Tarptautinis arbitražas: Suomija neprivalėjo sutikti už rusiškas dujas mokėti rubliais

Stokholmo arbitražas nusprendė, kad Suomijos gamtinių dujų importuotoja „Gasum“ neprivalėjo sutikti su nauja mokėjimo už rusiškas dujas tvarka, tai yra už jas tiekėjui „Gazprom“ mokėti Rusijos rubliais, skelbia Suomijos visuomeninė transliuotoja „Yle“, cituodama „Gasum“ trečiadienio pranešimą.

Rubliai.<br>Pixabay.com nuotr.
Rubliai.<br>Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2022, 4:55 PM

Jame nurodoma, jog tokį sprendimą tarptautinis arbitražas priėmė lapkričio 14-ąją, tuo pačiu įpareigodamas abi ginčo puses tęsti dvišales derybas dėl tebegaliojančios sutarties, kad būtų rasta išeitis iš susidariusios padėties.

Ši ilgalaikė sutartis sudaryta vadovaujantis principu „imk arba mokėk“, o tai reiškia, kad pirkėjas privalo nupirkti tam tikrą kiekį dujų arba sumokėti net jų negavęs, pažymi „Yle“.

„Gamtinių dujų tiekimas iš Rusijos į Suomiją pagal galiojančią sutartį kol kas nebus atnaujintas“, – teigiama „Gasum“ pranešime ir pabrėžia, jog ji situacijos, kol vyks derybos, plačiau nekomentuos.

Šiemet balandį „Gazprom“ antrinė eksporto įmonė pareikalavo, kad „Gasum“ atsiskaitinėtų ne eurais, kaip numatyta tiekimo sutartyje, o rubliais. Toks buvo Rusijos vadovo Vladimiro Putino nurodymas rusiškų gamtinių dujų importuotojų iš „nedraugiškų šalių“ atžvilgiu.

„Gasum“ šį reikalavimą atmetė. Be to, abi šalys smarkiai nesutarė dėl kai kurių kitų reikalavimų, pateiktų remiantis sutartimi. Dėl šių priežasčių „Gasum“ perdavė ginčą nagrinėti sutartyje numatytam arbitražui.

Gegužės mėnesį Rusija nutraukė gamtinių dujų tiekimą Suomijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.