Daug energijos naudojančios įmonės subsidijų gali tikėtis gruodį

Įmonės, naudojančios daug energijos, valstybės subsidijų gali tikėtis jau gruodį. Vyriausybė penktadienį patvirtino jų mokėjimo tvarką. Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad labiausiai paveiktos veiklos ir sektoriai nustatyti pagal Europos Komisijos gaires, tačiau dar tariamasi su Komisija dėl veiklų išplėtimo, kad būtų įtraukta daugiau įmonių.

Maksimalus subsidijos dydis – po 30 proc. deklaruoto GPM ir pelno mokesčio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Maksimalus subsidijos dydis – po 30 proc. deklaruoto GPM ir pelno mokesčio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 10:47 AM

„Girdime iš verslo, jog kai kurie, kas jaučiasi labai paveikti, nemato savęs pagal veiklos sektorius gaunant šitas subsidijas. Taip yra dėl to, jog EK komunikato priede tie sektoriai nėra numatyti ir, norėdami jiems padėti, turime taisyti karo komunikatą. Ministerija tiek formaliai, tiek neformaliai yra kreipusiis į EK su argumentais, kaip išplėsti karo komunikatą, bet sprendimų kol kas nėra“, – posėdyje sakė ministrė

„Mums pavyko išplėsti EK komunikato priedą, kad neatsitiktų taip, jog vienos panašaus sektoriaus įmonės gauna, o kitos negauna. Kiek mums pavyko tą padaryti, mes padarėme“, – pridūrė A.Armonaitė.

Viceministras Vincas Jurgutis sakė, kad subsidijas skirstyti tikimasi gruodžio viduryje, nes tokiai schemai dar turi pritarti EK.

„Pagalba išmokama tuo metu, kai EK pritars pagalbos schemai, nes mes šiuo metu teikiame tvirtinti Vyriausybei aprašą, bet lygiagrečiai vyksta derinimas ir su EK. Tikimės, kad viskas praeis sklandžiai ir gruodžio pirmoje pusėje turėsime patvirtintą EK schemą“, – sakė viceministras.

Pasak jo, paraiškas iki lapkričio 22 dienos bus galima teikti Valstybinei mokesčių inspekcijai, vėliau vyks jų vertinimas ir skiriamas finansavimas.

30 mln. eurų šiam tikslui bus paimta iš Vyriausybės pasiskolintų lėšų – tam Ministrų kabinetas jau pritarė praėjusį trečiadienį.

Subsidija bus skiriama iki spalio 1 dienos įsteigtoms įmonėms, jei jų pagrindinė veikla įtraukta į itin paveiktų sektorių sąrašą, tai nėra valstybės ar savivaldybės įmonės, jos deklaravusios 2021 metų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) arba pelno mokesčio sumą, nėra iškelta bankroto ar restruktūrizavimo byla, jos pateikė 2021 metų ataskaitas, neturi arba yra nutraukusios įsipareigojimus su Rusija ir Baltarusija iki rugpjūčio 31 dienos ir neturi didesnės nei 50 eurų skolos VMI.

Maksimalus subsidijos dydis – po 30 proc. deklaruoto GPM ir pelno mokesčio, o didžiausia galima suma – 500 tūkst., mažiausia – 500 eurų.

Vyriausybė 2023 metais yra suplanavusi 2,5 mlrd. eurų pagalbos paketą verslui, kuriame – elektros kainų dalies kompensavimas, mokesčių atidėjimas energijai imlioms įmonėms, įvairios paskolos, parama saulės parkams įsirengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.