V. Čmilytė-Nielsen: didelė tikimybė, kad biudžetą po pusmečio vėl reikės „atverti“

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tvirtina, kad biudžeto deficitui esant 4,9 procento nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) reikia atsakingai galvoti apie siūlymus biudžetui, nes 5 proc. yra psichologinė riba, po kurios kyla klausimų apie valstybės atsakingumą planuojant išlaidas. Pasak jos, yra didelė tikimybė, kad biudžetą teks dar kartą „atverti“ praėjus pusei metų nuo 2023 m. pradžios.

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, yra didelė tikimybė, kad biudžetą teks dar kartą „atverti“ praėjus pusei metų nuo 2023 m. pradžios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak V.Čmilytės-Nielsen, yra didelė tikimybė, kad biudžetą teks dar kartą „atverti“ praėjus pusei metų nuo 2023 m. pradžios.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 26, 2022, 9:29 AM

„Svarbu, kad siųstume teigiamą signalą apie Lietuvą, ypatingai vertinant tai, kad situacija yra labai neapibrėžta, visų pirma dėl karo Ukrainoje. Turime atsakingai planuoti kiekvieną žingsnį, ypatingai fokusuojantis į savo išlaidų planavimą. Tikrai neatmesčiau būtinybės ir netgi manyčiau, kad tikėtina, jog biudžetą vėl reikės atverti po pusmečio kitais metais“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Reikia įvertinti naują kontekstą, nes aukštos energetikos kainos irgi nėra konstanta, pastarosiomis dienomis jos dramatiškai krito, kas turėtų mus džiuginti ir gali būti, kad pavasarį situacija bus kur kas optimistiškesnė nei atrodo dabar“, – pridūrė ji.

Politikė pažymėjo, kad dėl siūlymo taikyti neterminuotą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą maitinimo, sporto ir kultūros sektoriams kreipėsi į Vyriausybę tam, jog ji skubiai pateiktų išvadą, nes toks Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) sprendimas pakoregavo projektą iš esmės.

„Dėl PVM kreipiausi į Vyriausybę skubiai pateikti išvadą, kadangi Biudžeto ir finansų komitetas pakoregavo iš esmės projektą ir numatė kitokį jo taikymo terminą, negu Vyriausybės pasiūlytą ir tai biudžetui kainuotų dideles lėšas. Todėl pasinaudojau tokia Statuto numatyta galimybe paprašyti Vyriausybės įvertinti pasikeitusį biudžetą“, – tvirtino ji.

V. Čmilytė-Nielsen aiškino, kad Liberalų sąjūdžio frakcija taip pat turės atskirų siūlymų biudžetui, bet požiūris yra toks, jog šis biudžetas yra parengtas atsakingas ir „iš esmės geras“.

„Jis (Biudžetas – ELTA) iš esmės geras ir svarbioms liberalams sritims yra skiriamas didelis dėmesys, t.y. aplinkosaugai, kultūrai, didesniam savivaldos finansavimui ir pajamoms žmonėms bei kompensacijoms verslui, kuris patiria didelius sunkumus. Šie aspektai leidžia mums pozityviai vertinti biudžetą“, – sakė liberalė.

V. Čmilytė-Nielsen pirmadienį paprašė Vyriausybės skubiai pateikti išvadą dėl Seimo BFK siūlymo, taikyti neterminuotą PVM lengvatą maisto, kultūros ir sporto sektoriams.

Praeitą trečiadienį BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumas spalio viduryje buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Tuo tarpu šią savaitę priimtame TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam M. Majauskui. Politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybę nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.