė „Vitebskoblvodokanal“ – klausimą, ar ši įmonė turi teisę reikšti reikalavimą į garantiją įmonei „Vitebskvodokanal“, sprendžia Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Kol pastarojoje byloje bus priimtas sprendimas, „Luminor“ Vilniaus apygardos teismo prašė sustabdyti bylą. Šis rugpjūčio 17 dieną tenkino „Luminor“ prašymą ir sustabdė „Argintos“ ieškinio nagrinėjimą.

Apeliacinio teismo nutartis per 3 mėnesius gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.