M. Štareika: ar recesija praretins startuolių gretas?

Vien pažvelgus į startuolių išgyvenimo statistiką optimizmu nekvepia. Per pirmus veiklos metus užsidaro devyni iš dešimties. O kiek bandymų dar lieka šešėlyje, kai idėja negauna net juridinio asmens pavadinimo. Ar šioje banguojančioje rinkoje recesija išgaudys dar daugiau žuvų? Nebūtinai. Geros idėjos ras palaikymą net ir sudėtingu ekonominiu laikotarpiu.

Įžvelgę galimybę rinkoje, startuoliai pasiūlė mums problemos sprendimą ir užaugo iki didelių tarptautinių bendrovių.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Įžvelgę galimybę rinkoje, startuoliai pasiūlė mums problemos sprendimą ir užaugo iki didelių tarptautinių bendrovių.<br>„Pexels.com“ nuotr.
Mantvydas Štareika, „SME Bank“ generalinis direktorius.
Mantvydas Štareika, „SME Bank“ generalinis direktorius.
Daugiau nuotraukų (2)

Mantvydas Štareika, „SME Bank“ generalinis direktorius

Nov 10, 2022, 8:00 AM, atnaujinta Nov 10, 2022, 8:01 AM

Startuolių bendruomenės jėga

Stipri ir vieninga Lietuvos startuolių bendruomenė mielai dalijasi žiniomis. Kadangi pagal apibrėžimą startuoliais laikomos dažniausiai technologinės įmonės, kurios kuria rinkai nebūdingus, inovatyvius sprendimus, vadovėlinės verslo praktikos čia nėra. Viskas vyksta bandymų ir klaidų keliu, ir tik kiti startuoliai, susidūrę su panašiomis problemomis, gali pasidalinti patirtimi ar gerąją praktika.

Įsitikinimas, kad šiuo metu ne laikas kurti startuolį, gali suklaidinti. Jei turite idėją, vystykite ją, papasakokite ją bendruomenei ir tikrai sulauksite palaikymo. Prie jos vystymo prisidės ir finansiniai startuoliai, tokie kaip „SME Bank“. Manydami, kad po dešimties metų sąlygos bus geresnės, galite ir praleisti šansą. Esu tikras, kad, pasibaigus šiam laikotarpiui, susidursime su naujais iššūkiais, tad „tinkamiausio laiko“ galite taip ir nesulaukti.

Iki šiol startuoliams esame paskolinę 100 mln. Eur. Šiuo metu mūsų finansų portfelis siekia dar 61 mln. Eur ir dalis lėšų bus skiriama startuoliams finansuoti. Statistiškai, teigiamą atsakymą dėl finansavimo gauna aštuoni iš dešimties. Be to, patys būdami startuolių bendruomenės nariai, jaučiame kylančias problemas. Pagal galimybes stengiamės jas spręsti, tarkime, sukūrėme nemokamus dvylikos mėnesių planus startuoliams kasdienės bankininkystės paslaugoms. Taip pat, naujas verslas gali prašyti finansavimo iki 35 tūkst. Eur neturėdamas užstato. Tai leidžia nestabdyti veiklos.

Atrasti problemos sprendimą

Prieš penkerius metus dar neįsivaizdavome, kad sėdėdami namuose ir naudodamiesi telefone esančiomis programėlėmis, galėsime užsisakyti maisto iš įvairiausių maitinimo vietų ar tiesiog maisto prekių parduotuvių. Įžvelgę galimybę rinkoje, startuoliai pasiūlė mums problemos sprendimą ir užaugo iki didelių tarptautinių bendrovių. Banalu, bet tiesa – startuoliai gimsta ir vystosi spręsdami žmonėms kylančias problemas.

Pradėdami verslą startuoliai dažniausiai turi nuosavo kapitalo dalį, tačiau toliau augdami pereina į tokia fazę, kai tampa priklausomi nuo išorės investuotojų. Vidiniai resursai eina į pabaigą, verslas dar neveikia pelningai, reikia investuoti į plėtrą ir technologijas, rinkodarą, plėsti komandą. Siekdami gauti išorės finansavimą, pirmiausia ir turite parodyti, kokią problemą sprendžiate, kodėl ji aktuali jūsų tikslinei grupei. Toliau – kaip užtikrinsite plėtrą ir grąžą investuotojams.

Tiesa, šiuo metu startuolių rinka susiduria su investicinio kapitalo stygiumi. Mes, kaip bankas, susiduriame ir su papildomais iššūkiais: kaip įvertinti, ar mūsų suteikta paskola bus grąžinta, ar verslas vykdys įsipareigojimus? Tačiau ir čia matome galimybę technologinėms naujovėms. Įdiegėme naują vertinimo metodiką, darbo su klientu modelius, naujus skolų restruktūrizacijos procesus. Stengiamės prisiderinti prie aplinkos, kurią matome už lango. Tad tikime, kad recesijos bangos netaps grėsme mūsų išlikimui, atvirkščiai – ekonomikos augimą pasitiksime dar stipresni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.